Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Deti ľadového hokeja

Ľadový hokej sa stal inšpiráciou pre mnoho iných športov. Rozhodli sme sa, že Vám predstavíme jeho najznámejšie, ale aj najnetradičnejšie odnože.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokejbal

Ušiam Slovákov dobre známy šport je pozemnou odnožou hokeja. Ľad nahradil betón, asfalt alebo plastový koberec, namiesto puku sa hráči naháňajú za plastovou loptičkou, korčule boli vystriedané topánkami. Pointa však zostala, víťazom sa totiž stáva tím s najväčším počtom strelených gólov. Základy hokejbalu položili už v 16. storočí severoamerickí Indiáni, ktorí sa s drevenými palicami v rukách naháňali za kameňmi alebo koženými loptičkami. Prví ,,profi“ hokejbalisti vyrástli v Kanade a USA. S čistým svedomím však môžeme prehlásiť, že súčasnou hokejbalovou veľmocou je práve naše Slovensko. Nielenže sme hostili historicky prvé majstrovstvá sveta v tomto športe ( 1996 v Bratislave – muži), v mužskej kategórií sme držiteľmi najväčšieho počtu medailí. Od počiatočného ročníku MS Slovensko vždy stálo na stupni víťazov. Rovnako si počínajú aj juniorské reprezentácie U20 ( k úplnému počtu medailí im chýba umiestnenie z roku 2012), U18, U16 a taktiež aj ženský hokejbalový tím. V súčasnosti sme takmer vo všetkých kategóriách majstrami sveta ( ženskú kategóriu ovládli Kanaďanky, Slovenky skončili strieborné).

Pozemný hokej

V tejto vetve hokeja proti sebe stoja dve 11-členné družstvá. Ich cieľom je dostať tvrdú loptičku do protihráčovej brány za pomoci špeciálne zakrivených hokejok. ,,Halový“ hokej vznikol v Anglicku a Škótsku koncom 19. storočia. V roku 1908 sa stal olympijským športom, vďaka čomu sa dostal do väčšej pozornosti. Majstrovstvá sveta sa, rovnako ako vo futbale, konajú každé 4 roky. Každoročne si najlepších 6 tímov zahrá na prestížnom turnaji o ,,Champions Trophy“ a pomedzi to sa od roku 2007 hrá aj Európska hokejová liga, ktorej sa zúčastňuje 24 tímov. Úradujúcimi majstrami sveta v mužskej kategórií sú Austrálčania, ženskému pozemnému hokeju vládnu Holanďanky.

Florbal

Šport podobný pozemnému hokeju sa najčastejšie hrá na ihrisku ohraničenom menšími mantinelmi. Tímy tvoria 5 členovia a 1 brankár. Florbal je ľahko rozpoznateľný vďaka ,,deravým“ hokejkám a dierkovaným plastovým loptičkám. História ,,Innebandy“ (švédsky výraz pre florbal), sa začala písať v USA v polovici 20. storočia. 1. majstrovstvá sveta sa konali v roku 1996 práve vo Švédsku. Severania sa môžu popýšiť aj najväčším počtom medailí. Slovenskému florbalovému mužstvu sa vo februári podarilo postúpiť na svetový šampionát, ktorý budeme môcť sledovať začiatkom decembra.

Inline hokej

Inline hokej je si s ľadovým hokejom najbližší. Hráči majú na nohách obuté klasické in-line korčule. Buďto sa hrá so špeciálne upraveným pukom alebo plastovou loptičkou. Keďže inline hokej spadá pod správu IIHF ( medzinárodnej hokejovej federácie), ale aj pod FIRS ( medzinárodnej federácie kolieskových športov), počas roka môžeme sledovať až 2 majstrovstvá sveta. Hrací čas je rozdelený na 12-minútové štvrtiny, počas ktorých sa 4 hráči snažia vstreliť súperovmu brankárovi čo najviac gólov. Aktuálnymi majstrami sveta sú Fíni a Američania.

Podvodný hokej

Dejiny tohto netradičného športu siahajú do roku 1954. Jeho rodičmi boli členovia potápačského klubu zo Spojeného kráľovstva. Pôvodné 8-členné družstvá sa zredukovali na tímy so 6 hráčmi, ktorých úlohou je za pomoci ,,hokejkovej čepele“ dotlačiť umelohmotný alebo kovový puk do súperovej brány. Keďže ,,Octopush“ je spojením potápania a hokeja, všetko sa odohráva na dne napusteného bazéna. Hracia doba sa líši, zvyčajne však pozostáva z dvoch 15-minútových polčasov. ,,Water hockey“ sa teší stále väčšej popularite. Dokonca sa snaží dostať medzi olympijské športy. Majstrovstvá sveta sa konajú každé dva roky. Aktuálnymi majstrami podvodného hokeja sú Francúzi, ktorí si zlato vybojovali v maďarskom Egery. Spomínané majstrovstvá sveta v Maďarsku boli vďaka obrovskej účasti tímov z celého sveta vyhlásené za najväčšie v doterajšej histórií.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články