Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovenský priekopník s neobyčajným talentom

Tomáš je veľký slovenský hokejový talent, ktorý nám pár posledných rokov ukazuje, že môže byť veľkým ťahúňom slovenskej reprezentácie a vôbec aj Detroitu v NHL.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tomáš sa k hokeju dostal vďaka svojej sestre, ktorá mala o túto kolektívnu hru eminentný záujem. Keďže chcel sestru podporiť, vybral sa s ňou na jej prvý tréning. Na zimnom štadióne v Košiciach však neboli vytvorené takmer žiadne podmienky pre ženský hokej.Mladého Jurča si ale všimol hokejový tréner a spýtal sa ho, či to nechce skúsiť on. Takto ,,nechcene" sa začala hokejová kariéra Tomáša Jurča.

Tomáš sa už ako 15-ročný javil ako veľmi talentovaný mladík. Za košickú U18 nastúpil počas sezóny 2007/08 na 57 zápasov, v ktorých dokázal nazbierať 52 bodov. Sezóna 2008/09 bola poslednou sezónou, ktorú Tomáš odohral na Slovensku. Za košickú U18 vtedy stihol odohrať len 5 zápasov. Potom si ho totiž všimol tréner košickej U20 a sezónu tak dokončil pri starších hráčoch. Ani tam sa nestratil. Dokonca sa ukázal viac, ako niektorí, od ktorých sa to doslova očakávalo. Ako 16-ročný nastúpil na 48 zápasov, v ktorých strelil 19 gólov a pridal aj 30 asistencií.

Na konci spomínanej sezóny v roku 2008/09 sa dostal do tímu slovenskej reprezentácie do 18 rokov, kde si v šiestich zápasov pripísal päť bodov.

Sny sa stávajú skutočnosťou

Každý hokejista sa chce počas svojej kariéry dostať do tých najlepších líg na svete. Tomáš mal iba 17 rokov, keď sa mu podarilo preraziť za morom. Už v prvej sezóne sa mu nadmieru darilo, vďaka čomu sa udržal v tíme aj pre tú nadchádzajúcu. Hrával v tíme Saint John Sea Dogs, ktorý pôsobil v juniorskej lige QMJHL.

Na začiatku druhej sezóny to bolo pre Tomáša citeľne ľahšie. Prostredie už preňho nebolo cudzie a tak vedel, čo má očakávať on a čo očakávajú tréneri od neho. Počas druhej sezóny odohral za tím 60 zápasov s bilanciou 31 gólov a 25 asistencií.

Play-off

Play-off sa tímu nadmieru vydarilo, keďže vyhral celú QMJHL. Víťazi všetkých juniorských líg sa neskôr stretnú na slávnom juniorskom Memorial Cupe. Táto trofej je považovaná za najcennejšiu trofej, akú môžu mladí hokejisti vyhrať. Skvelá forma celého tímu,ale aj samotnèho Tomáša Jurča, priniesla svoje ovocie. Ako prvému Slovákovi sa mu totiž podarilo zdvihnúť nad hlavu Memorial Cup. Počas tejto sezóny sa Tomáš zúčastnil ešte jedného významného turnaja. Na prelome rokov sa každoročne organizuje svetový šampionát reprezentantov U20. Na zámorského hokejistu si však súperi dávali väčší pozor a ani jeho forma na tomto podujatí nebola taká, akú by očakával. Aj preto v šiestich zápasoch nazbieral len jediný bod za gól.

Draft – skok do veľkého hokeja

Písal sa rok 2011, keď si Tomáša v drafte z celkového 35. miesta vybral Detroit Red Wings. V tomto roku bol Tomáš najvyššie draftovaným slovenským hokejistom. Počas prvej sezóny v štruktúrach klubu ho však ešte vedenie tímu nechalo v juniorskej lige, kde hrával za spomínaných Saint John Sea Dogs.

AHL

Svoju prvú sezónu medzi seniormi odohral Tomáš počas roku 2012/13 na "farme" Detroitu, v tíme Grand Rapids Griffins. Na začiatku sezóny nedostával až toľko príležitosti, koľko by si prial, no postupne niektorí hráči odišli z "farmy" do Detroitu, vrátane Tomáša Tatara, a on tak dostával viac príležitostí. Začal hrať svoju hru a aj jeho čas na ľade sa neustále zvyšoval. Pred play-off sa tak skvele naladil a po vypadnutí Detroitu z hry o Stanley cup, sa z Grand Rapidsu stal nedobytný tím. Počas play-off odohral “Jurky“ 24 zápasov, v ktorých strelil 8 gólov a pridal k nim aj 6 asistencií. Aj on mal výrazný podiel na tom, že Grand Rapids tak získali svoj prvý titul v histórii klubu v AHL.

NHL sa stáva realitou

Sezóna 2013/14 priniesla mnoho pozitívnych vecí. Jej začiatok síce Tomáš strávil na “farme“, no svojimi skvelými výkonmi si vypýtal pozvánku do prvého tímu Red Wings. Sám bol prekvapený, keď v prvom tíme ostal prakticky až do konca sezóny. Najviac ho ale určite môže mrzieť to, že na prelome rokov ho vedenie poslalo na dva dni späť do Grand Rapids, vďaka čomu prišiel o možnosť zahrať si v zápase pod holým nebom. Na konci základnej časti mal teda v Detroite bilanciu 36 zápasov za 8 gólov a 7 asistencií. Aj preto ho tréner Babcock označil ako mladého a drzého útočníka, od ktorého bude v ďalšej sezóne očakávať ešte viac.

Olympiáda? Skvelý čas na debut v reprezentácii

Kedy je najlepší čas debutovať v reprezentácii? No predsa počas olympiády. Presne takúto premiéru zažil Tomáš Jurčo, ktorý prišiel na turnaj hlavne zbierať ďalšie veľké skúsenosti. Aj preto nezažiaril tak, ako niektorí očakávali, no musíme povedať, že toto bola jeho prvá veľká skúsenosť v seniorskej reprezentácií. A komu sa už len pošťastí si debut užiť pod piatimi kruhmi? Máloktorým hráčom. Na ľade bol ale aj tak výrazný, drzý a rýchly. Počas štyroch zápasov strelil len jeden gól, no určite nabral skúsenosti, ktoré mu pri ďalšom reprezentovaní pomôžu.

Prvé boje o Stanley Cup

Tieto boje trvali len veľmi krátko. Tomáš nastúpil na 3 zápasy z piatich a ani v jednom nebodoval. Jeho tím totiž vypadol už v 1. kole play-off, kde narazil na "Medvede" z Bostonu, ktorým jednoznačne podľahol 4:1 na zápasy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články