Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Fínske z pekla šťastie: Vrátime sa silnejší!

MONTREAL - Fínski hokejisti zvíťazili na juniorských MS v Kanade aj v druhom dueli o záchranu a udržali sa tak v elitnej kategórii.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Neúspešní obhajcovia titulu po prvom triumfe 2:1 nad Lotyšskom zdolali v noci na stredu pobaltský tím 4:1 a celú sériu vyhrali 2:0 na zápasy. Dva góly fínskej "dvadsiatky" strelil v Montreale obranca Juuso Välimäki. Lotyši sa tak lúčia so svetovou elitou a vypadnú do A-divízie, odkiaľ pred rokom postúpili.

Víťazný gól strelil asistent kapitána Vili Saarijärvi, ktorý pridal aj jednu asistenciu. Rovnakú bilanciu mal aj Eeli Tolvanen, Aapeli Räsänen zaznamenal dve gólové prihrávky.

"Konečne sme dokázali dať viac gólov," povedal fínsky kapitán Olli Juolevi o tretej tretine, do ktorej išli tímy za stavu 1:1: "Po našom prvom góle boli asi trochu frustrovaní a preto robili tie zbytočné fauly. To nám pomohlo dosiahnuť víťazstvo. Napriek tomu to z našej strany nebol dobrý zápas. Ale najdôležitejšie je, že sme vyhrali sériu 2:0 a udržali sme sa," dodal pre oficiálnu webstránku turnaja.

Fíni tak obsadili konečné deviate miesto, o jedno pod Slovákmi, čo je ich najhorší výsledok na akomkoľvek podujatí organizovanom Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) od roku 1955. Pre "Suomi" je to veľké sklamanie po vlaňajšom domácom zlate a národná federácia sa aj preto rozhodla už počas turnaja vymeniť hlavného trénera Jukku Rautakorpiho za Jussiho Ahokasa.

Lotyši sa predstavili celkovo na šiestom turnaji elitnej kategórie, pričom len dvakrát sa dokázali vyhnúť zostupu (2009, 2012). "Vrátime sa. Pôjdeme do A-divízie, vyhráme a vrátime sa ešte silnejší," sľúbil jediný úspešný lotyšský strelec v zápase Renards Krastenbergs.

Po stretnutí vyhlásili trojicu najlepších hráčov na oboch stranách. Za Lotyšsko to boli brankár Mareks Mitens, obranca Karlis Čukste a útočník Martinš Dzierkals. Za Fínsko brankár Veini Vehvilainen, kapitán a obranca Vili Saarijärvi a útočník Aapeli Räsänen.

MS hráčov do 20 rokov

baráž o udržanie sa:

Lotyšsko - Fínsko 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)

Góly: 17. Krastenbergs – 2. Tolvanen, 42. Saarijärvi, 43. a 58. Välimäki, 4216 divákov.

/na zápasy: 0:2/

Ďalší program:

Montreal:

semifinále:

streda 21.00 h: USA - Rusko

štvrtok 1.30 h: Švédsko - Kanada

o 3. miesto, štvrtok 21.30 h

finále, piatok 2.00 h

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články