Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Prišiel, videl a pomohol Rusom do finále

Ruskí hokejisti majú stále šancu obhájiť titul svetových šampiónov. V sobotňajšom druhom semifinálovom súboji MS zvíťazili v pražskej O2 Aréne nad USA 4:0 a prebojovali sa do finále, kde narazia v nedeľu o 20.45 h na zatiaľ stopercentnú Kanadu. Američanov čaká iba duel o bronz, v ktorom sa stretnú s domácim Českom (16.15).
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

USA - Rusko 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)
Góly: 48. Mozjakin (Bobrovskij), 51. Ovečkin, 56. Šipačov (Kuľomin, Mozjakin), 59. Malkin (Ovečkin). Rozhodovali: Wehrli (Švajč.), Rönn (Fín.) – Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 14.938 divákov.
USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Coyle, Bonino, Lee – Smith, Arcobello, Vesey – Lewis, Eichel, Nelson – Moses, Larkin, Hendricks - Morin
Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Čudinov, Mironov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuľjomin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk - Širokov

Obhajca titulu nastúpil v zápase už aj s hviezdnym Ovečkinom, ktorý posilnil zbornú po vyradení Washingtonu v play off NHL. Už úvodné minúty naznačili, že to bude tvrdý boj o každý centimeter ľadu. Prvú veľkú šancu obstaral v 3. minúte Vesey, ktorý nechal vyniknúť Bobrovského, v ďalšom priebehu sa ale hra odvíjala najmä pred americkým brankárom Hellebuyckom. O otvorenie skóre sa pokúšal Mozjakin, jeho teč nepriniesol úspech. Zámorský tím číhal na súperove chyby v defenzíve a tie prichádzali. Ďalšiu tutovku zahodil Vesey, po Mosesovom natlačení pred bránku dorážal zblízka Hendricks, Panarin rukou odpratal v poslednej chvíli puk z bránkoviska. Rusi potom prevzali iniciatívu, ale ich tlak bol jalový. Do ojedinelej šanci sa predral Malkin, Hellebuyck bol na mieste. Američania naďalej brnkali favoritovi na nervy, v druhej tretine prišiel nebezpečný teč Mosesa, skóre sa nemenilo. Rusi postupne pridali a snažili sa vystupňovať svoj nápor, v prehustenom predbránkovom priestore sa však iba ťažko presadzovali. Naopak, stále si museli dať pozor na nebezpečné výpady súpera. Eichel a potom Lee nedokázali prekonať ležiaceho Bobrovského, v 37. minúte skvelý ruský brankár zmaril ľavým betónom aj strelu Veseyho. V 44. min zakročil skvele aj proti Mosesovi. Na ruské hokejky sa začala vkrádať nervozita, hráčom zbornej nevychádzali presilovky. Práve v momente, keď sa im prestávalo dariť, individuálne prenikol Mozjakin a spoza kruhov trafil parádne pod hornú žŕdku. To nakoplo ruskú mašinu, v 51. minúte Ovečkin využil zaváhanie Faulka a po protismernej kľučke zamieril presne na brankárov "teplomer" - 0:2. Američania záver absolútne nezvládli, z nevinnej akcie pridal tretí gólový úder Šipačov. Zámorský tím už štyri minúty pred koncom odvolal brankára a poslal do hry šiesteho korčuliara, no to už viedlo iba k štvrtému ruskému zásahu, ktorý pridal do prázdnej bránky Malkin.

Povedali po zápase (zdroj: RTVS):
Brock Nelson, útočník USA: "Cítime veľké sklamanie. Mrzí nás, že sme nevyužili viaceré dobré šance. V prospech súpera rozhodlo niekoľko hlúpych odrazov, stálo pri nich šťastie. Chceli sme hrať o zlato, nevyšlo to, teraz sa pokúsime vyhrať posledný zápas na turnaji a získať aspoň bronz."
Artemij Panarin, útočník Ruska: "Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Američania nás potrápili už v prvom zápase v skupine. Dnes rozhodlo, že sme boli trpezliví a aj vďaka nášmu brankárovi Bobrovskému sme postúpili. Vo finále očakávam vyrovnaný a ťažký duel. Vieme, že Kanada má silný mančaft, ale rovnako silní sme aj my."
Viktor Tichonov, útočník Ruska: "S Alexandrom Ovečkinom je radosť hrať v útoku. Vždy sa mi hrá s nim dobre, aj dnes využíval svoju rýchlosť, rozdával puky, nakoniec dal gól a na ďalší prihral. Kanada má silný tím, musíme sa vo finále maximálne sústrediť na svoj výkon a využiť šance, ktoré si vypracujeme. Budeme sa snažiť využiť naše prednosti, ktoré sme už ukázali na turnaji."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články