Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hokejová púť novopečeného člena Siene slávy

Pred necelými tromi dňami sa brány Siene slávy slovenského hokeja opäť otvorili. Do radov legiend sa pridal rodák z Martina a súčasný tréner - Zdeno CÍGER.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Bývalý hokejista pochádzajúci z Turčianskej kotliny sa oficiálne stal legendou aj na papieri. Jeho plynulý prerod z profesionálneho hráča na trénera si určite zaslúži pozornosť. Tento sympatický pán sa aj napriek ukončeniu profesionálnej hráčskej kariéry svojej veľkej lásky nevzdal. Práve naopak. Vzťah k hokeju sa snaží vypestovať v mladšej generácií, ktorej odovzdáva svoje bohaté skúsenosti, či už z domácej, alebo zámorskej súťaže. Poďme si teda ukázať, ako sa z mladučkého martinského hokejistu stal hokejový ,,otec“.

Zdeno Cíger začal hokejovo vyrastať v rodnom Martine. Profesionálnu kariéru odštartoval v drese trenčianskych ,,vojakov“, ktorí v tej dobe hrali v česko-slovenskej lige. Už od začiatku sa mu v Dukle veľmi darilo. Preto nebolo veľkým prekvapením, keď po roku pôsobenia v žlto-červených farbách získal titul najlepšieho nováčika Extraligy.

Rok 1988 bol pre mladého útočníka kľúčový. V NHL drafte si ho totiž z celkového 54. miesta vybrali ,,diabli“ z New Jersey. Práve tento moment bol začiatkom jeho bohatej zámorskej kariéry. V najvyššej hokejovej súťaži sveta strávil celkovo 7 rokov, počas ktorých obliekal dresy 4 klubov. V 352 zápasoch sa mu podarilo nastrieľať 94 gólov a pri zrode ďalších presných zásahov asistoval 134-krát.

V jeho debutantskej sezóne si v 45 zápasoch pripísal solídnych 25 bodov. V drese ,,diablov“ si v nasledujúcom ročníku zahral spoločne s Petrom Šťastným. Jeho sľubne sa rozvíjajúcu sezónu však zastavila zlomenina ruky, ktorá ho vyradila až do jej konca. Po vyliečení si už za New Jersey nezahral. Tá ho totiž vymenila za Bernieho Nichollsa a Kevina Todda do radov Edmontonu Oilers. Vo farbách Oilers strávil štyri sezóny, v ktorých nastrieľal 64 gólov a asistoval na ďalších 91. Na Edmonton bude istotne spomínať najmä v dobrom. Sezóna 1995/96 bola totiž jeho najúspešnejším zámorským ročníkom. V drese ,,olejárov“ sa mu vtedy podarilo nastrieľať 31 gólov a 39 asistencií. V nasledujúcich rokoch hral aj za New York Rangers a Tampu Bay.

Po výbornej sezóne v Edmontone mu bola ponúknutá skvelá dlhoročná zmluva. Tú však prekvapivo odmietol a vrátil sa domov na Slovensko. Upísal sa Slovanu, v ktorom pôsobil 5 rokov. Dvakrát sa mu s klubom z hlavného mesta podarilo pozdvihnúť majstrovskú trofej. V roku 2001 opäť zamieril za "veľkú mláku", no po pôsobení v New York Rangers a následne v Tampe Bay si opäť našiel cestu do belasej šatne. Roky 2003 a 2005 sa znova niesli v majstrovskom duchu. Jeho dlhoročné pôsobenie v tomto klube bolo v roku 2007 odmenené zápisom do Siene slávy Slovana Bratislava. V extralige vykorčuľoval na ľad 444-krát, strelil okrúhlych 200 gólov a pridal k nim aj 328 asistencií.

V drese československej reprezentácie debutoval v roku 1989 na Majstrovstvách sveta v Štokholme. Z jeho prvých MS sa domov vrátil s bronzovou medailou. Tento úspech zopakoval s reprezentáciou aj o rok vo švajčiarskom Berne. Do tretice si bronz vybojoval, vtedy už so slovenskou reprezentáciou, na šampionáte vo Fínsku v roku 2003. V československých farbách odohral 43 zápasov. V drese Slovenska nastúpil celkovo 106-krát a zaznamenal 34 presných zásahov.

Jeho trénerská kariéra začala v roku 2006, kedy sa stal asistentom Júliusa Šuplera v kabíne slovenskej reprezentácie. Po MS v roku 2007 sa tejto funkcie vzdal a naskočil na trénerskú stoličku jemu dobre známeho Slovana Bratislava. Hneď v úvodnej sezóne dotiahol svojich zverencov k vytúženému titulu. Nasledujúca sezóna nebola pre úradujúceho majstra jednoduchá. Vo finálovej sérií s Košicami síce Slovan viedol suverénne 3:0 na zápasy, no ,,oceliarom“ sa sériu podarilo vyrovnať. Tento prekvapivý obrat sa nezaobišiel bez kritiky, najmä samotného Cígera, ktorý si svoju frustráciu vybil v priamom prenose STV. Tŕňom v oku martinského trénera bolo počínanie rozhodcov. Slovanu sa ale v rozhodujúcom zápase podarilo zvíťaziť a Zdenovi Cígerovi sa ako prvému extraligovému trénerovi v histórií podarilo titul obhájiť.

V súčasnosti sa venuje trénovaniu mladých hokejových talentov v jeho hokejovej akadémií. Stará sa o deti od 6 do 14 rokov, ktoré pochádzajú zo sociálne slabších rodín. Prezentuje sa názorom, že namiesto peňazí hrá v hokeji hlavnú úlohu talent a tvrdá práca.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články