Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ten, ktorého všetci milujú

Jeho brankársky štýl nie je nijako vybrúsený do dokonalosti, ale čo je dôležitejšie, góly za seba púšťa len zriedka. Reč je o Jánovi Lacovi, striebornom medailistovi z Helsínk.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokejové začiatky

Prvé hokejové kroky začal robiť v Liptovskom Mikuláši, ktorý bol najmä v minulosti rodiskom nejedného výborného hokejistu. Laco pochádza z hokejovej rodiny, veď jeho otec hrával na poste obrancu. Keď nastalo nepríjemné obdobie a musel si vybrať medzi školou a hokejom, vybral si najrýchlejšiu kolektívnu hru na svete a spravil dobre!

K seniorom pričuchol vo svojom rodnom meste vo svojich 19. rokoch., potom odišiel na tri sezóny do Košíc, aby sa opäť vrátil späť domov. Ďalšie dve strávil vo Zvolene, kde spočiatku chytával pravidelne, ale v druhej sezóne sa postupne začal vytrácať z bránky. V nasledujúcom ročníku mal problém nájsť si klub a keď stratil trpezlivosť, išiel sa rozchytať do druholigovej Detvy, aby v priebehu ročníka odišiel do Nitry, ktorú dotiahol až do play-off.

Prelomová sezóna

Za zlomový bod jeho kariéry, Ján Laco považuje ročník 2011-12, keď zavítala na Slovensko premiérovo KHL, konkrétne do Popradu. Vedenie klubu s Jánom Lacom počítalo na post dvojky, kryť chrbát mal Čechovi Dubovi. Ten však počas sezóny predvádzal nevyrovnané výkony a od jej polovice začal preferovať tréner Rulík nášho brankára.

Aby toho nebolo málo, Ján Laco si za svoje výkony vyslúžil pozvánku do reprezentácie a Vladimírovi Vůjtkovi sa odvďačil výbornými výkonmi. Naši reprezentanti získali v Helsinkách nečakané striebro a Ján Laco bol vyhlásený za najlepšieho brankára turnaja!

Od nasledujúcej sezóny pôsobil Ján Laco v ukrajinskom Donecku. Najskôr pod vedením Júliusa Šuplera, potom ho vystriedal Nazarov. V Donecku prežil Ján Laco zaujímavé dva roky, pričom sa mu nevyhli ani zdravotné komplikácie, keď ho puk trafil do kľúčnej kosti a tá praskla.

Symbióza Laco - Nazarov

Po nepokojoch, ktoré sú aj v oblasti Donbas, kde sídli ukrajinský klub, sa vedenie rozhodlo, že do novej sezóny KHL Doneck nenastúpi. Ján Laco na svoj nový klub dlho nečakal, vedno s trénerom Nazarovom zamieril do kazašskej Astany.

Ján Laco sa zúčastnil na troch majstrovstvách sveta, zachytal si na olympijských hrách v Soči. V KHL má na konte 65 zápasov, do bránky Slovenskej reprezentácie sa postavil 42-krát. Zaujímavosťou je, že narozdiel od reprezentácie, takmer v žiadnom klube mu nepatril post absolútnej jednotky. Počas tohto leta Ján Laco otváral spolu s ďalšími akcionármi v Liptovskom Mikuláši ľadovú plochu, ktorá prispeje k rozvoju hokeja v jeho rodisku.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články