Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO: Aká bola jeho kariéra? Čím všetkým si prešiel? Aj takýto je: Nezabudnuteľný kapitán s číslom 18

BRATISLAVA - Slovenský hokej mu vďačí naozaj za veľa. Práve on stál pri prvých krokoch slovenského hokeja na medzinárodnom poli a v pomerne mladom veku opantal štatistiky nielen domácej súťaže, ale aj tie na medzinárodnej scéne. Poďme sa pozrieť na jeho úspechy a zaspomínať si na celú jeho kariéru.
Zdroj: instagram.com
Zdieľajte:

Miroslav Šatan


★ * 22. 10. 1974 ★

Svoju kariéru začal v miestnom hokejovom klube HC VTJ Topoľčany v sezóne 1991 - 1992. Keď mal 18 rokov v rámci povinnej vojenskej služby si ho vybral najúspešnejší armádny tím na Slovensku - Dukla Trenčín. Strávil tu sezóny 1992 /1993 a 1993/1994. Počas svojho pôsobenia v Dukle Trenčín hral spoločne s Pavlom Demitrom.

Prečítajte si aj: Trénoval s tímom Pittsburgh Penguins, teraz prichádza pod Zobor

Šatanov prirodzený talent strieľať góly sa v tomto období naplno rozvinul a výsledkom bol silový útočník s výborným pohybom okolo bránky, rýchlymi rukami a neomylným inštinktom prekonávať súperových brankárov. Jeho hokejové schopnosti neunikli pozornosti zámorských skautov a v roku 1993 bol draftovaný tímom Edmonton Oilers, ktorý si ho vybral v šiestom kole z celkového 111. miesta.


Najlepšie a najproduktívnejšie roky však „Šarky“, ako ho prezývajú, prežil v drese Buffala Sabres. Začiatkom roka 1997 sa stal definitívne súčasťou tohto tímu. Hneď vo svojom druhom zápase v drese Sabres proti Floride strelil gól. Hráč s novým číslom 81 na drese začal byť najnebezpečnejšou zbraňou trénerov Sabres a zároveň obávaným súperom pre všetkých brankárov NHL.


Okrem toho ešte v NHL obliekal dresy NY Islanders, Boston Bruins či Pittsburgh Penguins. Práve s posledným menovaným tímom dokázal v roku 2009 získať Stanley Cup. Stal sa tak prvým hokejistom, ktorému sa podarilo zvíťaziť na MS v kategóriách A, B a C i v Stanley Cupe.


★ Rozhovor s čerstvým držiteľom Stanley Cupu ★


Na záver kariéry sa vrátil späť na Slovensko, kde v sezóne 2011/12 ako kapitán Slovana Bratislava vyhral majstrovsky titul v sedemzápasovej bitve s Košicami.

Prečítajte si aj: Šatana slávnostne uviedli do Siene slávy Slovana: "Som poctený"

V ďalšom ročníku Slovan vstúpil do KHL. Šatan v nej však odohral len 21 zápasov, pretože 3. novembra 2012 po zákroku Zdena Cháru z Levu Praha utrpel zranenie krčnej chrbtice. Chvíľu si od hokeja oddýchol. V novembri 2013 podpísal opäť zmluvu so Slovanom Bratislava a hral v útoku s Brankom Radivojevičom a Liborom Hudáčkom.

Zákrok Zdena Cháru (v čase 0:56)


Reprezentácia - Dôležité míľniky

MS 2000

Na svetovom šampionáte v ruskom Petrohrade získalo Slovensko pod vedením reprezentačného trénera Jána Filca prvú medailu v histórii – striebro. Šatan, ktorý bol kapitánom, hral v útoku s Michalom Handzušom a Ľubošom Bartečkom. Stal najlepším strelcom šampionátu, v 9 zápasoch strelil desať gólov a zaznamenal dve asistencie.

MS 2002

Na MS 2002 v Göteborgu bol opäť kapitánom slovenského tímu. Mužstvo dosiahlo historický úspech, keď sa stalo majstrom sveta. Stal sa najproduktívnejším hráčom turnaja (5 gólov a 8 asistencií), bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča a zaradený do All Stars.

MS 2003

Na majstrovstvách sveta v Helsinkách Slovensko získalo bronzové medaily, po prvom víťazstve na najvyššom medzinárodnom fóre nad hokejistami Českej republiky. Šatan bol opäť kapitánom slovenského tímu, v 9 zápasoch dosiahol 10 bodov (6+4).

ZOH 2010

Strelil víťazný gól v osemfinále proti Nórsku. Slovensko obsadilo historicky najlepšie 4. miesto na olympiádie.

MS 2014

Posledným reprezentačným podujatím Miroslava Šatana boli majstrovstvá sveta v Minsku. Po záverečnom zápase s Dánskom oznámil ukončenie hokejovej kariéry. V slovenskej reprezentácii celkovo odohral 183 zápasov a dal v nich 86 gólov.


Ocenenia

V roku 2000 mu prezident Rudolf Schuster prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Najlepší hráč v ankete Zlatý puk v rokoch 2000, 2001, 2004.

Vedenie Slovana Bratislava ho pred domácim zápasom KHL s Červenou hviezdou Kchun-lun 5. januára 2017 slávnostne uviedlo do klubovej Siene slávy a pred úvodným vhadzovaním vyvesilo pod strop haly na jeho počesť pamätnú zástavu.


Osobný život

Príbeh lásky ako vystrihnutý z romantických filmov. Miroslav Šatan sa v roku 2004 oženil s opernou speváčkou Ingrid Smolinskou. Svoje áno si povedali v honosnom štýle na Bojnickom zámku 18. júla. Symbolicky podľa čísla, aké má Miro na drese. Ich vzťah nie je poznačený žiadnymi škandálmi či aférami. Spoločne sa tešia z dvoch detí, syna Miroslava (10) a dcéry Viktórie (7)

Miroslav Šatan s manželkou (vpravo) a synom

#Benihana #BenihanaBratislava #HlbokáCesta7 #MiroslavŠatan s rodinou.

Fotka uverejnená používateľom THE JAPANESE STEAKHOUSE (@benihana_bratislava),

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, eliteprospects.com, mirosatan.sk, wikipedia.org

Diskusia

Podobné články