Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mentálny kouč verí v efekt katarzie: "Zlomiť sa môžeme jedine sami"

Mentálny kouč verí v efekt katarzie: "Zlomiť sa môžeme jedine sami"
Zdroj: TASR/ilustračne
Zdieľajte:

Slovenskí hokejisti sa na MS dostali do ťažkej situácie. Ak chcú postúpiť do štvrťfinále, potrebujú nutne bodovať so silnými súpermi v skupine. Psychicky náročná situácia si doslova núka využiť služby mentálneho kouča.

Peter Bielik posilnil realizačný tím slovenskej reprezentácie na začiatku roka. V minulosti spolupracoval s biatlonistami i hokejovou "dvadsiatkou", ktorá získala na uplynulom juniorskom svetovom šampionáte v Kanade bronzové medaily. Teraz vsadil na jeho prácu reprezentačný A-tím. Majstrovstvá sveta sa však zatiaľ nevyvíjajú podľa slovenských predstáv, čo je pre tímového psychológa nepríjemné konštatovanie. "S tým, že situácia sa môže vyvíjať aj nepriaznivým spôsobom, som počítal. Beriem to ako súčasť mojej práce," uviedol Bielik.

Hráčov v každom zápase ženie vpred vypredaná ostravská ČEZ Aréna. Tréner Vladimír Vůjtek však naznačil, že jeho mužstvo tlak "domáceho" prostredia nezvláda. "Médiá často podsúvajú teóriu o veľkom tlaku divákov. Ja si s tým dovolím nesúhlasiť. Veď v úvodných troch stretnutiach dokázali chlapci výsledok otočiť. Ak by boli pod dekou, nedokázali by to. Veľa z nich už podobnú kulisu zažilo. Ja v tom problém nevidím," povedal. Prehra s Nórskom (2:3) bola sklamaním pre hráčov, podľa mentálneho trénera by ich však nemala poznačiť. "O psychickú pohodu v mužstve sa vôbec nebojím. Jediné, čo nás môže zlomiť, sme my sami. Sme v situácii, kedy sa treba zmobilizovať a potvrdiť vnútornú silu," zdôraznil Bielik.

Mentálny kouč sa rozpráva s hráčmi počas celého turnaja. Ako prezradil, ešte sa mu nestalo, že by ho nejaký hokejista odmietol. Vyhľadáva on hráčov, alebo oni jeho? "Je to obojstranné. Zatiaľ sú to všetko individuálne rozhovory, ale v budúcnosti nevylučujem ani kolektívne stretnutie," pokračoval. "Starší hráči už vedia, o čom je moja práca. Majú skúsenosti zo zahraničia a počas kariéry si už prešli mnohými vecami. Mladí sú zasa dobrodružní a nad našimi sedeniami zrejme viac uvažujú."

Hráči si jeho prácu pochvaľujú. "Rozprávali sme sa už aj predtým, ako prišiel do reprezentácie. Peťo je veľmi kvalitný psychológ a aj veľmi dobrý človek. Za tých pár dní som ho trošku viac spoznal, bavili sme sa a myslím si, že je nápomocný nie len mne ale aj ostatným hráčom," vyslovil sa kapitán Tomáš Kopecký.

Okrem hráčov komunikuje Bielik aj s trénermi. Navštevuje aj hráčsku šatňu, na základe dohody však do diania zápasov nezasahuje. Trénerov takisto informuje, ktorí hráči sú mentálne odolnejší a ktorí zasa menej. "Informáciu, ktorý hráč je v akom stave, už dostali. A narábajú s ňou," uviedol Bielik. Mentálny kouč musí vedieť prekonať frustráciu u hráčov, ktorí počas zápasu zostanú sedieť na tribúne. "Oni vedia, že ak si to okolnosti vynútia, tréner ich bude rotovať. Štyri zápasy za päť dní, to je nie len fyzická, ale aj psychická záťaž." Psychicky sa snaží pomôcť hráčom v rôznych situáciách, napríklad aj útočníkovi, ktorý nevie na šampionáte pretrhnúť streleckú smolu. "Strelec, ktorému sa nedarí, má väčšinou tendenciu vracať sa do minulosti. Dookola rieši svoje šance, ako ich mohol nepremeniť, ako mal spomínané situácie riešiť. V jeho situácii je to však nekonštruktívne a neproduktívne. Mojou úlohou je vtedy vrátiť ho späť do prítomnosti. Prinútiť ho sústrediť sa na aktuálne dianie. Taktiež nie je dobré, aby sa hráč zaťažoval myšlienkami o budúcnosti, čo sa stane, respektíve čo by sa mohlo stať."

V najbližších dueloch už Slováci nenastúpia v roli favorita, čo im môže pomôcť. "Psychické rozpoloženie hráčov už môže byť iné. Ja osobne nerád tímy škatuľkujem. Nemci sa zdali, že už sú na uterák a pozrite sa, ako vzdorovali Švédom. Bielorusi zasa zničili USA, ktoré sa ukazovali v dobrom svetle. Možno tu je pár top favoritov, ale outsideri určite nie sú. Nie je žiadny alibizmus povedať to nahlas," poznamenal Bielik. V najbližších dňoch musí pripraviť hráčov zvládnuť po psychickej stránke trojicu zápasov, ktoré rozhodnú o ich postupe či konci. "Tlak tu bol aj predtým. Nebolo by dobré, ak by sme ho ešte viac vystupňovali. Hráči vedia o čo hrajú. Osobne si myslím, že táto situácia nemusí byť taká katastrofická, ako sa prezentuje. Chlapci zažili pár dôležitých obratov, potom prehrali. Médiá a fanúšikovia teraz prezentujú všelijaké názory a pokojne môže dôjsť k efektu katarzie. Možno si teraz chlapci povedia "ok, je to ako to je a ide sa ďalej". Toto je jedna z vecí, ktorú sa snažím chalanom tlmočiť," dodal.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články