Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovenské hokejové kluby na medzinárodnej scéne

Európske mužstva nemajú a v minulosti ani nemali veľa príležitosti zahrať si proti iným celkom z rôznych krajín. Predsa len sa ale niektoré súťaže našli. Dnes sa pozrieme ako sa v nich darilo resp. darí družstvám z pod Tatier.
Zdroj:
Zdieľajte:

Európsky pohár majstrov bola súťaž, ktorá fungovala od roku 1965. Slovenské tímy sa ho viackrát zúčastnili ešte počas československých čias. V ročníku 1980 to bol Slovan Bratislava, v 1987 a 1989 zase Košice. V nepríliš veľkej konkurencii sa im darilo viac než dobre, Slovan skončil tretí a Košice dvakrát druhé. Turnaj zakaždým ovládla CSKA Moskva. Prvým slovenským zástupcom v histórii samostatnej republiky bola Dukla Trenčín. Treba však povedať, že veľa vody nenamútila. Prvý krát sa súťaže zúčastnila v roku 1993 ešte ako československý majster. So slabšími súpermi vyhrávala a prvou skupinovou fázou prešla vždy bez problémov, dvakrát však stroskotala v tej druhej. Pri svojej tretej a poslednej účasti v roku 1995 sa prezentovala najlepšími výsledkami, mimo iné zdolala Slaviu Sofiu 31:0. V tretej skupinovej fáze však už nestačila na tímy Lada Togliatti, TPS Turku a Malmö IF. V rokoch 1997-1998 ju nahradili TJ VSŽ Košice (terajšie HC Košice) Pri svojej prvej účasti im tesne ušiel postup do finálovej fázy, na ich úkor šiel ďalej švédsky HV71. V ďalšom ročníku ju už síce hrali, ale po vysokých prehrách s Ladou Togliati a Düsseldorfer EG zrejme nemohli byť spokojní.

Ďalšou klubovou súťažou, ktorá stojí za zmienku, bola Európska hokejová liga (EHL). Tú IIHF organizovala v rokoch 1996-2000. Vo všetkých sa predstavil HC Slovan Bratislava, v jednom HK Dukla Trenčín. V premiérovom ročníku sa Slovan dostal až do štvrťfinále, v skupine dokonca dvakrát zdolal CSKA Moskvu, oproti tomu dvakrát prehral so Spartou Praha. V play-off mu pripadol celok Dynamo Moskva, ktorý bol nad jeho sily. Rovnako ako Torpédo Jaroslavľ o rok neskôr v skupinách, Slovan však znova postúpil ďalej. Vo štvrťfinále mu ale vystavil stopku Vsetín. V tomto ročníku sa v súťaži predstavila aj Dukla Trenčín, v skupine však skončila posledná. Ale vráťme sa znova k Slovanu. V roku 1999 im účasť v play-off ušla o jediný bod, hoci rozhodnuté bolo už kolo už pred ukončením skupín. Nič na tom nezmenila ani výhra nad už postupujúcim Färjestad BK. V poslednom ročníku svoju skupinu po prvýkrát vyhral. Za sebou nechal aj Metallurg Magnitogorsk, konečnou im však bolo tradične štvrťfinále a po prehre 2:5 s tímom HC Lugano museli predčasne cestovať domov.

Poďme v prehľade ďalej a pristavme sa pri Kontinentalnom pohári. Pohár, ktorý je z pohľadu úspechov našich tímov tým najvýznamnejším, aj keď o kvalite sa dá polemizovať. Turnaj mal nadväzovať na Európsky pohár majstrov a bol hlavne spočiatku určený pre tímy, ktoré nemali zástupcov v EHL. Konkurencia však postupne klesla a hoci turnaj funguje dodnes, zúčasťnujú sa ho skôr kluby z hokejovo menej rozvinutých krajín. Hneď prvý ročník, ktorý sa konal v sezóne 1997/1998 sa stal korisťou Košíc. Vo finálovej skupine zápolili s tímami Eisbären Berlin, Salavat Julajev Ufa a Ilves Tampere a pritom stratili len bod za jednu remízu. V sezóne 2003/2004 sa tešil aj bratislavský Slovan po tom, čo vo finále zdolal bieloruský HC Gomeľ 6:2. Ďalší úspech pridal v sezóne 2004/2005 HMK Zvolen po finálovej výhre nad silným Dinamom Moskva. Štvrtým a posledným slovenským víťazom je trochu prekvapujúco MHC Martin. Po viacročnej absencii slovenských tímov bol v sezóne 2008/2009 Martin nasadený priamo do finále. Tam vyhral nad HC Keramin Minsk a HC Bolzano, v posledom kole si mohol dovoliť aj tesnú prehru s Dragons de Rouen. MHC Martin je vôbec posledným slovenským zástupcom, ktorý účinkoval v tomto turnaji. Najčastejšie na ňom účinkoval práve spomínaný Zvolen, okrem toho sa ho však zúčastnili aj Slovan Bratislava, Dukla Trenčín a Tatravagónka Poprad. Posledné dva menované sa dokonca stretli v rámci jednej sezóny v rovnakej skupine, ale to isté sa udialo aj Slovanu a Zvolenu. V ročníku 1998/1999 dokonca účinkovali súčasne až tri slovenské celky, okrem Trenčínu a Popradu to boli aj Košice, ktoré nakoniec skončili druhé..

Spomenúť musíme aj IIHF Superpohár. Išlo v ňom o zápolenie dvoch „najlepších tímov Európy“, hrali proti sebe víťazi EHL a Európskeho pohára majstrov, respektive Kontinentálneho pohára. V roku 1998 ho hrali aj Košice, ale rakúskemu tímu VEU Feldkirch podľahli v pomere 0:4. Pohár sa hral len do roku 2000, takže ani Zvolen ani Martin sa už súboja o titul nezúčastnili.

A preskočme rovno k Supersix, v ktorom zápolili majstri 6 najlepších krajín Európy. Vo svojej krátkej štvorročnej histórii ho dokonale ovladli ruské celky, ktoré mali zakaždým výhodu domáceho prostredia. Zúčastnili sa ho 3 slovenské tímy – Dukla Trenčín, dva krát HC Slovan Bratislava a raz MsHK Žilina. Najhoršie v ňom obstál Trenčín, ktorý prvý ročník ukončil so skóre 2:10. Trochu viac sa darilo Žiline, tá si pripísala aj skalp Sparty Prahy. Ale ani ona, ani Slovan sa do finále nikdy nedostali. V poslednom ročníku o postup Slovan pripravila až prehra po nájazdoch s Metallurgom Magnitogorsk.

Prvý pokus o vytvorenie Hokejovej ligy majstrov sa uskutočnil v sezóne 2008/2009. Bol to však jediný ročník. Cez krátku kvalifikáciu sa do nej neúspešne pokúšali dostať HC Košice, Slovan bol nasadený priamo. Jediná výhra nad Českými Budějovicami však znamenala posledné miesto.

Spomenúť musíme aj European Trophy, ktorý bol nástupcom Nordic Trophy. Ani tento turnaj nemal dlhé trvanie a konal sa len štyri ročníky. V rokoch 2011-2013 sa ho zúčastnil Slovan Bratislava. Ani raz nepostúpil zo skupiny, v roku 2012 však hral napriek tomu play-off. Finalová fáza sa totiž hrala v Bratislave a Slovan mal ako usporiadateľ garantovanú účasť. Po štvrťfinálovej prehre s Färjestad BK nakoniec skončil piaty. Pri svojej poslednej účasti pritom predbehol aj Linköpings HC, Spartu Prahu či HV71, ďalší ročník sa už nekonal.

Vyhnúť by sme sa nemali ani účasti slovenských klubov v dlhodobejších súťažiach. V silne medializovanej KHL sa predstavili dva celky spod Tatier. Aj keď HC Lev Poprad s českými majiteľmi po jednej a výsledkovo nie veľmi úspešnej sezóne zmenil pôsobisko a názov na HC Lev Praha. Slovan Bratislava sa ako nováčik v sezóne 2012/2013 prezentoval sympatickými výkonmi a dostal sa až do vyraďovacích bojov. To sa mu už v nasledujúcom ročníku zopakovať nepodarilo. Zabudnúť by sme však nemali ani na HC Mikron Nové Zámky. Tie aktuálne pôsobia v MOL lige a v poslednej skončenej sezóne sa im v konkurencii maďarských a rumunských tímov podarilo triumfovať.

V poslednej dobe môžeme pozorovať slovenské tímy v medzinárodných súťažiach čoraz viac. Tento jav hodnotíme vcelku pozitívne nakoľko ide o našu športovú propagáciu. Či už sú to teda HC Košice v Lige majstrov, HC Slovan v Kontinentálnej hokejovej lige alebo iné počiny, budeme tímto mužstvám držať palce, aby dokázali reprezentovať slovenský klubový hokej vo svete čo najlepšie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články