Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Top formácia našej budúcnosti

Top
Slovensko má množstvo mladých a talentovaných hokejistov. Preto si pre Vás hokejový svet pripravil TOP formáciu budúcnosti slovenského hokeja.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Brankár:

Richard Sabol: Slovenská brankárska škola vyprodukovala v poslednom období mnohých kvalitných brankárov. Bolo veľmi ťažké vybrať jedného z nich. Prečo sme za najtalentovanejšieho brankára zvolili práve Riša Sabola? Rišo podáva dlhodobo spoľahlivé výkony,no to sa dá povedať aj o jeho brankárskych kolegoch z reprezentácie U20 a U18, kde máme tiež dvoch kvalitných brankárov. Sabol však za posledné dva roky zaznamenal najväčší výkonnostný progres. Mal len 17 rokov, keď sa stal brankárskou jednotkou juniorského tímu Banskej Bystrice, vtedy sa však jeho výkonnostný rozlet ešte len začínal. V tejto sezóne dostal napriek svojmu mladému veku šancu aj v reprezentácií do 20 rokov. V aktuálnej sezóne bol pre juniorský tím "Baranov" veľkou oporou, veď v play off odchytal 10 zápasov s úspešnosťou až 95%. Za svoje skvelé výkony bol aj odmenený. Jeho rast neunikol trénerom A tímu Banskej Bystrice a tak dostal šancu v štyroch zápasoch Tipsport extraligy, v ktorých potvrdil, že raz z neho môže byť veľký brankár. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí vysoká pohyblivosť,ale najmä skvelá pozičná hra.

Obrancovia:

Patrik Luža: Paťo je veľkým talentom bratislavského hokeja. Má všetky predpoklady na to, aby sa raz stal lídrom defenzívy našej reprezentácie. Svoj talent a kvalitu dokazuje už niekoľko rokov. Je to univerzálny typ obrancu s dobrou strelou a rozohrávkou, ktorý nemá výraznejšiu slabinu. Patrik mal len šestnásť rokov a už pravidelne nastupoval v juniorskej extralige. Napriek veku patril vo svojej prvej juniorskej sezóne k oporám bratislavského Slovanu. Veľkým skokom v jeho kariére bola sezóna 2011/2012, kedy si odbil svoju premiéru v A tíme "belasých". V tejto sezóne získal aj svoj doposiaľ najväčší úspech v podobe majstrovského titulu. Po tejto sezóne sa stal defenzívnym lídrom našej reprezentácie do 20 rokov. V aktuálnej sezóne pôsobil na farme v extraligovej Skalici, no na svojom konte má už aj niekoľko štartov v prestížnej KHL.

Martin Marinčin: Martin je pre našu defenzívu asi najtalentovanejším obrancom za posledné roky. Na ľade vyniká obrovským prehľadom v hre a skvelou strelou. Je platným hráčom v presilovkách i oslabeniach. Napriek svojmu mladému veku je členom základného kádra tímu NHL Edmonton Oilers a samozrejme patrí k veľkým oporám našej seniorskej reprezentácie. Jeho veľký kariérny rozlet sa začal v roku 2010, kedy sa už ako 17-ročný dostal do výberu na svetový šampionát U20. Jeho skvelé výkony neunikli ani skautom NHL, keď ho v tom istom roku draftoval v 2.kole zo 46. miesta Edmonton, dokonca sa pred draftom hovorilo, že Martin má šancu aj na prvé kolo, no nestalo sa tak. V sezóne 2012/2013 bol lídrom defenzívy farmárskeho tímu Oklahoma City Barons, keď získal na obrancu výborných 37 bodov. Dnes už patrí k základným členom defenzívy Oilers a tak nemôže nikto pochybovať, že v Marinčinovi nám rastie veľký defenzívny klenot.

Center:

Martin Réway: Maťo je v súčasnosti asi najpopulárnejší mladý hokejista na Slovensku. Je veľkým ašpirantom na titul ,,objav roka". Medzi jeho veľké prednosti patrí skvelá palicová technika, nevídaný prehľad v hre, ale najmä tímový duch. Podľa niektorých osobností má všetky predpoklady na to, aby sa z neho raz stal najlepší hokejista na svete. Do povedomia hokejovej verejnosti sa prvýkrát dostal v sezóne 2011/2012, v ktorej nazbieral v 34 zápasoch až neuveriteľných 84 bodov. Jeho fantastické výkony v tejto sezóne nemohli ujsť zámorským skautom. Po tomto ročníku prestúpil do klubu Gatineau Olympiques, kde nazbieral počas dvoch sezón až 139 bodov. Počas týchto rokov bol aj veľkou oporou reprezentácie. V roku 2013 ho v štvrtom kole draftoval Montreal Canendiens. V aktuálnej sezóne bol odmenený pozvánkou na svetový šampionát, kde ukázal, že na Slovensku sa nám rodí ďalší skvelý hráč.

Krídla:

Tomáš Jurčo: Ďalším skvelým slovenským hokejistom, ktorý v tomto výbere nemôže chýbať, je Tomáš Jurčo. "Jurky" je hokejista s obrovským talentom, no ešte väčšou túžbou po víťazstvách. Patrí k hráčom,ktorí napriek svojmu veľmi mladému veku patria už teraz k oporám našej reprezentácie. Vyniká skvelou technikou, rýchlosťou a kreativitou. V zámorí je považovaný za špecialistu na nájazdy. Do povedomia verejnosti sa prvýkrát dostal v sezóne 2008/2009, v ktorej patril k najväčším oporám košických juniorov aj keď bol vekom stále dorastenec. Po tejto sezóne sa rozhodol rozvíjať svoj talent v zámorí, konkrétne v klube Saint John Sea Dogs. Ani zámorský hokej mu nerobil žiadny problém. Počas troch sezón v tomto klube nazbieral 142 kanadských bodov. V roku 2011 bol draftovaný z 35. miesta Detroitom. O dva roky neskôr sa prvýkrát ocitol v prvom tíme Detroitu, do ktorého sa mu podarilo postupne zapracovať natrvalo. Vo svojej premiérovej sezoné v NHL nazbieral 15 bodov.

Lukáš Cingeľ: Asi najväčší progres výkonnosti urobil za posledné dva roky práve Cingeľ a preto si zaslúži miesto v našom výbere. Jeho výkony v mládežnických kategóriach boli dobré, ale s výkonmi takého Réwaya sa porovnať nedali.Veľká zmena však nastala v sezóne 2012/2013, kedy dostal šancu hrať KHL za HC Lev a šance sa chopil veľmi dobre. Napredoval od zápasu k zápasu a dnes už patrí k stabilným členom zostavy pražského Leva. Lukáš je veľmi dobrým korčuliarom a nebezpečný v zakončení. Patrí k fyzicky zdatným útočníkom.

Na Slovensku je veľmi veľa mladých hokejistov, ktorí by si zaslúžili miesto v tejto zostave. V elitnej zostave však môže byť iba šesť hokejistov. Okrem tejto zostavy máme v našom hokeji mnoho ďalších talentovaných hokejistov ako napríklad: Gernát, Čerešnák. Tvrdoň, Daňo a mnohí iní.

Pozn. Do nominácie sme vyberali iba hokejistov narodených v roku 1992 a mladších.

Zdieľajte:
Autor: Peter H
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články