Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Tím Európy si zaslúži uznanie, Chárov nadľudský výkon: rozhodla posledná minúta zápasu!

TORONTO - Hokejisti domácej Kanady sa stali víťazmi Svetového pohára 2016. V druhom súboji o titul v noci na piatok SELČ otočili skóre až v samom závere, vyhrali v Toronte nad Tímom Európa 2:1 a vo finálovej sérii triumfovali 2:0.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Výber "starého kontinentu" nadviazal na sympatický výkon z prvého finále (Kanaďania vyhrali 3:1), hral discplinovane, dokázal otupiť útočné ostrie favorita a v ofenzíve predviedol viacero nápaditých akcií. V prvej tretine sa ujal vedenia zásluhou gólu slovenského obrancu Zdena Cháru po prihrávke krajana Andreja Sekeru a tento stav vydržal až do samého záveru. V ňom domáci vygradovali svoj nápor, v 58. minúte vyrovnal v presilovke Patrice Bergeron a 44 sekúnd pred koncom rozhodol v oslabení Brad Marchand. Európskemu tímu nestačil ani excelentný výkon slovenského brankára Jaroslava Haláka.

Svetový pohár 2016 - druhý finálový zápas:

Tím Európa - Kanada 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Góly: 7. CHÁRA (SEKERA, Nielsen) - 58. Bergeron (Burns, Crosby), 60. Marchand (Toews, Pietrangelo).

Strely na bránku: 33:34. Rozhodcovia: ORourke, OHalloran - Amell, Murray (všetci Kan.), vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1.

Konečný stav série: 0:2.

Tím Európa: HALÁK - Josi, Seidenberg, SEKERA, CHÁRA, Streit, Ehrhoff - HOSSA, Kopitar, TATAR - Zuccarello, Nielsen, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek - Niederreiter, Draisaitl, Bödker

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, OReilly, Thornton

Prečítajte si aj: VIDEO Trtov hviezdny výkon zatienil Chára: Európa na Kanadu nestačila!

Druhé finále sa začalo opäť v úžasnom tempe, oproti prvému duelu však hrali tímy vzadu opatrnejšie, najmä obrancovia európskeho tímu si dávali pozor, aby nespravili zbytočné hrúbky. Výber "starého kontinentu" bol v úvode aktívnejší, po piatich minútach viedol na strely 5:1, keď favoritovi toho veľa nedovolil. Halák si pripísal prvý zákrok až na začiatku 6. minúty, následne musel po ľahkovážnom striedaní spoluhráčov skrotiť tečovanú delovku Webera. Európania hýrili pohybom a v 7. min. sa dočkali úvodného zásahu. Po pravom krídle sa vrútil do útočného pásma Nielsen, prihral na stred Sekerovi, ten namiesto očakávanej strely ešte podržal puk a vyzval Cháru, ktorý z ľavého kruhu zamieril presne do vzdialenejšieho rohu na Priceovu vyrážačku - 1:0. Následne pohrozila aj Kopitarova formácia a Price zlikvidoval dva pokusy Hossu. Kanaďania sa nevedeli dostať do súvislého tlaku, hrozili zväčša strelami z diaľky, ktoré sa snažili pred Halákom tečovať. V 11. min. si Crosby vypýtal faul a domáci si prvýkrát zahrali presilovku, no bol to súper, kto mohol skórovať. Najprv Riedera vychytal v nájazde Price a následne unikol Hossa s Hansenom, slovenského krídelníka v brejku fauloval Burns, rozhodcovia však nenariadili trestné strieľanie, ale iba dve minúty za hákovanie pre kanadského beka. Aj v hre 4 na 4 bol výber Európy živší. Kanaďania sa herne hľadali, na vyšší stupeň prehodili až v ďalšej presilovke, no súperovi obrancovia hrali v oslabení obetavo a Halák musel riešiť iba pokus Thorntona.

Druhú tretinu odštartovalo prísne vylúčenie Hossu, Kanaďania pri početnej výhode roztočili v útočnom pásme kolotoč prihrávok a Halák mal dvakrát šťastie. Najprv keď ho Crosbyho strela zasiahla do masky a potom Tavares trafil žŕdku v momente, keď pred ním zívala prázdna bránka. Potom však prebral opraty zápasu opäť výber "starého kontinentu". V 24. min. sa drzo natlačil pred Pricea agilný Bödker a bekhendovým blafákom minul ľavú žŕdku. Kanaďania zaskočení vývojom iba sledovali, ako ich brankár s námahou vyrazil Ehrhoffovu jedovku a po výbornej práci Tatara prefrčala delovka Kopitara tesne vedľa hornej žŕdky. Kanaďania sa snažili dostať k svojej typickej hre s viacnásobnými výmenami puku v útočnom pásme, no súperovi hráči ich umne vytláčali do rohov a nepúšťali do väčších šancí. Naopak, sami vyčkávali na možné brejky a prečíslenia, ako ukázali v 33. min, keď v situácii 2 na 1 Vanek hľadal Hansena, ten ale osamotený ťažkú prihrávku nespracoval. Pred Priceom nepochodil ani Rakúšan Vanek po pase Kopitara. Pokračoval hokej v obrovskom nasadení, sľubné možnosti na vyrovnanie mali na domácej strane Doughty, Perry a Crosby, ale Halák opäť odolal. Menšia šarvátka sa strhla pred kanadskou bránkou, keď Hossa natlačený Pietrangelom vrazil do Pricea a strhol mu masku, rozhodcovia ale nevylučovali.

Hráči z kolísky hokeja zvýšili v treťom dejstve svoje úsilie a blízko k vyrovnaniu bol Tavares, z dorážky však trafil stále bezchybného Haláka. "Európania" sa s pribúdajúcim časom čoraz viac spoliehali na brejky, výraznejšie dokázala súperovej obrane "podkúriť" len Kopitarova formácia so skvelým Hossom, v 45. min. mohol zvýšiť náskok Tatar, ale Price jeho pokus zneškodnil. Vzápätí tutovku zahodil Nielsen, ktorého vysunul Rieder. Kanaďania chvíľami zatlačili súpera, no nevedeli si vytvoriť súvislý nápor, ktorým by donútili protivníka k chybám. Halák exceloval aj pri strelách Tavaresa, Pietrangela či dorážke Toewsa. V ďalších minútach pokračovalo márne kanadské dobýjanie európskej bránky, Halák podržal svoj tím aj pri nebezpečnej strele Crosbyho. Domáci v závere vygradovali svoj tlak, Halák vytiahol ďalší neskutočný zákrok na kanadského kapitána, Perry v šanci mieril nepresne. Tri minúty pred koncom putoval na trestnú Kopitar a domáci už ďalšiu presilovku využili, keď Burnsovu delovku tečoval vo vzduchu Bergeron - 1:1. Gól uznali arbitri až po porade s videorozhodcom, domáci útočník trafil letiaci puk pod úrovňou hornej žŕdky. V samom závere mal európsky výber šancu rozhodnúť duel vo svoj prospech, keď fauloval Doughty. V početnej výhode Josi delovkou rozozvučal žŕdku Priceovej bránky a vzápätí Price čaroval pri šanciach Kopitara a Hossu. Platilo okrídlené "nedáš, dostaneš". V oslabení vymanévroval s pukom Toews, prenechal ho Marchandovi, ktorý 44 sekúnd pred treťou sirénou namieril presne k pravej žŕdke a rozhodol. Európanom už nepomohla k vyrovnaniu ani záverečná power play.

Matt Duchene, útočník Kanady: "Bolo to dramatické vyvrcholenie turnaja. Európsky tím hral úžasne, odviedol výbornú prácu a dokázal, že si finále zaslúžil. Je to pre nás skvelý začiatok sezóny. Pre toto sme sem prišli, je to fantastický pocit. Teraz sa začnú oslavy. Po triumfe na zimnej olympiáde v Soči je to môj druhý najväčší úspech v kariére."

Brad Marchand, autor víťazného gólu Kanady: "Je to neuveriteľná pocta, trumfovali sme na najvrcholnejšom hokejovom podujatí na svete."

Sidney Crosby, MVP turnaja: "Je bláznivé, ako sa to v závere všetko rozuzlilo. Keď v záverečných minútach za vyrovnaného stavu inkasujete dvojminútový trest, snažíte sa to väčšinou iba ubrániť a doviesť zápas do predĺženia. Je to niečo výnimočné vyhrať 16 zápasov v rade."

Ralph Krueger, tréner Tímu Európa: "Je veľmi bolestivé, ako sa veci v závere vyvinuli. No treba si otvoriť oči, aby sme videli celý obraz o našej hre a celú našu parádnu jazdu. Bolo veľkolepé, ako sme si tu počínali. Obrátili sme naruby všetky papierové predpoklady a postarali sme sa o pekelné finále, ktoré nikto neočakával."

Zdeno Chára, obranca Tímu Európa: "Je to tvrdá prehra, pretože sme ich dokázali naháňať a tlačili sme ich celý zápas až na okraj. Bol to veľmi vyrovnaný zápas."

Anže Kopitar, kapitán a útočník Tímu Európa: "Užili sme si veľa zábavy. Zišli sme sa tu špeciálna skupina hráčov a som si istý, že ostaneme v kontakte ešte veľmi, veľmi dlho."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články