Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

15 zápasov na ktoré budeme dlho spomínať

Top
Raz za čas sa vám nejaký hokejový zápas naozaj vryje do pamäti a viete, že na neho budete spomínať aj o pár rokov. Rozhodli sme sa spísať 15 podla nášho názoru najpamätnejších zápasov, aké odohrala naša seniorská reprezentácia. Okrem výhier tam samozrejme patria aj zápasy s menej šťastným koncom. Zápasy sú radené chronologicky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

1. Slovensko - Bielorusko 2:1, MS C kategórie 1994

Slováci vedeli, že ak chcú v poslednom zápase postúpiť o skupinu vyššie, tak musia zdolať Bielorusko. Hrdinom bol Oto Haščák. Potom čo jeho Frölunda vypadla zo švédskeho play-off, zbalil si veci a prišiel na posledný zápas, ktorý rozhodol dvoma gólmi. Bielorusi stihli v poslednej tretine už len čestným gólom skorigovať výsledok, vyrovnávajúci gól našťastie nedosiahli. V Poprade tak mohla zavládnuť eufória z postupu.

2. Slovensko- Rusko 2:3pp, štvrťfinále ZOH 1994

Ešte ako tím C-kategórie sme na ZOH prežívali hokejovú rozprávku. V Lillehammer ešte nehrali tí úplne najlepší hráči, ale to nič nemenilo na tom, že ako nováčik sme získali rešpekt hokejového sveta. Vyhrali sme svoju skupinu, vo štvrťfinále proti zbornej sme dvakrát viedli, ale gól Vinogradova v predĺžení nám odvial z tváre úsmev. Frustrácia sa následne preniesla aj do bojov o umiestnenie, pri našej premiére na veľkom podujatí sme však zanechali výborný dojem.

3. Slovensko - Kanada 2:3, Svetový pohár 1996

Na Svetových pohároch sme toho veľa neuhrali, ale v 1996 proti Kanade sme boli úspechu najbližšie. Po dvoch tretinách sme vyhrávali 2:1 a Kanada zápas rozhodla až v 57. minúte. Rovnako sme však mohli vyhrať aj my. Ak si myslíte, že náš súper zápas odohral s b-výberom, tak ste veľmi ďaleko od pravdy. Za Kanadu vtedy nastúpili velikáni ako Curtis Joseph, Paul Coffey, Brendan Shanahan, Eric Lindros, Mark Messier, Wayne Gretzky, Steve Yzerman, či Joe Sakic. Tento zápas bol pre nás skrátka „výhrou“.

4. Slovensko - Kazachstan 3:4, ZOH 1998

Kým Česi prežívali v Nagane svoj zlatý sen, my sme si museli vypiť kalich horkosti až do dna. V predkvalifikačnej skupine bol nad naše sily outsider z Kazachstanu. Na postup sme potrebovali vyhrať, ale so súperom sme sa nečakane trápili. Definitívnym klincom do rakvy bol pre náš tím gól, ktorý sme inkasovali v 59. minúte. Hlavnú fázu si tak zahral Kazachstan a nám ostali len oči pre plač. Táto prehra sa spomína dodnes.

5. Slovensko - Fínsko 3:1, semifinále MS 2000

Najpamätnejšia výhra nad Fínskom sa viaže k roku 2000. Postup do semifinále turnaja nebol až takým prekvapením ako výhra nad Suomi. Naši reprezentanti sa však prezentovali úctyhodným výkonom a favorita nepustili takmer k ničomu. Rozhodla hlavne prvá tretina, v ktorej sme skórovali dvakrát a aj na kontaktný gól Fínov v druhej tretine sme dokázali zareagovať. Výsledok tohto zápasu znamenal historické finále MS pre našu malú krajinu.

6. Slovensko - Švédsko 3:2 po nájazdoch, semifinále MS 2002

Fantastická výhra, ktorá pre nás znamenala druhé finále MS. So Švédmi sme uspeli už v nadstavbovej skupine, lenže tí si druhú domácu prehru nechceli ani pripustiť. Poľahky sa dostali do dvojgólového vedenia, nám sa ju však znova, tak ako vo štvrťfinále proti Kanade, podarilo dotiahnuť. V úplnom závere vyrovnal Miroslav Šatan, Lašák sa v predlžení blysol najlepším zákrokom celého šampionátu a dielo skazy pre Tri korunky dokonali Žigmund Pálffy a Richard Lintner v samostatných nájazdoch.

7. Slovensko - Rusko 4:3, finále MS 2002

Deň, na ktorý hokejové Slovensko nikdy nezabudne. Náročnú pozíciu favorita sme nakoniec ustáli, ale tesne pred záverom nám nebolo všetko jedno. Hoci Višňovský otvoril skóre exportnou strelou už v 1. minúte, náskok 2:0 a ani 3:1 nám nestačil. O všetkom rozhodla 100 sekúnd pred koncom dvojica Peter Bondra a Žigmund Pálffy a prvý menovaný rozjasal slovenských fanúšikov.

8. Slovensko - Česko 4:2, zápas o tretie miesto MS 2003

V roku 2003 sme mali podľa odborníkov zrejme najkvalitnejší výber, o to viac mrzelo, že sme to nedotiahli do úspešného konca. Náplasťou na to bol aspoň úspech v zápase o bronz. V ňom sme dokázali prvý krát na veľkom podujatí zdolať našich bratov z Česka a oplatiť im finálovú prehru spred 3 rokov. Náš výkon ocenil aj Róbert Reichel, ktorý sa pred 2 rokmi nechal počuť, že Slovensko nad Českom na MS nikdy nevyhrá.

9. Slovensko - Kanada 1:2, semifinále MS 2004

Najkontroverznejší moment v našej hokejovej histórii má na svedomí americký rozhodca Rick Looker. Ten za stavu 1:1 neposúdil zákrok Roba Niedermayera na Lašáka ako faul a následne sme inkasovali gól do prázdnej brány. Tento moment posunul do finále Kanadu a média neustále rozoberali, či bolo vôbec fér, aby tento zápas vôbec pískal Američan. Nám to bohužiaľ nebolo vôbec platné.

10. Slovensko - Česko 0:8, MS 2009

Výsledkovo sme na celých MS zaostávali. Výhru nad nováčikom z Maďarska sme ratovali až v poslednej minút, ale v nadstavbovom zápase s Českom sme úplne prepadli. Naši západní susedia si z nás spravili trhací kalendár a len vďaka tomu, že v poslednej tretine poľavili, sme z ľadu neodchádzali s dvojcifernou nádielkou. Krutý deň pre slovenský hokej a najvyššia prehra v našej novodobej histórii máta našich fanúšikov dodnes.

11. Slovensko - Švédsko 4:3, štvrťfinále ZOH 2010

Zápas, ktorý konečne znamenal prelomenie štvrťfinálového prekliatia na ZOH bol naozaj nevšednou záležitosťou. Na naše dva rýchle góly, ktoré padli v rozmedzí 37 sekúnd dokázali Švédi odpovedať dvoma gólmi, ktoré padli rovnako v rozmedzí 37 sekúnd. Gólom do šatne sme však súperovi znova odskočili. Napriek tomu, že sme v druhej časti vystrelili na Lundqvista len 4 krát, 3 krát sme boli úspešní! V poslednej tretine sme svoje vedenie zvýšili, no Švédi – ako inak – rýchlym kontaktným gólom už za 38 sekúnd zápas znova zdramatizovali. Záverečný tlak súpera sme našťastie ustáli a postúpili do historických bojov o medaily na tomto podujatí.

12. Slovensko - Fínsko 3:5, zápas o tretie miesto ZOH 2010

Vancouverský zápas o bronz s Fínskom bol pre našu krajinu veľkou motiváciou, vytúžená medaila ale neprišla. V druhej tretine sme oduševnenou hrou otočili skóre na priebežných 3:1, záver nám ale vôbec nevyšiel. Aj kvôli našej nedisciplinovanosti sme v rozpätí 46 a 49 minúty inkasovali trikrát a gólom do prázdnej bránky Suomi spečatili zisk bronzu. V krajine zavládlo obrovské sklamanie, k úspechu na ZOH sme boli blízko, ako nikdy predtým.

13. Slovensko - Dánsko 0:6, MS 2010

MS 2010 sme vôbec nemali rozohrané zle, ale hneď prvý zápas nadstavby nás doslova „zarezal“. Dáni nám už v prvej tretine uštedrili poriadnu nádielku a po 14. minútach svietilo na ukazovateli skóre hrozivých 6:0. O nemohúcnosti našich hokejistov svedčí fakt, že zvyšných 46 minút nedokázali vôbec zabrať a nezaznamenali ani čestný úspech. Výsledkom bola nečakaná potupa, ktorá predznamenala ďalší vývoj turnaja.

14. Slovensko - Česko 3:1, semifinále MS 2012

V roku 2012 sa začalo otvorene hovoriť o prekonaní českého komplexu. Veľkú zásluhu na tom mal Čech Vladimír Vůjtek, ktorý priviedol Slovensko v pozícii hlavného trénera k nečakanému striebru. Takticky vynikajúco zvládnutý zápas a Šatanov víťazný gól, ktorý padol v oslabení bol jeho ozdobou. Česi na nás za 60 minút nedokázali nájsť účinný recept a prekvapivé, no zaslúžené finále sme tak hrali my.

15. Slovensko - Slovinsko 1:3, ZOH 2014

Slovinsko boli na olympijských hrách nováčikom a užívali si každý jeden zápas. Našej reprezentácii síce pre zranenia chýbali viaceré hviezdy, ale že náš tím vedený kapitánom Chárom nebude proti Slovinsku stíhať ani herne, šokovalo viacerých. Čestným gólom tesne pred koncom sme čiastočne skorigovali potupnú prehru a celkovo nevydarený turnaj. V Soči sme skončili predposlední a nevyhrali ani raz. Po tomto zápase už nehrozí, že si nás budú aj do budúcna pliesť so Slovinskom. Alebo áno?

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články