Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Dokikiríka dnes galský kohút? Cíger si už brúsi Sekeru!

MEGEVE - Odhodlaní konečne vyhrať! S tým dnes nastúpia o 20tej naši vo francúzskom horskom mestečku pod Alpami Megève proti domácim Francúzom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ako sú na tom naši?

Na piatkový zápas Euro Hockey Challenge vo Francúzsku nastúpia slovenskí hokejisti v bránke s Júliusom Hudáčkom. Tréner Zdeno Cíger predbežne nezaradil do zostavy Lukáša Kozáka s Michalom Hlinkom, čerstvú zámorskú posilu Marka Daňa umiestnil na krídlo druhej formácie.

Po prvom dueli v Megeve už bude mať vedenie reprezentácie odpoveď ohľadom prípadného posilnenia tímu od detroitského dua Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo.

Piatkový presun slovenských hokejistov z Bratislavy do Grenoble sprevádzali menšie problémy. Pre poškodenú disketu v navigačnom systéme lietadla odleteli do francúzskych Álp s jeden a pol hodinovým meškaním. Po pristátí nasledoval vyše dvojhodinový autobusový presun do Megeve.

Tréner Cíger mal tak dosť času porozmýšľať nad finálnou zostavou. "Julo Hudáček pôjde ako prvý do bránky, hrať nebudú Kozák a Hlinka. Meškali sme pre poruchu, ťažko povedať, ako nás to ovplyvní. Myslím však, že to bude v pohode, chalani sú zvyknutí," povedal reprezentačný kormidelník.

V piatok ráno slovenského času sa skončila klubová sezóna v Detroite pre Tatara s Jurčom. Generálny manažér Róbert Švehla sa s nimi spojí ešte v priebehu dňa. "Ráno skončili, osobne som si zápas pozrel. Dnes večer ich budem kontaktovať, buď po zápase, alebo počas neho," uviedol.

Tatar už medzitým cez médiá oznámil, že má zdravotné problémy s ramenom a jeho účasť na šampionáte v Rusku je neistá. "O Tatarovom probléme viem, volal mi jeho agent. Ja to chcem ale počuť od neho," zdôraznil Švehla.

Slovensku sa zatiaľ v príprave nedarí, prehralo oba zápasy vo Fínsku i dva duely na východe Slovenska s Ruskom. Tréner Zdeno Cíger stále hľadá strelca.

Príchod Sekeru, Daňa a Cehlárika má dodať tímu dávku novej energie. "Musíme urobiť všetko pre to, aby malo mužstvo silu víťaziť. Musí tam byť stabilita aj istota, aby sme sa nemuseli zbytočne venovať individuálnym zaváhaniam. Verím, že mužstvo už bude šliapať," uviedol Cíger.

"Musíme mať silu a veriť si, že takéto zápasy dokážeme zvládnuť. Máme náročných súperov, s nikým nás nečaká nič ľahké, len tvrdý boj. Vo Francúzsku už musíme hrať na maximum," citovala trénera TASR.

"Od chlapcov vyžadujem, aby zbytočne neodhadzovali puky. Azda budú konečne viac efektívni," vraví Cíger pre Pravdu.

"Potrebujeme ešte zapracovať na presilovkách, ktoré nám zatiaľ príliš nešli," dodáva pre Pravdu útočník Marek Viedenský.

Ako sú na tom Francúzi?

Tréner francúzskej hokejovej reprezentácie Dave Henderson má v kádri pred nadchádzajúcimi prípravnými zápasmi so Slovenskom celkovo desiatich legionárov. Najviac sa bude spoliehať na dvojicu útočníkov Charles Bertrand, Teddy Da Costa z fínskeho klubu Sport Vaasa, Nicolasa Ritza z nórskeho Lillehammeru či Damiena Fleuryho, ktorý pôsobí v nemeckom Schwenningene. Bohaté skúsenosti z národného tímu majú aj Laurent Meunier či bratia Yorick a Sacha Treilleovci.

"Les Bleus" sa v príprave na májové MS zatiaľ nedarí podľa predstáv, v doterajších štyroch stretnutiach v rámci série Euro Hockey Challenge 2016 si zaknihovali štyri prehry - s Bielorusmi 1:2 po nájazdoch a 1:8, s Dánmi 2:5 a 1:2. Vo všetkých dueloch nastúpil od začiatku v bránke Florian Hardy z rakúskeho Dornbirneru EC. Cristobal Huet, ktorý v minulosti pôsobil v prestížnej NHL v drese Los Angeles, Montrealu, Washingtonu či Chicaga, zatiaľ v príprave neodchytal ani minútu.

Káder Francúzov je pred blížiacim sa svetovým šampionátom v Rusku takmer kompletný, Henderson má v talóne už iba trojicu hráčov - Stephane Da Costa, ktorý dohral s CSKA Moskva neúspešne finále KHL a v play off NHL sú so svojimi tímami Antoine Roussel (Dallas) a Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia).

O čom hovoria kurzy

Stávkové kancelárie favorizujú viac slovenských hokejistov. Napríklad v Tipsporte si na našich môžete tipnúť za kurz 1,7, kým víťazstvo domácich je kurz až 3,8.

A čo si myslia skúsení tipéri? Člen najväčšj tipérskej komunity DeFonds si podá na víťazstvo Francúzov, pretože sú už takmer v plnej sile , v príprave ešte nevyhrali a pred domácimi divákmi si na nás budú veriť.

Naopak, mladá česká tipérka Pracka5 verí Slovákom a myslí si, že naši vyhrajú o dva góly.

klikni pre zväčšenie

Ako dnes sledovať hokej

Dnes je časová kolízia dvoch hokejov. O 19.30 sa začína šiesty zápas finále Tipsport ligy Banská Bystrica - Nitra, ktorý už môže rozhodnúť o novom majstrovi a RTVS preto uprednostní tento zápas v priamom prenose. Zápas si naživo môžete pozrieť aj tu.

Zápas Slovensko Francúzsko pôvodne mala RTVS naživo vysielať od 20.00 na svojom webovom streame a avizovala aj televízne vysielanie zo záznamu po zápase finále našej ligy, ale z programu ho na poslednú chvíľu zrušila. Tu je zdôvodnenie verejnoprávnej televízie: "Francúzska strana nám včera oznámila, že z prípravného hokejového zápasu Francúzsko - Slovensko nebude vyrábať priamy prenos. Napriek tomu, že za túto situáciu RTVS nenesie zodpovednosť, prijmite prosím naše ospravedlnenie. Ďakujeme."

Krátky návrat

Slovensko naposledy nastúpilo proti Francúzsku na MS 2014. Hoci sme po góle Miroslava Šatana viedli už 3:1, nakoniec sme po presilovkovom uragáne Francúzov prehrali 3:5.

Káder Slovenska pre dnešný zápas

brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Samuel Baroš (HKM Zvolen)

obrancovia: Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Andrej Meszároš (Sibir Novosibirsk, KHL/Rus.), Michal Sersen, Ivan Švarný (obaja Slovan Bratislava), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, NHL)

útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.), Marko Daňo (Winnipeg Jets, NHL), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Libor Hudáček (Örebrö, Švéd.), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron/Švaj.)

Káder Francúzska pre dnešný zápas

Brankári: Florian Hardy (Dornbirner EC, Rak.), Cristobal Huet (HC Lausanne HC, Švajč.), Sebastien Ylonen (Bordeaux)

Obrancovia: Gregory Beron (Amiens), Jonathan Janil, Nicolas Besch (obaja Bordeaux), Florian Chakiachvili (Rouen), Benjamin Dieude Fauvel (Kalamazoo Wings, ECHL/USA), Raphaël Faure (Angers), Kevin Hecquefeuille (Langnau Tigers, Švajč.), Antonin Manavian (Fehérvár AV19, Maď.), Maxime Moisand (Epinal)

Útočníci: Eliot Berthon (EHC Biel, Švajč.), Charles Bertrand, Teddy Da Costa (obaja Sport Vaasa, Fín.), Julien Desrosiers (Bordeaux), Damien Fleury (Schwenningen, Nem.), Anthony Rech, Vincent Kara (obaja Gap), Laurent Meunier (La Chaux de Fond), Jordann Perret (Grenoble), Nicolas Ritz (Lillehammer IK, Nór.), Yorick Treille, Sacha Treille, Loic Lamperier, Damien Raux (všetci Rouen)

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, hokejovysvet, pravda.sk, Tipsport, facebook.com/sport.rtvs

Diskusia

Podobné články