Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovensko zdolalo Dánsko po nájazdoch

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase B-skupiny na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave nad Dánskom 4:3 po predĺžení a nájazdoch. V nich rozhodol Marko Daňo.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v prvej tretine dostali iba k dvom poriadnym šanciam, no nepremenili ich. Dáni ich potrestali v 26. minúte, keď využili presilovku a dostali sa do vedenia 1:0. Odvtedy už dominovali slovenskí reprezentanti, no dlho nevedeli nájsť recept na výborného Galbraitha. Podarilo sa im to až v 49. minúte, keď v početnej výhode vyrovnal Sersen a odštartoval gólovú trojminútovku, po ktorej viedli Slováci 3:2. Ďalšie góly pridali Viedenský, Graňák a za súpera Hardt. Tesné vedenie ale neudržali, keď inkasovali v oslabení 2:14 minút pred klaksónom z hokejky D. Nielsena. V predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo.

Slováci sa najbližšie stretnú už v nedeľu o 16.15 h s Bieloruskom. V B-skupine ich ďalej čakajú aj Slovinsko, Nórsko, Fínsko, Rusko a na záver USA.

B-skupina (Ostrava)

Slovensko - Dánsko 4:3 pp a sn (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 51. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozh. nájazd: Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 51. Hardt (Madsen), 58. D. Nielsen.

Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) - Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).

SR: Laco – Meszároš, Jánošík, Jurčina, Sersen, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák – Miklík, Kopecký, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič – Daňo, Surový, L. Hudáček – Lušňák, Viedenský, Dravecký

Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Bödker, M. Lauridsen, Uldall – Hardt, Jakobsen, Madsen - Bjorkstrand, J. Jensen, Storm - Spelling, Green, M. Poulsen - Hansen, A. Poulsen, Starkov

Prvú vážnejšiu šancu mali Dáni, keď Storm vypálil spomedzi kruhov, ale Laco si poradil. Slováci odpovedali v 4. minúte. Kopecký prihral pred bránku Gáboríkovi, no jeho teč letel namiesto do odkrytej siete nad ňu. Dravecký skúsil prekvapiť Galbraitha, keď si obkorčuľoval bránku, ale bez úspechu. Na zverencoch trénera Vůjteka bolo vidieť nervozitu, neuvážene sa zbavovali pukov a zakončovali z nepripravených pozícií. Ale ani súper toho veľa neukázal a tak zaplnená ostravská ČEZ Aréna v prvej desaťminútovke videla iba zopár pekných momentov. V 11. minúte išiel na trestnú Bartovič za bránenie v hre Galbraithovi, aj keď ho do bránkoviska natlačil súperov hráč. Dáni sa chopili príležitosti, súpera zavreli do obranného pásma a pri tvrdých strelách D. Nielsena, Spellinga a J. B. Jensena musel zachrániť Laco. V 13. minúte predviedli peknú akciu Madsen a Jakobsen, no opäť sa predviedol slovenský brankár. Na druhej strane minul z dobrej pozície Lušňák. Slováci riešili prechod do útoku príliš komplikovane, severania hrali oveľa jednoduchšie a aj preto viedli na strely na bránku 7:3.

Úvod druhého dejstva vyzeral v podaní Slovákov úplne inak. V 22. minúte sa dostali do prečíslenia, Bartovič naservíroval prihrávku na gól Pánikovi, no ten trestuhodne minul. Vzápätí sa z ľavej strany vyrútil na Galbraitha Daňo, ale ani na dvakrát nedostal puk za jeho chrbát. Druhú strelu zastavila až žŕdka. Tlak však neudržali a v 26. minúte pykali, keď Bjorkstrand presne tečoval strelu J. Jensena a využil presilovku - 0:1. Slovákom sa to nepodarilo ani do tretice, aj preto, že dánsky brankár výborne vychytal L. Hudáčka, ktorý pálil spomedzi kruhov. V ďalších minútach Slováci držali puk a niekoľkokrát poriadne pohrozili. Štvrtú početnú výhodu zahrali konečne dobre. V dánskom obrannom pásme to doslova vrelo, no niekoľko veľkých šancí Bartoviča, L. Hudáčka, Pánika a Meszároša zmaril výborný Galbraith.

Už po niekoľkých sekundách tretej tretiny mohlo byť vyrovnané, ale obranca O. Lauridsen zastúpil brankára a vyrazil puk z bránkovej čiary. Obrovský nápor hráčov v modrých dresoch pokračoval naďalej a Dáni len s vypätím všetkých síl odolávali. Oslobodilo ich až zakázané uvoľnenie, po ktorom si tréner okamžite vyžiadal oddychový čas. Ten však pomohol iba na chvíľku a Slováci sa opäť nasťahovali do súperovho pásma. V 47. minúte prišla v poradí piata presilovka a tá už mala gólovú príchuť. Strelou od modrej sa v 49. minúte presadil Sersen - 1:1. Vůjtekovi zverenci už o dve minúty viedli. Po peknej kombinácii štvrtého útoku sa presadil Viedenský. Vzápätí však trestuhodne zaspali a Hardt z nenápadnej akcie vyrovnal na 2:2. Gólové hody sa však neskončili a skóre sa menilo už o 14 sekúnd, keď v dánskej sieti skončila Graňákova strela z uhla. Druhú asistenciu si pripísal brankár Laco. Štyri góly padli v priebehu 3:03 minút. Slováci však tesné vedenie neudržali, keď inkasovali v oslabení 2:14 minút pred klaksónom z hokejky D. Nielsena. V predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články