Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

15 momentov, na ktoré slovenský hokej nikdy nezabudne

Pripravili sme si pre Vás 15 hokejových momentov, na ktoré sa nezabúda.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

V hokeji sa môžeme stretnúť s množstvom zaujímavých, často nezabudnuteľných momentov. Ako v normálnom živote, aj tu sa striedajú krásne chvíle s tými menej príjemnými. Dnes sme pre Vás vybrali 15 hokejových momentov, na ktoré by nemal nikto z nás zabudnúť. Je síce pravda, že viacero tu chýba, no snažili sme sa vybrať tie, ktoré mnohým z vás utkveli v pamäti.

15. Neúspešné ZOH 98

Mesto Nagano. Je to mesto, ktoré slovenskému fanúšikovi naháňa hrôzu. Od kvalifikácie, cez kúpu leteniek, až po samotný turnaj. Pre slovenskú reprezentáciu samé komplikácie. Cestovanie do Nagata bolo navyše dosť náročné, čo našim hokejistom na sile nepridalo. Slovensko nakoniec skončilo na 9. mieste a odišlo domov s veľkou nechuťou. Je to jeden z momentov, na ktorý budeme ako my, tak aj hráči a vedenie veľmi dlho spomínať. Teraz sa už nad Naganom môžeme len pousmiať.

14. Smrť Dušana Pašeka

Pašek bol 15.3. 1998 nájdený mŕtvy v kancelárii. Našiel ho jeho kamarát a kolega Paštinský. Celé Slovensko bolo šokované. Nikto z jeho okolia neveril, že tak pokojný a dobrý človek by dokázal urobiť niečo také. Z úcty sa nebudeme vracať k dôvodom jeho samovraždy a ani k tomu, ako k nej došlo. Smutné je však to, že sme prišli o významnú osobnosť nášho hokeja. Teraz nám len zostáva položiť si otázku ,,čo by bolo keby" tu bol. Aj po toľkých rokoch máme tohto človeka v hlavách a nepochybne aj v srdciach ( najmä staršia generácia).

13. Pavol Demitra a jeho excelentný nájazd

Všetci si dobre pamätáme ZOH 2010, ktoré boli pre slovenský hokej najúspešnejšími v histórii. Náš druhý zápas v rámci skupiny nám priniesol obrovskú radosť, hoci sme vyhrali až po nájazdoch. Tento nájazd Pavla Demitru môžeme sledovať stále dookola, nikdy nás totiž neomrzí.

12. Čierny deň v Nemecku

Majstrovstvá sveta 2010 sa konali v Nemecku a náš tím sa chcel prezentovať v čo najlepšom svetle, keďže o rok nás čakal domáci šampionát. Zo základnej skupiny sme postúpili do osemfinále, kde nás v prvom zápase čakali Dáni. Každý veril vo výhru, no to, čo prišlo potom, sa nedá nazvať inak ako ,,roztrhanie na kusy".Neubehlo ani 14 minút zápasu a na ukazovateli skóre svietil stav 6:0, ktorý v snoch máta hokejistov dodnes. Železná rezerva umožnila Dánom odohrať zápas bez ďalšieho vsieteného gólu.

11. Zázračná lapačka Jána Lašáka

V roku 2002 nás pred bránami finále čakal výber Švédska. Množstvo fanúšikov si dodnes pamätá istú akciu Johansona, ktorého vábila takmer úplne odkrytá brána. Túto ,,tutovku" odvrátila jedna jediná vec : zázračná lapačka Jána Lašáka. Kto vie, ako by dopadol zápas bez tejto ,,maličkosti".

Moment zásahu v 0:44 min vo videu

10. Boj o záchranu so šťastným koncom

V roku 2008 sa MS konali v Kanade, kde sme v základnej skupine narazili na Fínsko, Nemecko a Nórsko. Spočiatku to vyzeralo, že túto skupinu zvládneme. Postup z 1. miesta nebol nemožný. Povinná jazda sa ale zmenila na boj o ,,holý zadok". 4. priečka v základnej skupine nás poslala do bojov o záchranu. Nový formát na turnaji znamenal, že sme narazili na Slovinsko, s ktorým sme hrali sériu na 2 víťazné duely. Oba zápasy sme, našťastie, zvládli a zachránili sme sa.

9. Nádherné víťazstvo proti ,,bratom"

MS 2012 boli pre Slovensko začiatkom novej cesty. Pri kormidle reprezentácie stál po prvýkrát Vladimír Vújtek. Nikto nevedel, čo môže od sympatického českého trénera očakávať. Už v príprave ukázal, že je ochotný dať šancu každému. Na šampionát nakoniec cestoval s desiatimi nováčikmi a títo mladí, neskúsení hráči ukázali, že vedia hrať rovnocennú partiu s kýmkoľvek. Nakoniec sme sa dostali do semifinále, kde na nás čakali bratia Česi. Favoritom boli práve naši západní susedia. Slováci sa však nezľakli a po dvoch Šatanových a treťom Hudáčkovom góle sme sa dostali do finále. Malé Slovensko, ktorého najvyššou ambíciou bolo štvrťfinále, si tak razom vybojovalo účasť vo finále.

8. Glen Hanlon trénerom Slovenska

Slovenský hokej zažíval veľmi zlé obdobie. Tento stav si vyžadoval radikálnu zmenu. Vo vedení to zobrali vážne a 1.4.2010 angažovali Glena Hanlona. Kanadský kormidelník bol prvým zahraničným trénerom na lavičke našej reprezentácie. Nuž, veľa vody nenamútil. Na šampionáte v roku 2010 skončil s naším výberom na 12. mieste a v roku 2011 na domácom šampionáte skončilo Slovensko na 10. mieste. Veľká časť širokej verejnosti Hanlona odsudzovala a želala si jeho koniec. Každopádne na Glena len tak skoro nezabudneme.

7. Návrat medzi elitu po rozdelení

Po rozdelení ČSSR sa Slovensko dostalo až do C-kategórie, odkiaľ sa muselo prebojovať späť do elitnej skupiny. Trvalo to 2 roky. MS 1995 kategórie B sa konali v Bratislave a Slovensko sa po výhre nad Lotyšskom, Poľskom, Holandskom, Dánskom, Japonskom, Veľkou Britániou a Rumunskom prestrieľalo späť medzi elitu. 7. víťazstiev podčiarkovala výška dosiahnutého skóre: 60:15.

6. Vstup slovenských tímov do KHL

Ako prvý vstúpil do KHL zo Slovenska HC Lev Poprad v sezóne 2011/12. Tento rok nebol pre klub príliš vydarený, na konci základnej časti sa popradský Lev zasekol pred play-off a to kvôli nedostatočnému počtu bodov. Po sezóne sa Lev presťahoval do Prahy.

Druhým slovenským klubom, ktorý brúsi ľad v jednej z najlepších hokejových líg sveta, je HC Slovan Bratislava. Ten v nej účinkuje od roku 2012/13. Oproti Popradu sa ale Slovan dokázal dostať do play-off hneď vo svojej prvej sezóne, keď skvele zachytil úvod ročníka. Dopomohol mu k tomu aj lockout, počas ktorého do tímu prišli aj obrancovia ako Ľubomír Višňovský či Andrej Sekera. Druhý ročník už nebol natoľko vydarený. Zbrojenie pred nadchádzajúcou sezónou však naznačuje, že play-off nie je pre Slovan najvyšším cieľom. Nechajme sa teda prekvapiť.

5. Strieborná medaila pre Demitru

Aj takto by sa dalo nazvať vystúpenie našich chlapcov na MS 2012, ktoré sa odohralo v hlavnom meste Fínska. Naši chlapci išli od zápasu k zápasu a nakoniec to dotiahli až do finále.Vo štvrťfinále najskôr porazili Kanadu a následne v semifinále prešli cez silné Česko. Dokonca ešte aj vo finále sme viedli 0:1, no potom nasledovala ruská sprcha. Rusi dokázali otočiť priebeh stretnutia na konečných 6:2. Slováci sa ale nemali za čo hanbiť, veď mali v tíme až 10 nováčikov. Po stretnutí si na seba kapitán Zdeno Chára obliekol dres Paľa Demitru, v ktorom následne zdvihol nad hlavu striebornú trofej s posunkom adresovaným našej zosnulej legende.

4. Nepotrestaný zákrok na Lašáka a krutá prehra

Písal sa rok 2004. Slovensko patrilo medzi elitu hokejového sveta. V semifinálovom zápase MS sme narazili na silnú Kanadu. Za stavu 1:1 prišiel zlomový moment, faul na brankára Jána Lašáka. Vďaka gólmanovej chvíľkovej nemohúcnosti sa hokejistom ,,javorového listu" do odkrytej brány podarilo skórovať. Aj napriek protestom slovenských hokejistov bol neférový gól uznaný.Výsledkom 2:1 sa tento zápas aj skončil a my sme putovali do boja o tretie miesto, kde sme prehrali s USA 0:1 po samostatných nájazdoch.

3. Tragédia, ktorej nikto nechcel uveriť

Písal sa rok 2011, konkrétne 7. september. Deň, ktorý pre fanúšikov ( nie len) slovenského hokeja nesie prívlastok ,,čierny". Ruský tím Lokomotiv Jaroslavľ bol pripravený na odlet na premiérový zápas sezóny. Krátko po vzlietnutí sa však lietadlo tragicky zrútilo. V jeho troskách skonal aj slovenský hokejista Pavol Demitra. Niekoľko mesiacov dozadu sa doma, na slovenskom šampionáte, lúčil s reprezentačnou kariérou. S kapitánskou páskou na ruke. Slovensko prišlo nie len o skvelého hráča, ale aj o úžasného človeka.

2. Bondra – zlatý gól, ktorý spojil celé Slovensko

Pamätný finálový zápas z roku 2002, v ktorom sme čelili nekompromisnej ,,ruskej zbornej", sa neodškriepiteľne zapísal do histórie slovenského hokeja. Presne 100 sekúnd pred koncom sa stalo niečo, za čo sa modlil každý z nás. Peter Bondra sa spolu so Žigmundom Pálffym vybral do protiútoku a prvý menovaný strelil najcennejší gól v slovenskej histórii.

1. Veľký šampionát v malej krajine

V roku 2011 sa prvýkrát v histórii uskutočnili MS seniorov v ľadovom hokeji na Slovensku. Pre nás to bol veľkolepý zážitok a tí, ktorí navštívili aj samotné zápasy na zimných štadiónoch, majú o zážitok naviac. Pre domácu reprezentáciu to nebol príliš vydarený turnaj, no organizátorsky sme ho zvládli. Nejeden Slovák sa už dnes teší na najbližší šampionát, ktorý sa bude konať v krajine pod Tatrami.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články