Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Motivátor Slota ich dostal až do finále, nikdy si už v ňom nezahrali

Minulý týždeň sme si predstavili históriu hokeja v Poprade, teraz sa vrátime v minulosti do toho Žilinského.
Zdroj: hokejpoprad.sk
Zdieľajte:

Začiatky hokeja v Žiline sa datujú od roku 1925, zvýšený záujem o hokej v tomto meste však vzrástol až po vojne, kedy sa Žilinčania dočkali umelej ľadovej plochy. V roku 1961 bola plocha zastrešená a o 5 rokov na to prišiel úspech v podobe prvého miesta v Slovenskej lige. Do celoštátnej ligy sa však neprebojovala a druhá príležitosť na to už nikdy neprišla.

Po rozpade spoločnej česko-slovenskej ligy sa v novej Slovenskej najvyššej súťaži “šošoni” nepredstavili ihneď a dlho na ňu čakali. O extralige sníval klub zo Žiliny dlhé roky a v roku 2000 sa im tento sen začal plniť. Skvelé výsledky dotiahli až do konca sezóny a z prvého miesta postúpili v roku 2001 spolu s Nitrou do extraligy. V budúcej sezóne skončila Žilina na 8. mieste a aj keď sa vždy postupu vyhla, patrila len medzi priemerné mužstvá ligy.

Na najúspešnejšiu sezónu tohto klubu sa často spomína dodnes. Vtedajšia T-Com extraliga písala svoju 13. kapitolu a jej súčasťou bola aj MsHK Žilina. Tá nebola v tomto ročníku nijak výrazná, držala sa svojho zlatého priemeru a na konci základnej časti sa umiestnila na 6. mieste. Prišlo však play off a zverenci Jána Šterbáka sa utrhli z reťaze. Vo štvrťfinále nedarovali Zvolenu ani jeden zápas, v semifinále vyradili prekvapivo víťaza základnej časti z Nitry. Prišlo finále a v ňom ich čakal Poprad, ktorý tak ako Žilina hral prvý krát finále a taktiež sa vo finále ocitol prekvapivo.

V nesmierne vyrovnanom finále sa rozhodlo až v poslednom zápase na ľade Popradu. Domáci tento zápas však nezvládli a titul získala po výhre 4:1 Žilina. Kuriozitou je, že v nasledujúcej sezóne skončila Žilina na poslednom mieste. Do finále sa už nikdy nedostala a nezahrala si už ani semifinále. Do pamäti sa táto finálová séria vryla fanúšikom aj vďaka (ne)slávnemu príhovoru politika Jána Slotu v šatni, nad ktorou sa pousmeje všetci ešte teraz.

Slávni rodáci:

Michal Hreus:

Bývalý slovenský reprezentant odohral väčšinu kariéry na Slovensku, kde získal 4 majstrovské tituly, z toho 3 krát so Slovanom Bratislava a raz so Žilinou. V mladosti však hrával aj v Nemeckej DEL lige, v ktorej sa mu taktiež podarilo získať titul a odtiaľ sa prebojoval aj do reprezentácie, s ktorou získal v roku 2000 striebornú medailu.

Ronald Petrovický:

Brat Róberta Petrovického sa narodil v Žiline, no vyrastal hokejovo v Dukle Trenčín, v Slovenskej extralige v mladosti nastúpil len jediný krát a potom odišiel do zámoria. V roku 2000 sa po úspešných MS prebojoval do NHL. Smola ho však neminula v premiérovom zápase v NHL v drese Calgary Flames sa zranil a opäť sa predstavil v najlepšej súťaži sveta až po 49 zápasoch. Počas lockoutu v sezóne 2004/2005 sa prvý krát predstavil v drese rodnej Žiliny. Na Slovensko sa už nevrátil a kariéru ukončil v Pittsburgu.

Marek Hrivík:

Stále pomerne mladý Marek Hrivík je taktiež už teraz slávnym odchovancom Žilinského hokeja. V rodnom klube sa v najvyššej lige nepredstavil a prešiel si len mládežníckymi kategóriami. Potom odišiel do zámoria, kde stále bojuje o NHL, do ktorej sa mu tento rok z farmy New Yorku Rangers podarilo prebojovať.

Prečítajte si aj: Jekaterinburg s Čajkovským vyhral vo Vladivostoku
Zdieľajte:
Zdroje informácií: Hokejový svet, hokejpoprad.sk

Diskusia

Podobné články