Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zlatý Janko zo Zvolena

"Lašák nieje človek, Lašák je boh" znelo ulicami Bratislavy pri slávnostnom návrate našich zlatých chlapcov z Göteborgu v roku 2002 a určite aj Vám naskakujú zimomriavky pri spomienke na jeho nezabudnuteľné zákroky, predovšetkým v predĺžení semifinálového zápasu proti Švédsku.
Zdroj: hokejovysvet.sk
Zdieľajte:

Janko,náš hrdina, ktorý sa narodil v krásnom meste Zvolen, kde sídli miestny extraligový hokejový klub HKM. Dostal meno Ján a narodil sa do rodiny Lašákovcov. Chlapec bol už od malička vedený k športu a jeho rodičia ho prihlásili na hokejovú školu. Ľadový šport tak bol vždy v rodine témou číslo jeden. Ján Lašák bol vždy skôr introvert, ktorý na sebe poctivo pracoval. Jeho snaženie sa vyplatilo a v sezóne 1998/99 nastal čas zúčtovania. Brankár sa dostal do hlavného tímu HKM Zvolen. Svoj debut si odkrútil proti Liptovskému Mikulášu, ktorý mal v bránke Karola Križana. Lašákovi zápas vyšiel, keď dokázal zlikvidovať aj nájazd Mareka Urama.

Neskôr bol tento večný sympaťák povolaný do reprezentácie na MS juniorov do mesta Winnipeg. Našim turnaj vyšiel perfektne a šokujúco získali bronzové medaile.

Po juniorskom šampionáte prišla ponuka isť hrať do zámoria. Brankár pôsobil v kluboch Hampton Roads Admirals a Milwaukee Admirals. Nasledujúca sezóna bola pre Lašáka zlomová a hráč sa dostal na skúšky do klubu NHL Nashville Predators. Za nich odohral niekoľko zápasov, Slovák však v najlepšiu ligu sveta nikdy extrémne neohúril. Zámorský odborníci sa často vyjadrovali, aká je škoda, že veselý Slovák nevie v NHL ukázať to, čo tak hrdo predvádza v reprezentačnom drese.

Na šampionáte 2002 sa Ján Lašák stal najlepším brankárom turnaja. Na jeho bujaré majstrovské oslavy, keď sa v alkoholovom opojení vyštveral na strechu autobusu, nezabudneme azda nikdy.

Ďalšiu sezónu si gólman zahral v ruskej lige za SKA Petrohrad. Neskôr nastal u Slováka prelom a rozhodol sa, že nechce chytať tak ďaleko od domova. Podpísal tak zmluvu s českými Pardubicami. Zákroky Jána Lašáka boli u našich západných susedov veľmi oceňované a Slovák sa tak stal absolútnym strašiakom pre tamojších útočníkov. Lašákovi sa v sezóne 2004/05 podarilo získať majstrovský titul. Brankár pôsobil v Pardubiciach dlhých 5 sezón a odišiel spoločne s príchodom brankárskej legendy Dominika Hašeka.

Lašák využil tú časť zmluvy, ktorá mu dovolila odísť na sezónu do iného klubu. ,, Som rád, že sa moja situácia vyjasnila. Idem do klubu, v ktorom majú o moje služby záujem. Angažmán v Košiciach beriem ako veľkú výzvu. Teším sa, že budem chytať v klube, ktorý patrí do špičky slovenskej extraligy. Dúfam, že mu pomôžem k návratu na horné priečky tabuľky," povedal tesne po prestupe do metropoly východu. V Košiciach nakoniec však odchytal len 17 zápasov. Sezónu dohral v KHL v klube Atlant Mytišči.

V ďalšej fáze svojej kariéry sa Ján Lašák evidentne rozhodol cestovať po svete. Na jednu sezónu sa upísal klubu z fínskej SM-Liigy Jokeritu Helsinki, kde pôsobil ako jasná jednotka. Z chladného severu sa rozhodol opäť skúsiť Rusko. Prijal ponuku od Amuru Chabarovsk, ktorý bol vtedy absolútne najvýchodnejším tímom celej KHL. Ďalšiu sezónu Slovák v Rusku zostal, rozhodol sa ale ísť západnejším smerom. Podpísal tak zmluvu so Spartakom Moskva. Neskôr však pochopil, že jeho výkony už na druhú najlepšiu ligu nestačia a jeho kroky viedli späť na rodné Slovensko, kde sezónu dohral v Dukle Trenčín.

Síce boli Lašákove výkony v Trenčíne veľmi oceňované, klubu sa aj napriek tomu nedarilo. Brankárove kroky tak smerovali do Česka, kde okúsil 100-tisícové mesto Liberec, kde sa stal jednotkou tímu. Bílí Tygři Liberec však bohužiaľ skončili túto sezónu už vo štvrťfinále, keď podľahli Vítkoviciam 0:4 na zápasy a pre Jána Lašáka tak sezóna skončila.

Reprezentačná kariera:

V reprezentačnom drese (nepočítame prípravne turnaje a priateľské zápasy) odchytal Lašák 2361 minút, čo dokopy predstavuje 48 zápasov. Do štatistík si pripísal 909 reprezentačných zásahov a 87 inkasovaných gólov.

Zaujímavosti na záver:

Janko získal na MS, 1 zlatú, 1 striebornú a 2 bronzové medialy.

Brankár roka (ECHL) – 1999/00

Nováčik roka (ECHL) – 1999/00

Najlepší brankár Slovenska v ankete Zlatý puk - 2002, 2003, 2004, 2005

Zlatá helma (česká extraliga) – 2004/05

Janko má ženu Andreu a s ňou 2 deti, syna Jána a dcéru Lillien

Janko doteraz odchytal 565 profesionálnych zápasov (*údaj nezahŕňa súčasnú sezónu)

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články