Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Trenčianske rýchlostné eso

NHL
O Gáboríkovi sa ako o mladíkovi hovorilo, že kým ostatní talentovaní hráči boli o 10 metrov vyššie než "bežní smrteľníci", Marián mohol byť už vtedy ich učiteľom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokejisti sa vo všeobecnosti zvyknú deliť na tých, ktorí majú dar od boha a druhých, ktorí si svoje výsledky museli doslovne odmakať. Marián Gáborík patrí medzi prvú skupinu. Rodený Trenčan je odchovancom tamojšej Dukly. Gaby, ako znie jeho prezývka, je vo svojom materinskom klube už teraz zapísaný zlatými písmenami, veď v našej extralige debutoval už ako 16 ročný. Neuveriteľný talent a rýchlosť si všimli aj v zámorí. Vtedajšiu mladú hokejovú nádej draftovala Minnesota Wilds v prvom kole ako tretieho hráča v poradí. Slovensko vo svojej histórii nemalo nikdy vyššie draftovaného hráča, akým bol práve odhodlaný mladík v roku 2000.

V Minnesote zažil Gáborík veľké míľniky svojej kariéry. O päť rokov neskôr po jeho štarte v najlepšej lige sveta strelil svoj jubilejný 100. gól. Významná chvíľa ale nastala najmä 20. decembra 2007, kedy rodený Trenčan strelil 5 gólov v zápase proti New York Rangers. Takáto vec sa vtedy v NHL nepodarila nikomu dlhých 10 rokov. V útoku v tom čase nastupoval s ďalšou významnou slovenskou osobnosťou z Trenčína Pavlom Demitrom.

5 gólový zápas, ktorým sa Gáborík zapísal do histórie:

Gaby mal vo svojej kariére časté problémy so zdravím. V jeho prípade je však rovnica jasná a teda ak je tento útočník v plnej kondícii, jeho súperi to majú s odstavením ho od puku len veľmi ťažké. Ďalšími zamestnávateľmi trenčianskeho supertalentu boli postupne New York Rangers a Columbus Blue Jackets. Momentálnym Gáboríkovým klubom je Los Angeles Kings. Medzi “kráľmi” sa Slovák určite našiel, čomu dôkazom môže byť aj jeho momentálna pozícia pre najlepšieho strelca play off NHL.

Marián Gáborík sa zaraďuje medzi najväčšie slovenské talenty novodobej histórie. Na rozdiel od iných hráčov mu však chýba výhra Stanleyho pohára. Najbližšie k nemu je práve v súčasnej sezóne, keď Kings sú len krok od vytúženého veľkého finále proti Mariánovmu bývalému zamestnávateľovi New York Rangers. Rovnako blízko sú však aj minuloroční víťazi Marián Hossa s Michalom Handzušom pod farbami Chicaga Blackhawks. Rozhodujúci siedmy duel finále západnej konferencie je na pláne v pondelok o 2:00 ráno slovenského času.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články