Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Slováci konečne naplno zabrali proti Lotyšsku a sú vo štvrťfinále

MONTREAL - Slovenskí hokejisti postúpili do štvrťfinále juniorských MS v Kanade. Rozhodli o tom v kľúčovom súboji s Lotyšskom, v ktorom predviedli bojovný výkon a po gólových poistkách v tretej tretine zdolali nováčika elitnej kategórie 4:2.
Zdroj: worldjunior2017.com
Zdieľajte:

Zverencov trénera Ernesta Bokroša čaká do konca základnej fázy už len jeden zápas, v noci na nedeľu o 2.00 SEČ nastúpia v priamom súboji o 3. miesto proti Rusku. Ak v ňom neuspejú, vo štvrťfinále sa predstavia rovnako ako vlani proti istým víťazom "áčka" Švédom.

Prečítajte si aj: VIDEO Zlepšenie pred kľúčovým zápasom prinieslo posedenie s hráčmi: Vzdialená striedačka je problém

Lotyšov čaká mimoriadne ťažký boj o záchranu s úradujúcimi šampiónmi z Fínska, ktorí v úvodných troch vystúpeniach na MS nezískali ani bod. Na udržanie sa v elitnej kategórie potrebuje jeden z tímov dve víťazstvá.

Aktívnejší vstup do stretnutia vôbec nepriniesol slovenským juniorom pokoj na hokejky, naopak, výrazne preveril ich psychickú odolnosť. Lotyši sa totiž vďaka šťastnému nahodeniu Čuksteho dostali do vedenia, ktoré mohli pri vylúčení Hatalu aj zdvojnásobiť, no Húsku druhýkrát v krátkom slede neprekonali. Pobaltský súper mal výhodu na svojej strane, na ľade však nepôsobil úplne presvedčivo a nevyhol sa individuálnym zaváhaniam. V 9. minúte pristavil brankár Mitens puk za bránkou Zeilemu, ten ho poslal presne na hokejku forčekujúceho Lešťana a bolo vyrovnané. Bokrošovi zverenci pritvrdili v osobných súbojoch, prevzali kontrolu nad stredným pásmom a mohli ísť do vedenia. Dve "gólovky" mal na hokejke Bondra, ale ani v jednej netrafil puk ideálne.

Druhé dejstvo prinieslo množstvo vylúčení, tvrdých súbojov i šancí. Nehral sa konštruktívny hokej, napriek tomu mal zápas mimoriadne bojovný charakter s obetavými zákrokmi. Na oboch stranách sa urodilo aj viacero chýb, za slovenskú stranu ich nepotrestal ani Lešťan, ani Bondra. Lotyši mali k dispozícii 28-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, no bez gólového efektu. Nesúrodý charakter mali aj početné prevahy na druhej strane, chýbala im myšlienka či moment prekvapenia. V závere tretiny počas výhody navyše prišla slovenská chyba, po ktorej ušiel Tralmaks, no realizáciu do bekhendového blafáku nezvládol. Slovákom sa napokon snaha o častejšiu streľbu vyplatila, po vyhratom buly v 30. minúte vypálil od modrej Michal Roman a vyrazený puk umiestnil za Mitensa jeho brat Miloš.

Tretiu tretinu odštartovali Bokrošovi zverenci skrátenou presilovkou a tesne po jej konci strelili upokojujúci tretí gól. Sádeckého vyhraté buly posunul Michal Roman na Hatalu, ktorý tvrdou strelou od modrej prestrelil Mitensa. Lotyšskú psychiku to výrazne naštrbilo, čoho výsledkom bol ďalší inkasovaný gól. Miloš Roman napálil puk od modrej na bránku, pred ktorou ho ešte jemne tečoval Sloboda. Ani trojgólové manko neotupilo snahu pobaltského súpera, sedem minút pred koncom dostal ďalšiu dvojnásobnú početnú prevahu a po góle Buncisa sa tešil zo zníženia. Na slovenské hokejky sa opäť vkradla nervozita, no v záverečných okamihoch sa vzchopili a ani pri hre bez brankára už nedovolili Lotyšom ohroziť Húsku.

Slovensko - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly: 9. Lešťan, 39. Miloš Roman (Michal Roman, Sloboda), 41. Hatala (Michal Roman, Sádecký), 46. Sloboda (Miloš Roman, Grman) - 4. Čukste (Balcers, Buncis), 54. Buncis (Čukste, Dzierkals). Rozhodovali: Lemelin (USA), Rohatsch - Kohlmüller (obaja Nem.), Souminen (Fín.), vylúčení: 6:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6018 divákov

Slovensko: Húska - Fehérváry, Černák, Michal Roman, Hatala, Bodák, Grman, Košecký, Hain - Hecl, Sádecký, Pataky - Andrisík, Oško, Struška - Bondra, Ružička, Studenič - Lešťan, Miloš Roman, Sloboda

Lotyšsko: Mitens (56. Grigals, od 58. Mitens) - Rubins, Čukste, Ponomarenko, Zile, E. Jansons, G. Jansons, Zeile, Zeilis - Dzierkals, Buncis, Balcers - Baranovskis, Apfelbaums, Puide - Krastenbergs, Klavinš, Tralmaks - Bernhards, Smirnovs, Blugers

Ernest Bokroš, tréner SR: "Padol nám kameň zo srdca, bol to pre nás zápas roka. Boli sme si vedomí toho, že v tejto ťažkej skupine môžeme reálne postúpiť len cez Lotyšov. Vedeli to aj oni a vzájomne sme sa na tento duel pripravili. Stretnutie sme odohrali výsledkovo lepšie, postupujeme a sme veľmi radi za to, že ďalšia generácia chlapcov bude môcť hrať majstrovstvá sveta v áčku."

Erik Černák, obranca a kapitán SR: "Začiatok zápasu bol pre nás náročný, no potom sme sa do toho dostali a zlepšili výkon. Boli sme silnejší na puku, podarilo sa nám súpera zatlačiť do hĺbky obranného pásma. Vedeli sme, že bude ťažké zvíťaziť. Teraz som šťastný za to, že sa nám to podarilo."

Miloš Roman, najlepší hráč SR v zápase, 1+1: "Dostali sme gól z prvej strely na bránku. Našťastie, nezostali sme nervózni. Vedeli sme, že máme lepší tím a včas sme vyrovnali. Mali sme v hlavách aj to, že ak vyhráme, postúpime do štvrťfinále a splníme tak základný cieľ. Pri druhom góle som vyhral buly, brat vystrelil tvrdo od modrej. Naši krídelníci zamestnali hráčov súpera, mne sa uvoľnil priestor a presne doň prišiel aj puk."

Kristaps Zile, kapitán Lotyšska: "Slováci boli lepší. Snažili sme sa im vyrovnať, držať hlavy vysoko. Teraz nás čaká Fínsko. Je to kvalitné mužstvo a myslím si, že ani pre nás nie je nemožné, aby sme ich zdolali. Dáme do toho všetko."

tabuľka B-skupiny:

1. Kanada 3 3 0 0 0 20:5 9 *

2. USA 3 3 0 0 0 14:5 9 *

3. Rusko 3 1 0 0 2 14:9 3 *

4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:12 3 *

5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 6:29 0 **

* - postup do štvrťfinále

** - baráž s Fínskom

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články