Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Reprezentačná trénerská ikona z Bratislavy

Jána Filca poznajú fanúšikovia najmä ako trénera zlatej slovenskej reprezentácie z roku 2002. Do povedomia sa však v poslednom čase dostal aj vďaka inej činnosti, keď je z neho veľký podporovateľ nášho nového prezidenta Andreja Kisku.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ján Filc hrával hokej od svojich 11 rokov a zaujal post brankára. Zimné športy mali Filcovci určite v rodine. Jánov brat Marián chodieval trénovať na zimný štadión tiež, zaujalo ho však krasokorčuľovanie. Mnohí fanúšikovia určite nevedia, že náš bývalý reprezentačný tréner hrával dva roky aj v hlavnom mužstve Slovana Bratislava. Filcova hráčska kariéra však výrazné úspechy nepriniesla. Ikona slovenského hokeja si však všetko vynahradila na trénerskom poste.

Prvý veľký úspech dosial filc na poste kormidelníka na majstrovstvách sveta do 20 rokov 1999, ktoré sa konali v kanadskom Winipegu. Za Slovensko vtedy nastúpili mladíci na čele s Lašákom, Gáboríkom, Podhradským, Cibákom, či Nagym. Pre mladú reprezentáciu a všetkých fanúšikov bol tento výsledok viac-menej šok, najmä vďaka dovtedajším priemerným umiestneniam. Ďalšie pamätné výsledky uznávaného trénera prišli pri seniorskej reprezentácii. Strieborný šampionát v roku 2000 v Petrohrade a nezabudnuteľná zlatá medaila z Göteborgu na majstrovstvách sveta 2002 patria dodnes medzi najvýznamnejšie míľniky nielen Jána Filca, ale aj celého slovenského hokeja.

Zemiaková pozícia nad medaily?

Po nezabudnuteľnom titule majstrov sveta sa však tréner s reprezentáciou rozlúčil. Slováci tento fakt niesli ťažko. 61 ročný rodák z Bratislavy bol ako kormidelník slovenského seniorského mužstva veľmi obľúbený. Po 7 ročnej prestávke sa však fanúšikovia predsa len dočkali a Filc sa k hokejovej reprezentácii ešte vrátil. Aj napriek tomu, že k medaile už svoj tím nedoviedol, štvrté miesto zo zimnej olympiády vo Vancouvri sa inak ako úspech považovať nedá. Mnohí odborníci pasovali umiestnenie na najvýznamnejšom hokejovom turnaji sveta vyššie ako všetky dovtedajšie umiestenia z majstrovstiev sveta. Vo Vancouvri sa totiž stretla hokejová elita, ktorá na každoročných svetových turnajoch nie je vždy prítomná.

Ján Filc si svojich privŕžencov získal najmä skromnou a pokojnou povahou spojenou s výbornými výsledkami. Mnohí Slováci dodnes tvrdia, že bývalý brankár bol najlepším slovenským trénerom v ére samostatnosti.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články