Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Švajčiari nestačili na USA a idú domov

Hokejisti USA postúpili ako prví do štvrťfinále 79. MS, keď v Ostrave zdolali Švajčiarsko 3:1. Američania v prvej polovici zápasu sklamali, druhú však ovládli na triumf im stačil priemerný výkon.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Víťazný tím sa v sobotňajšom semifinále stretne s úspešným z večerného druhého ostravského duelu medzi Švédskom a Ruskom.

štvrťfinále:

USA - Švajčiarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Góly: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) - 14. Josi. Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 5012 divákov.

USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Coyle, Bonino, Lee – Smith, Arcobello, Vesey – Lewis, Eichel, Nelson – Moses, Morin, Hendricks - Morin

Švajčiarsko: Berra - Blum, Josi, Streit, Geering, Helbling, Grossmann, Loeffel - Hollenstein, Romy, Brunner - Bieber, Bodenmann, Ambühl - Schappi, Fiala, Trachsler - Almond, Wieser, Suri

Úvod načrtol očakávanú líniu - Američania rýchlo korčuľovali a nátlakovo-kombinačnou symbiózou sa usadzovali v útočnom pásme. Švajčiari naopak držali svoje defenzívne štruktúry a až po piatich minútach spôsobili vzruch, zato však veľký, lebo Brunnerova šanca volala po góle. Tento moment ich posmelil, čo sa prejavilo aj v oslabení v ktorom favorizovaný tím úplne odstavili. Švajčiari v kontrách hrýzli čoraz viac a Josiho parádny gól po samostatnej akcii len dotvoril vývoj tretiny, ktorá priniesla vyrovnaný hokej solídnej úrovne. Druhé dejstvo sa začalo ináč ako to prvé, lebo Švajčiari hneď v druhom striedaní pohrozili šancou Ambühla. Z hry amerického tímu sa okrem istoty vytratil aj dôraz, resp. nedokázali účinne reagovať na švajčiarsku agresivitu. V polovici 60-minútovky tak stav 0:1 bol pre nich vlastne lichotivý. Súper, ktorý mal medzitým ďalšie dve-tri šance, si strážil rozohrávku i striedačkové výmeny a chyby nerobil ani pri vykrývaní strednej zóny. Do tej útočnej sa tak tím USA nedostával vo svojich tradičných výpadoch. Až prišla 31. minúta a v nej ojedinelá vydarená akcia, ktorá priniesla favoritovi prvé nebezpečné zakončenie po 25 minútach a hneď aj gól. Tieto momenty Američania samozrejme dokonale ovládajú a už späť vo svojej koži typickým rozobratím protivníkovej schémy v priebehu 57 sekúnd vsietili vedúci gól. Zrazu ich bol plný ľad, hrali excelentný hokej a z radu šancí Vesey a Coyle netrafili puk do poloodkrytej bránky. V tretej tretine Američania nepotrebovali prepnúť na vyššie obrátky ani na väčšiu tvrdosť, lebo Švajčiari prejavili aj v dvoch presilovkách málo kreativity a ešte menej pohotovosti. Tá naopak nechýbala Gardinerovi, ktorého gólová poistka od modrej bola akciou moderného obrancu, ktorý s hlavou hore poslal strelu na bránku presne vo vhodnom momente. Švajčiari si do konca zápasu vypracovali ešte pár šancí, ale nepomohla im ani power play.

Trevor Lewis, USA: "V polovici druhej tretiny to bola naša veľká minúta. V nej náš tím pookrial. Urobili sme tretinu takú, akú sme potrebovali a potom sme to vcelku v pohode odkontrolovali."

Damian Brunner, Švajčiarsko: "Roman Josi dal nádherný gól, možno gól turnaja. Ale zostalo len pri ňom. V tretej tretine sme sa snažili súpera pritlačiť, ale mali sme nekvalitné zakončenie."

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články