Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kolieskový brat nášho národného športu

Hokej, má veľa obdobných napodobenín a iných foriem. Jednou z nich je aj in-line hokej.
Zdroj: hokejovysvet.sk
Zdieľajte:

In-line hokej sa rozhodne nezaraďuje medzi nové športy. Za jeho vznik sa považuje rok 1940, kedy boli prvýkrát oficiálne zverejnené pravidlá. O tento šport bol ihneď obrovský záujem. V období druhej svetovej vojny však hokej na korčuliach zažil úpadok, ktorý jednak zapríčinil aj nezachované parametre z tejto nie až tak dávnej doby.

Najväčšiu popularitu dosiahol šport najmä v USA. Spojené štáty sú jednak považované za jeho kolísku, až neskôr sa táto hra dostala do Kanady a Európy. V roku 1965 prišiel významný krok, kedy sa rozhodlo, že zápasy sa budú hrať prevažne s pukom. Loptička sa tak od „in-linu“ oddelila a vznikol tak ďalší mimoriadne populárny šport - hokejbal.

V závere vývoja tohto športu sa udiala ešte jedna zmena, keď in-line hokej dostal svoj dve podoby a samozrejme dve Únie. Prvá je FIRS, čo predstavuje In-line hokej s loptičkou. Druhá je už známa IIHF, ktorá predstavuje hru s pukom. Oba športy sa od seba líšia aj v odlišných pravidlách.

MS v IIHF in-line hokeji

Majstrovstvá sveta v tomto športe sa prvýkrát uskutočnili v roku 1996. Konajú sa každý rok a od roku 2003 sa šampionát delí na dve výkonnostné divízie. Medzi absolútnu špičku tohto športu patrí jednoznačne jeho kolíska - USA. Američania sa môžu pýšiť ziskom 6 zlatých, 4 strieborných a 3 bronzových medailí. Absolútnu dominanciu potvrdzuje aj fakt, že ich najhorším umiestnením je doposiaľ piate miesto.

Slovensko získalo doteraz na šampionátoch jednu medailu. V roku 2008 skončila naša reprezentácia na druhom mieste. Šampionát sa konal u nás doma a vo finále sme podľahli Švédsku 7:3.

IN-LINE HOKEJ NA SLOVENSKU

Tento šport u nás patrí pod zväz ľadového hokeja. Naša najvyššia domáca súťaž sa nazýva jednoducho – extraliga a pozostáva z ôsmych tímov. Hrať sa začala od roku 1997. Medzi najúspešnejšie kluby patrí Veant Mad Dogs Bratislava, ktorému sa podarilo vyhrať majstrovský titul až 8 krát. Posledným víťazom ligy sa stalo mužstvo Skalica Kings.

Slovenská reprezentácia:

Tak ako aj v iných športoch na Slovensku, in-line hokej taktiež nemá toľko finančných možností, ako by si jeho privŕženci predstavovali. Najlepšie umiestnenie Slovenska na svetovom šampionáte je druhé miesto zo spomínaného domáceho šampionátu v Bratislave. Paradoxne hneď po tomto výsledku sa Slovensko ocitlo v I. divízii. V roku 2010 sme sa do elitnej skupiny vrátili. O rok neskôr sme sa však v Pardubiciach opäť vrátili do „Béčka“.

Posledný šampionát v Drážďanoch sa nám ale celkom podaril, keď sme skončili na 4.mieste. V súboji o bronz sme podľahli najprogresívnejšej reprezentácii z Kanady 5:1.

Reprezentovať v in-line hokeji môžu aj profesionálni hokejisti, čo naša reprezentácia zvykne využiť.

V tieto dni sa naši chlapci snažia minimálne obhájiť 4. miesto z posledného šampionátu. Turnaj sa koná v českých Pardubiciach.Slovensko má za sebou zatiaľ dve stretnutia a to s Českom, ktorému sme podľahli 3:5. Deň na to sme ale zvládli Veľkú Britániu ktorú sme rozstrieľali 7:1.

Posledné stretnutie Slovenska v základnej skupine sa odohrá dnes (utorok) o 20:00 proti TOP favoritovi USA.

In-line hokej sa v našom štáte nevyrovná hokejbalu či naším hokejistom, no každopádne si môže zachovať svoju hrdosť a neustále sa zlepšovať. My budeme držať palce naším reprezentantom a samozrejme vývoju tohto športu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články