Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovenská nádej žije, Fínko vyhralo po nájazdoch

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v dueli B-skupiny MS v Ostrave nad Bieloruskom 3:2 po samostatných nájazdoch a udržali tak nádeje Slovákov na postup do štvrťfinále.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Bielorusi, ktorým patrí v tabuľke štvrté miesto, majú po pondelkovej prehre pred tímom Vladimíra Vůjteka trojbodový náskok, pričom obe mužstvá odohrajú v skupine ešte jeden zápas.

Severania mali dve tretiny korčuliarsku aj streleckú prevahu, no svoje veľké príležitosti nepremenili a Bielorusi zacítili šancu na úspech. Skóre v ČEZ Aréne otvoril aj pred zrakmi vedenia slovenského reprezentačného tímu v 46. minúte Kovyršin, ktorý tak ukončil fantastickú sériu nepriestrelnosti fínskeho brankára Pekku Rinneho. "Suomi" potom v priebehu 54 sekúnd otočili skóre, no Kaľužnyj v power play bez brankára svojím gólom poslal duel do predĺženia. V nájazdoch napokon rozhodol o triumfe Fínov Donskoi.

Bielorusi nastúpia na záver skupinových bojov v utorok o 12.15 h proti Nórom a zisk jedného bodu im bude stačiť na postup a definitívne pochovanie slovenských nádejí. Ak prehrajú s "vikingami" v riadnom hracom čase a Slováci v záverečnom súboji s USA (16.15 h) zvíťazia za tri body, postúpi Vůjtekov tím. V jeho prospech by pri rovnosti bodov hral lepší vzájomný zápas (2:1 pp).

Fíni zakončia vystúpenie v skupine v rovnaký deň o 20.15 h súbojom s obhajcom titulu Ruskom.

Fínsko - Bielorusko 3:2 pp a sn (0:0, 0:0, 2:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 52. Donskoi (Lindell, Jokinen), 53. Hartikainen (Jaakola, Kemppainen), rozh. sam. nájazd Donskoi – 46. Kovyršin (Stepanov, Kulakov), 60. Kaľužnyj (S. Kosticyn, Gavrus)

Rozhodovali: Stricker, Wehrli (Švajč.) - Tosenovjan (ČR), Semjonov (Est.), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).

Fínsko: Rinne – Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä – Komarov, Kontiola, T. Ruutu – Donskoi, Barkov, Jokinen - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen

Bielorusko: Kovaľ - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec – Gavrus, Kaľužnyj, S. Kosticyn – Drozd, Stas, Jefimenko – Kulakov, Kovyršin, Stepanov – Demkov, Volkov, Kitarov – Demagin

Bielorusi bez suspendovaného Andreja Kosticyna a zraneného brankára Kevina Lalandea museli v úvode čeliť početným útokom fínskych hráčov. V 9. minúte sa sám v medzikruží ocitol Jokipakka, ale trafil iba výstroj Kovaľa. Hráči v červených dresoch postupne vyrovnali hru a v 16. minúte sa Stepanov dokonca rútil sám na Rinneho, ten však výborne zakročil a udržal si nepriestrelnosť. V druhej tretine pokračovala aktivita "Suomi", zoči-voči Kovaľovi neuspel vo veľkej príležitosti Pihlström, bieloruský brankár potom zneškodnil aj šancu Donskoia. Do tretice Kovaľ fantasticky zlikvidoval aj dorážku Immonena. Fíni stupňovali svoj tlak, no stále sa nevedeli presadiť v koncovke, v 37. minúte Salmela minul úplne odkrytú súperovu "svätyňu". Dráma pokračovala v tretej časti, v ktorej sa Bielorusi prebrali z útlmu a zapli na vyšší prevodový stupeň. Ich šance na postup mohol posilniť Kaľužnyj, ale po prihrávke Gavrusa osamotený pri žrdi minul puk. Vyšlo to až Kovyršinovi, ktorý po pase Stepanova výstavne trafil do pravého horného rohu bránky Rinneho a ukončil tak jeho fantastickú šnúru bez inkasovaného gólu. Následne Gavrus netrafil odkrytú bránku a vzápätí ho skvele vychytal Rinne. A to ich mohlo mrzieť. Fíni totiž predviedli v priebehu 54 sekúnd dokonalý obrat - najprv vyrovnal vo fínskej presilovke prudkou strelou bez prípravy Donskoi a následne dezorientoveného Kovaľa prekonal zblízka z dorážky Hartikainen. Bielorusi to skúsili v závere bez brankára a hra vabank im vyšla. V čase 59:29 sa do strely oprel Kaľužnyj, prepálil Rinneho a vynútil pre svoj tím predĺženie. Duel nakoniec dospel až do rozstreli, v ktorom premenili Fíni všetky tri nájazdy, kým Bielorusi iba jeden.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články