Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Finále Tipsport Ligy ponúkne boj, aký tu ešte nebol!

Hokejisti HK Nitra a HC05 Banská Bystrica narazia v histórii extraligovej play off na seba už štvrtýkrát, pričom tento raz premiérovo vo finále. Pre oba kluby to bude v poradí druhý boj o titul. Nitrania neuspeli vo finále v sezóne 2013/2014 proti Košiciam, "barani" prehrali vlani s rovnakým súperom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Aká bola semifinálová cesta Bystrice a Nitry?

Bystričania vrátili "oceliarom" minuloročnú prehru teraz v semifinále, keď ich vyradili prekvapujúco 4:2 na zápasy (3:1, 5:1, 1:2 pp a sn, 3:2, 2:3 pp a sn, 4:1).

Nitrania mali oveľa komplikovanejšiu cestu do finále. So Zvolenom prehrávali po piatom zápase v sérii 2:3, no posledné dva zvládli na výbornú. Na súperovom ľade triumfovali 5:2 a postup spečatili jednoznačným domácim víťazstvom 4:0.

Ako to vyzerá medzi samotnými aktérmi finále?

V základnej časti skončili Nitrania na druhom mieste. Finálovú sériu tak odštartujú pred vlastnými fanúšikmi. Oba tímy zabojujú o premiérový titul majstrov Slovenska. "Corgoni" chcú svojim súperom odplatiť vlaňajšie semifinálové vyradenie, keď s nimi prehrali 3:4 na zápasy. Dve predchádzajúce merania síl v play off však vyzneli v ich prospech. V sezóne 2009/2010 zdolali Bystričanov vo štvrťfinále 4:2 a pred dvomi rokmi v semifinále 4:1 na zápasy.

V prebiehajúcej sezóne majú mužstvá veľmi vyrovnanú bilanciu 3:3 na zápasy, pričom ani jeden z nich nedokázal vyhrať na ľade súpera. O vyrovnanej sile hovorí aj gólová bilancia 20:19 v prospech "baranov". Bystričania sa v útoku spoliehajú najmä na Juraja Majdana, Lukáša Hvilu a bývalého Nitrana Romana Tománeka. Na druhej strane sú v ofenzíve najnebezpečnejší David Laliberté, Marek Slovák a skúsený Juraj Štefanka. Oba tímy majú silnú aj brankársku pozíciu. Pod Zoborom dominuje Michal Valent s výborným štatistikami 2,19 inkasovaných gólov na zápas a 93,28% úspešnosťou v 56 stretnutiach, pod Urpínom zase legionár Jason Bacashihua (51 zápasov, priemer 1,85 gólu, 93,36% úspešnosť).

Čo vravia pred finále oba tábory?

Banská Bystrica:

Hokejisti Banskej Bystrice už v pondelok večer odcestovali do Nitry. Na súpera sa v domácich podmienkach zodpovedne pripravovali, a to nielen na ľade, ale aj mimo neho, keď študovali jeho hru, slabiny i pozitíva."Do akej miery nám to pomôže, to ukážu už dva najbližšie zápasy," uviedol pre TASR Vladimír Országh.

V banskobystrickom tíme sa budú spoliehať nielen na výborného brankára Bacashihuu, či dobrú defenzívu, ale aj góly kanonierov mužstva. Jedným z nich je Roman Tománek. Ten ešte vo vlaňajšej sezóne pôsobil pod Zoborom. "Nitra má dlhodobo stavané mužstvo na útok, takže my musíme hlavne zodpovedne brániť a v útoku sa nejaké šance dostavia. Samozrejme je na nás, aby sme ich využili," prezradil 30-ročný bystrický krídelník, ktorý v Nitre pôsobil niečo vyše troch sezón, takže dôverne pozná tamojšie prostredie a hráčov.

Kapitán Banskobystričanov Milan Kytnár: "Uvedomujeme si, že aj Nitra chce titul vyhrať rovnako ako my. Očakávame dlhú a ťažkú sériu, ku ktorej pristupujeme zodpovedne a všetci sa na ňu už tešíme."

Michal Handzuš už dvíhal majstrovskú trofej v NHL, ale túži aj po slovenskej. "Chceme hrať svoj štýl a systém, ktorý sme predvádzali celú sezónu. Nitrania sú na tom podobne, takže všetko je otvorené. Medzi mestami panuje patričná rivalita, všetci túžime po titule, ktorý ani jedno mužstvo doposiaľ nemalo. O motiváciu je teda postarané."

Nitra:

Hokejisti HK Nitra sa po dvoch rokoch opäť prebojovali do finále play off slovenskej Tipsport Ligy a veria, že tento raz už siahnu na premiérový titul v klubovej histórii. Nevýhodou "corgoňov" je krátky čas na regeneráciu. Do finále totiž viedla poriadne komplikovaná cesta cez húževnatých Zvolenčanov. "Semifinálová séria bola veľmi náročná a zobrala nám veľa síl. Odohrali sme sedem zápasov a ani jeden z nich nebol jednoduchý. Nemali sme veľa času na oddych. V nedeľu regeneračný tréning, teraz v pondelok klasika a v utorok už ideme na to," povedal tréner Antonín Stavjaňa.

"Bolo to vyčerpávajúce, no myslím si, že každému dodá silu fakt, že sme vo finále. My aj Bystrica sme hladní po titule a ja pevne verím, že to hokejové šťastie sa konečne prikloní k Nitre a získame premiérový titul," uviedol pre TASR Marek Slovák.

Nitrania si brúsia zuby na premiérový titul už niekoľko rokov. Teraz veria, že sa im konečne podarí naplniť ambície a po Košiciach, Slovane Bratislava, Trenčíne, Zvolene a Žiline sa stanú šiestym majstrom republiky. "Náboj určite bude poriadny. Myslím si, že Bystrica postúpila cez Košice zaslúžene. Má iný herný prejav, no my chceme diktovať tempo a našu hru. Druhé miesto je skvelý úspech, ale tento rok sme sem prišli, a hlavne ja, preto, aby sme získali titul," povedal útočník Tibor Kutálek.

Brankár Michal Valent vyzdvihol najmä kvality svojho náprotivku Jasona Bacashihuu. "Majú veľkú silu na čele s vynikajúcim brankárom. Je to veľmi nepríjemný súper. Jeden z nás získa historicky prvý titul, takže to bude mať určite veľký náboj. Ak sa nemýlim, tak po ôsmich rokoch nie sú vo finále Košice."

Program finále play-off TL 2015/16 (všetky zápasy o 19.30h):
utorok 12.apríla: Nitra - Banská Bystrica
streda 13.apríla: Nitra - Banská Bystrica
sobota 16.apríla: Banská Bystrica - Nitra
nedeľa 17.apríla: Banská Bystrica - Nitra
prípadne:
streda 20.apríla: Nitra - Banská Bystrica
piatok 22.apríla: Banská Bystrica - Nitra
nedeľa 24.apríla: Nitra - Banská Bystrica

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články