Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

5 pamätných NHL momentov Pavla Dacjuka v drese Red Wings

Cez víkend padla definitíva z úst Pavla Dacjuka . Z rodinných dôvodov sa vracia domov a bude pôsobiť v KHL. Po 14 rokoch tak neopúšťa len Detroit Red Wings, ale aj celú NHL.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Fanúšikovia po celom svete smútia, pretože už nebudú môcť sledovať jeho šikovné ručičky v najlepšej lige na svete.
Pavel, známy aj ako "Magic Man" získal počas svojho pôsobenia v Detroite (nepôsobil nikde inde) dva Stanley Cupy, trikrát získal Frank J. Selke Trophy (pre najlepšie brániaceho útočníka) a takisto získal štyri Lady Byng Trophy, ktorá sa udeľuje pre najslušnejšieho hráča ligy.
Jeho palicová technika často dvíhala fanúšikov zo sedadiel a celkovo sa na jeho hru pozerá priam úžasne. Predstavíme si jeho 5 najpamätnejších momentov v drese Red Wings (hoci tých momentov v jeho kariére bolo mnoho a len ťažko sa dá vybrať 5 najlepších).

Klasika v podaní Pavla Dacjuka

Jednou z najlepších vlastností a veľmi známy je svojou schopnosťou prekvapiť a vytvoriť okamžitý obrat v hre. Ako jeden z mála hráčov je pohotový a kreatívny. Svoj dar pretavil aj do obranných činností. Ukradnúť puk protihráčovi pre neho nie je veľký problém. Vidieť to môžeme na tomto príklade:

Na tomto videu je krásne vidieť spomínaná schopnosť odobrať puk pri napádaní a zakladaní útoku súpera, ale aj jeho šikovné ruky, ktorými dokázal prekonať brankára Ellisa.

Kreativita mu nechýba

Dacjuka budú mať fanúšikovia v pamäti vždy pre jeho zaujímavé, ba občas smiešne pohyby pri brejkových situáciách a hlavne ak sa rútil sám na brankára. Brejk, resp. samostatný nájazd v zápase a krásne zakončenie, keď hráč nemá toľko času pripraviť sa, je oveľa pôsobivejšie ako keď ide hráč na trestné strieľanie. Toto vedel Dacjuk geniálne zvládnuť, zrejme bude dlho trvať kým sa v NHL objaví podobný hráč.

Tento počin ho dá sa povedať, preslávil. Nazvali ho "Datsyukian Deke", párkrát ho vytiahol v samostatných nájazdoch, ale iba jedenkrát ho použil priamo v hre. Vyzerá to tak jednoducho, no je za tým veľa driny. Dacjuk kombinuje hokejové myslenie s kreatívnymi rukami a klamlivým pohybom nôh, čo pôsobí efektne a robí problém aj tým najlepším brankárom na svete, veď takto vtedy prekonal aj člena siene slávy, Martyho Turca.

Tanec medzi predátormi

Dacjuk nikdy nebol považovaný za najlepšieho korčuliara v lige smerom dopredu, no vždy vedel prekvapiť. Keď už sa rozbehol, len málokto ho vedel zastaviť. Ak ide o hráča čo sa dokáže preštrikovať medzi súpermi, tak Pavel patrí do TOP 3.

Tento gól rozhodne patril do rebríčku gól sezóny, konkrétne 2012/13. S touto parádičkou proti Nashvillu, ktorú začal za vlastnou bránou a skončil za bránou súpera s rukami hore tešiac sa z priam neuveriteľného gólu.

Nájazd nájazdov?!

Nájazdy. To je samostatná kapitola, v ktorej dominoval, hoci v šikovnosti a rýchlosti sa mu v tomto smere vyrovnávajú viacerí, napríklad Patrick Kane. Dacjuk bol ale vždy schopný predviesť svoj talent vždy, keď to bolo potrebné. To, že má šikovné ruky už bolo spomínané viackrát, ale svojou technikou dokázal priviesť k životu aj fanúšikov na štadióne.

Magic Man je jeden z najkreatívnejších hráčov na nájazdy v histórii ligy. Má niekoľko ťahov, ktoré môžu z brankára urobiť totálneho "neschopáka", presne toto dosiahol v tomto nájazde.

Najlepší nájazd v histórii NHL? Možno!

To, čo sme mohli vidieť o pár riadkov vyššie, predviedol aj v tomto nájazde. Využil všetok čas a priestor na vytiahnutie si brankára "z ulity". Kým Niemiho obhodil lobom a prakticky ho zosmiešnil, tak toto Dacjuk povýšil na vyšší level, keďže si to vychutnal až do konca.

Slovami sa nedá opísať to, ako sa cítil v tej chvíli Tomáš Vokoun, keď bezmocne ležal na ľade a sledoval ako Dacjuk pohodlne skóruje. Tak ako dokázal popliesť hlavu Turcovi, tak sa mu to podarilo aj pri Vokounovi.

Na záver už len možno dodať, že v NHL bude táto legenda s prezývkou "Magic Man" skutočne chýbať! Ak si myslíte, že Dacjuk mal v NHL lepšie pamätné momenty, pokojne nám ich napíšte do komentáru na našom facebooku tu:

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, thehockeywriters.com

Diskusia

Podobné články