Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Srdciar a neúnavný bojovník: Tomáš Kopecký kapitánom reprezentácie

Peter Šťastný, Miroslav Šatan či Pavol Demitra. Kapitánmi slovenskej reprezentácie boli v minulosti samé veľké mená a hokejové ikony. Na nadchádzajúcich MS v Ostrave bude túto dôležitú funkciu zastávať Tomáš Kopecký. Tridsaťtriročný útočník, ktorý v tejto sezóne NHL nastupoval zväčša vo štvrtom útoku Floridy a v niektorých zápasoch sa nezmestil do zostavy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Kopecký mal možnosť počas svojej kariéry spoznať majstrovstvo veľkých lídrov, niečo sa od nich odučiť a teraz sa to bude snažiť odovzdať spoluhráčom v národnom drese. "Nikdy počas kariéry som nemal céčko na drese, takže to bude moja kapitánska premiéra. Možno keď sme ako deti hrávali vonku na sídlisku hokejbal, chceli sme byť ako Bondra, Šatan, Chára. Je to pre mňa veľká česť a pocta," povedal o svojej funkcii.

Pôvodne tréneri počítali, že kapitánom na šampionáte bude Zdeno Chára, no obranca Bostonu musel oželieť štart v Ostrave pre fraktúru členka. Céčko tak pripadlo ďalšiemu profiligistovi a vekom jednému z najstarších v kádri. "Volal som so Zdenkom asi tri či štyri dni po tom, čo mi oznámili, že ma zvolili za kapitána. Pýtal som si od neho nejaké rady. Škoda, že nemôže ísť s nami na šampionát," povzdychol si Kopecký.

Počas úvodných zápasov v záverečnej príprave mal céčko na drese Dominik Graňák. Obranca Fribourgu-Gottéron napokon prenechal úlohu Kopeckému a sám bude jeho asistentom. "Myslím si, že je to dobrá voľba a na trénerovom mieste by som to zvolil asi rovnako. Tomáš Kopecký je líder, chalani ho budú rešpektovať, aj keď tým nechcem povedať, že u mňa by s tým bol problém. Myslím si, že Tomáš sa na to hodí lepšie," povedal Graňák. "Je to zodpovedný chalan, ktorý k povinnostiam pristupuje na sto percent a zároveň je to tímový hráč. Snažíme sa pomôcť aj ďalší. Sú tam aj chalani ako Mišo Sersen alebo Ivan Baranka. Bez ohľadu na to, kto má koľko rokov a ako dlho hrá v reprezentácii, každý má právo niečo povedať."

Rozhovor s Tomášom Kopeckým na MS 2013 po zápase Slovensko – Francúzsko (6:2)

Kopecký počas kariéry v NHL nastupoval po boku takých osobností, akými sú Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg či Jonathan Toews. Všetko sú hráči v zámori braní ako prototypy lídrov. "Mal som veľkých učiteľov, či už v Chicagu alebo Detroite. Budem sa snažiť ich napodobniť." S céčkom získava hráč hneď iné postavenie v mužstve. "Tak to ale neberiem. Je to iba písmenko drese. Mám v tíme viacero lídrov, napríklad Mariána Gáboríka. Všetci budeme musieť byť lídrami," tvrdí Kopecký, ktorého veľmi mrzí aj neúčasť skúseného Michala Handzuša. "Škoda, že tu nie je Miško s nami. Bohužiaľ, rozhodol sa tak, ako sa rozhodol. Bol by veľkou posilou. Je to veľká osobnosť, určite by nám pomohol v kabíne. Niekedy je potrebný aj takýto hráč do šatne, než nejaký supertalentovaný hokejista. Ak sa však na to Miško necíti, ťažko ho prehovárať."

Podľa Kopeckého je najdôležitejšie udržať v tíme disciplínu. "V NHL si hráč poriadne zacvaká, keď niekto mešká pri príchode na tréningy alebo nastupovaní do autobusu," podotkol. Na minulotýždňový zraz meškal polhodinu mladík v službách Sparty Praha Martin Réway. "Prvýkrát sa to stane každému, pri druhom meškaní si však s ním budem musieť pohovoriť. Okrem tohto incidentu však nemal "Rewy" iné výstrelky. Je to pomerne tichý chlapec, ináč obrovský talent. Verím, že aj on spraví pre manšaft maximum a bude pre neho platným hráčom."

Žiadny špeciálny predšampionátový príhovor Kopecký neplánuje. "Verím, že všetci chalani vedia, do čoho ideme. Ak každý podriadi individuálne ciele tomu tímovému, potlačí svoje ego a spraví maximum pre manšaft, tak máme šancu s každým súperom rovnocenne bojovať. To sa nám podarilo aj pred tromi rokmi, keď sme z Helsínk priviezli striebro. Vtedy bola sila v kolektíve, nikto sa nad nikým nepovyšoval, nikto nerozlišoval, kto hrá v NHL a kto v českej lige. Verím, že aj teraz každý nechá na ľade srdce," zdôraznil Kopecký, ktorý ako kapitán bude musieť na ľade často komunikovať s rozhodcami. "Pokiaľ je to nutné, tak vždy zasiahnem. Alebo zreklamujem nejakú situáciu. Napríklad sa mi nepáčil moment v prvom prípravnom stretnutí v Rige. Tam som reklamoval prítomnosť kameramana za hráčom, ktorý išiel trestné strieľanie."

Kapitán by mal v prípade potreby usmerniť menej skúsených hráčov a byť akousi predĺženou rukou trénera v šatni. "Pána Vůjteka som zažil prvýkrát v roku 2012. Je to pán tréner, ktorý má skúsenosti aj z koučovania v KHL. Dokáže tím skĺbiť, svoj pokoj prenáša aj na hráčov a veľmi pozitívne tým na nich vplýva. Všetci spravíme maximum preto, aby sa rozlúčil s pôsobením na slovenskej striedačke úspechom," vyhlásil trenčiansky odchovanec. Väčšinu kariéry i celú túto sezónu hral na krídle, na šampionáte by mal byť centrom prvého slovenského útoku. "Center si musí dôkladnejšie plniť defenzívne činnosti ako krídlo. Hrať zodpovedne dozadu a rozdávať puky pre krídelníkov. Hral som centra na zimnej olympiáde vo Vancouveri, takže s tým mám skúsenosť v reprezentácii. Som rád, že som si úlohu v strede útoku vyskúšal už v prípravnom dvojzápase v Rige. Asistent Vlado Országh mi po prvom dueli poukazoval dobré i zlé veci a upozornil ma, čo ešte zlepšiť."

Kopecký verí, že mužstvo môže dosiahnuť v Ostrave vytýčené ciele. "Chalani majú svoje kvality. Možno nemáme veľké mená, ale máme výborne poskladané mužstvo. Ak dáme do toho srdiečko, bojovnosť, pôjdeme skromne od zápasu k zápasu, tak máme šancu uspieť," dodal.

Tomášove top momenty v drese Floridy Panthers (NHL)

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, youtube.com

Diskusia

Podobné články