Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovensko nestrelilo Fínsku ani jeden gól

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom piatom zápase na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave s Fínskom 0:3 a opäť sa im znížili šance na postup do vyraďovacej fázy turnaja.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Na konte majú len sedem bodov a v tabuľke ostravskej B-skupiny im patrí nepostupová piata priečka. Na štvrtých Bielorusov strácajú tri, Fíni, Rusi a Američania majú na konte zhodne po 12 bodov.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka boli počas celého duelu pod tlakom súpera, no podržal ich výborný brankár Laco, ktorý si už v prvej tretine poradili s niekoľkými čistými šancami súperov. Bezgólový stav panoval aj po druhej prestávke a zlomil ho až presný zásah Donskoia v 51. minúte duelu. Ten sa nakoniec ukázal ako víťazný, keďže súperi na neho už nedokázali odpovedať. V 56. minúte navyše pridal druhý gól do ich siete Aaltonen a v 60. upravil na konečných 3:0 Komarov.

Suomi vyhrali aj štvrtý duel v rade na nulu, na tri shutouty Pekku Rinneho nadviazal v sobotu Juuse Saros.

Slováci majú ďalšiu šancu získať dôležité body v boji o postup už v nedeľu o 20.15 h, no čaká ich veľmi náročná úloha, keďže nastúpia proti obhajcom titulu z Ruska a tí by chceli definitívne potvrdiť svoj postup do štvrťfinále. Záverečný duel v B-skupine odohrajú v utorok o 16.15 h proti ďalšiemu silnému súperovi - výberu USA. Fíni si zahrajú ešte s Bieloruskom a Ruskom.

B-skupina (Ostrava)

Fínsko - Slovensko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Góly: 51. Donskoi (Lindell, Jokinen), 56. Aaltonen (Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov.

Rozhodcovia: Vinnerborg (Švéd.), Olenin (Rus.) - Mills (Kan.), Carnathan (USA), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).

Fínsko: Saros – Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä – Komarov, Kontiola, T. Ruutu – Donskoi, Barkov, Jokinen - Louhivaara, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen

Slovensko: Laco – Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Mikuš, Jánošík – Gáborík, Surový, Tatar – Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Pánik, Bližňák, Bartovič - Daňo, Kopecký, Miklík - Dravecký

Prvú väčšiu šancu si vypracovali slovenskí hokejisti, po rýchlej akcii Surového s Tatarom Saros ešte nemusel zasahovať, keďže druhý menovaný nenamieril presne. V 6. minúte sa dostal odrazený puk medzi kruhy k Bartovičovi, ale ten taktiež nenamieril presne. To bolo však zo strany Vůjtekových zverencov na dlhé minúty všetko. Hneď vzápätí sa po chybe obrany ocitol Aaltonen sám pred bránkou, Laco však výborne zareagoval. Slovenský gólman bol v hlavnej úlohe aj v ďalšom priebehu. Fíni totiž preradili na vyšší výkonnostný stupeň, súpera zatlačili do hlbokej defenzívy a tam to poriadne roztočili. Vo 8. minúte mal úvodný gól na hokejke Kemppainen, ale Laco sa rýchlo presunul a stopercentnú šancu famózne zlikvidoval. Následne si poradil aj s dvoma obrovskými šancami obrancu Salmelu. V tejto fáze sa hralo iba na slovenskú bránku, Fíni predvádzali na ľade jednu peknú kombináciu za druhou. Ich súperi sa dostali opäť pred Sarosa až v 12. minúte a hneď sa im podarilo dostať puk do siete. Jurčo ho tam však usmernil vysokou hokejkou a tak gól neplatil. Rozhodcovia si ešte situáciu overili na videu, ale verdikt nezmenili. V 16. minúte išiel na trestnú Daňo. Povestná fínska presilovka sa však nekonala. Slováci totiž vytiahli vysoký forčeking s troma hráčmi a Suomi mali problémy dostať sa do pásma.

Fíni si v úvode druhej tretiny zahrali 26-sekundovú presilovku 4 proti 3 po zbytočnom faule Gáboríka, ale nepodarilo sa im ju využiť. Aj ďalšie minúty boli v ich réžii, neustále sa snažili dostať puk za Laca, ale nevychádzala im finálna prihrávka a koncovka. Slováci sa len bránili a nevedeli sa ani len dostať do útočného pásma. Chýbali im akékoľvek kombinácie, či pripravené akcie, všetky pokusy o útoky boli viac-menej iba náhodné. Aký-taký tlak si vytvorili až vďaka prvej presilovke v 28. minúte. Z nej sa nakoniec vykľula 25 sekúnd dlhá výhoda o dvoch hráčov, jej realizácia však bola žalostná a vyvrcholila Tatarovým faulom, ktorý zastavil unikajúceho súpera. Paradoxne práve pri oslabení prišla najväčšia šanca Slovákov v zápase, keď sa v 32. minúte dostal Bližňák do samostatného úniku, no proti Sarosovi neuspel. Závere tretiny mali opäť pod kontrolou Suomi. V 36. minúte mieril Jokinen vedľa, chvíľu na to Donskoi pred Lacom nestačil dostatočne zdvihnúť puk. Po strele Jaakolu sa puk prekotúľal tesne pred bránkovou čiarou, ale na šťastie Slovákov išiel mimo troch žrdí.

Vůjtekovci zatlačili súpera až v úvode tretieho dejstva, keď si v krátko slede vypracovali niekoľko pološancí, ale Saros odolal. Potom tempo hry nachvíľu upadlo. ČEZ Aréna sa dočkala prvého gólu až v 51. minúte stretnutia. Lindell vypálil od modrej a Donskoi tečoval puk za Lacov chrbát - 1:0. Zostávajúce minúty boli v znamení slovenskej aktivity a snahy o vyrovnanie. Veľká šanca sa im naskytla pri vylúčení Barkova za podrazenie. Opäť však ukázali, že presilovky nepatria k ich silným stránkam. V 56. minúte poistil triumf Fínov Aaltonen a osem sekúnd pred koncom ho po obrovskej chybe Jurča zavŕšil Komarov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články