Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Predstavujeme súperov Slovenska: Nórov nemožno podceniť

Pokračujeme v predstavovaní našich súperov na MS! Tentokrát sa pozrieme na reprezentáciu Nórska!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Momentálne desiaty celok rebríčka IIHF sa už 9 rokov drží medzi elitou. Tento rok ich ale nečaká nič ľahké. Veď na začiatok dostali nemilosrdný los. Prvé štyri zápasy odohrajú s favoritmi na postup zo skupiny (Rusko, USA, Fínsko, Slovensko). Polárne medvede z Nórska nikdy nechodili na šampionáty s veľkými cieľmi, no niekedy dokázali prekvapiť. Napríklad v roku 2011 na Slovensku dokázali poraziť v skupine Švédov, v kvalifikačnej skupine potrápili Kanadu a napokon postúpili z tretieho miesta do štvrťfinále. V ňom už ale nestačili na neskorších víťazov z Fínska a umiestnili sa tak na konečnom 6. mieste, čo je ich historicky druhé najlepšie umiestnenie na MS.

Tento rok by ale podobný výsledok bol veľkým prekvapením. Tréner Roy Johansen poskladal určite to najlepšie, čo nórsky hokej momentálne ponúka. Otázne je ale, či to bude stačiť. Chýbať bude Mats Zuccarello Aasen, ktorého Rangeri postúpili do 2. kola play-off NHL. Oporami tímu by mali byť brankár Dinama Minsk Lars Haugen či obranca Jonas Holös (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL). Najskúsenejšími hráčmi však budú obranca Mats Trygg a hviezdny útočník a víťaz tohtosezónnej KHL z Petrohradu Patrick Thoresen.

Súpiska Nórska na MS v Česku k 29. aprílu 2015:

brankári: Lars Haugen (Dinamo Minsk/KHL), Steffen Soberg (Valerenga), Lars Volden (Rögle/Švéd.)

obrancovia: Nicolai Bryhnisveen (Asplöven/Švéd.), Stefan Espeland, Daniel Sorvik (obaja Valerenga), Jonas Holös (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Mattias Norstebo (Brynäs/Švéd.), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestad/Švéd.), Mats Trygg, Henrik Odegaard (obaja Lorenskog)

útočníci: Morten Ask, Andreas Stene (obaja Valerenga), Anders Bastiansen (Graz 99er, Rak.), Robin Dahlström (Örebro, Švéd.), Kristian Forsberg, Mathias Trettenes (obaja Stavanger), Jonas Djupvik Lövlie (Södertälje, Švéd.), Andreas Martinsen, Ken André Olimb (obaja Düsseldorf, Nem.), Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen (obaja Frölunda, Švéd.), Niklas Roest (Sarpsborg), Martin Röymark (Färjestad, Švéd.), Patrick Thoresen (SKA Petrohrad, Rus./KHL)

Na MS a ZOH s Nórmi bez prehry, padli aj debakle

V roku 1999 sme Nórom na svetovom šampionáte nadelili osemgólovú nádielku (8:2), o rok neskôr sme im dokonca strelili o gól viac (9:1). Potom sme sa s polárnymi medveďmi stretli až v roku 2007. V tomto stretnutí už ale debakel nepadol, no po výhre 3:0 sme sa z víťazstva opäť tešili my. Rovnako ako aj ďalšie dva nasledujúce šampionáty, najprv v roku 2008 výhra 5:1, o rok neskôr ale na nevydarenom šampionáte, na ktorom sme dostali napríklad debakel od Česka (0:8) či od Kanady (3:7) sme Nórov porazili iba tesne 3:2. Potom sme sa s nimi stretli aj na ZOH vo Vancouveri 2010, v dramatickom zápase o postup do štvrťfinále sme triumfovali tesne 4:3. Posledný vzájomný zápas s Nórmi na MS sme absolvovali minulý rok. Dokázali sme ich poraziť 5:2, no zo skupiny sme aj tak nepostúpili.

Kvalitná príprava s kvalitnými súpermi

Narozdiel od Slovinska si Nóri naplánovali decentných súperov pre svoju prípravu. Tá začala dvojzápasom s Českom. Po dvoch prehrách bez streleného gólu (0:1 a 0:4) si Nóri zmerali sily so Švédmi. V tomto dvojzápase už Nóri streliť góly dokázali, no prehrám 2:3 a 1:4 nezabránili. Chuť si napravili až v dvojzápase s Lotyšmi. Tých najprv porazili iba tesne 2:1, no o deň neskôr im nabalili riadnu nádielku a zvíťazili 7:3. Na záver prípravy si ešte Nóri zmerali sily s Bielorusmi. V prvom zápase podľahli súperovi zo skupiny MS 1:5. V druhom zápase ale dokázali zvíťaziť 3:2.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články