Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Predstavujeme súperov Slovenska: Slovinsku máme čo vracať

Predstavíme si ďalšieho súpera slovenskej reprezentácie v základnej skupine blížiacich sa MS. V poradí tretím sokom nášho mužstva budú Slovinci, ktorým máme čo vracať!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Väčšina z nás má v pamäti nevydarený olympijský turnaj z minulého roka. V základnej skupine v spoločnosti USA, Ruska a práve Slovinska sme získali iba jeden jediný bod, po prehre v predĺžení v súboji s Rusmi. Po vysokej prehre s výberom USA sme si mali napraviť chuť práve so Slovinskom. Prišlo ale nemilé prekvapenie. Slovinci nám v tretej tretine strelili tri góly, o ktoré sa postarali Tičar, Razingar a Kopitar. Náš tím dokázal iba v samom závere zápasu korigovať stav gólom Tomáša Jurča (1:3). Už po tomto zápase celé Slovensko vedelo, že skvelý výsledok z olympiády v roku 2010 nezopakujeme. Slovincom tak určite máme čo vracať!

Reprezentácia Slovinska sa do elitnej kategórie vracia po roku, keď na MS 2013 vypadla. Minulý rok ale bez väčších problémov zvládla šampionát I. divízie skupiny A, keď v piatich zápasoch prehrala iba raz, a tak sa po ročnej odmlke opäť vracia medzi hokejovú elitu. Práve to bude hlavným cieľom slovinského výberu. Udržať si miestenku medzi elitou. Túto neľahkú úlohu by mala pomôcť splniť aj hviezdna posila z NHL - Anže Kopitar. Gáboríkov spoluhráč je jediným hráčom spoza veľkej mláky vo výbere trénera Matjaža Kopitara. Slovinsko sa teda bude musieť spoľahnúť na tímovú hru a veľkú bojovnosť. Sila tímu je v útoku, kde budú hrať mená ako Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL), Robert Sabolič (Sparta Praha/ČR), Žiga Jeglič, Rok Tičar (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomaž Razingar (Dukla Trenčín/SR) či práve spomínaný Anže Kopitar z Los Angeles Kings. Oporou by mohol byť aj skúsený brankár Robert Kristan (HC Pardubice/ČR).

Súpiska Slovinska na MS v Česku k 24. aprílu 2015:

brankári: Robert Kristan (HC Pardubice/ČR), Gašper Krošelj (Oskarshamn/Švéd.), Luka Gračnar (Salzburg/Rak.)

obrancovia: Blaž Gregorc (HC Pardubice/ČR), Luka Vidmar, Mitja Robar (obaja Mladá Boleslav/ČR), Žiga Pavlin (AIK Štokholm/Švéd.), Klemen Pretnar (Viedeň/Rak.), Miha Štebih (Jihlava/ČR), Sabahudin Kovačevič (Graz/Rak.), Jurij Repe (Havířov/ČR), Aleš Kranjc (Södertälje/Švéd.), Andrej Tavželj (Toros Neftekamsk, Rus./VHL)

útočníci: Anže Kopitar (Los Angeles Kings/NHL), Žiga Jeglič, Rok Tičar (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomaž Razingar (Dukla Trenčín/SR), Marcel Rodman (Medveščak Záhreb/KHL, KAC Klagenfurt/Rak.), Jan Urbas (KAC Klagenfurt/Rak., Västeras/Švéd.), Žiga Pance (HC Bolzano/Tal.), Miha Verlič (Graz/Rak.), Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL), Robert Sabolič (Sparta Praha/ČR), Boštjan Goličič (Gap/Fr.), Ken Ograjenšek (Epinal/Fr.), Aleš Mušič (Olimpija Ľubľana)

Vzájomné zápasy so Slovinskom bývajú veľmi vyrovnané

Vzájomných duelov s výberom Slovinska nie je veľa. Bilancia duelov je ale vyrovnaná. V piatich zápasoch sme Slovinsko porazili trikrát, dvakrát sme ťahali za kratší koniec. V roku 2008 sme sa so Slovincami stretli v baráži o udržanie sa v elitnej kategórii. Dvakrát sme vtedy vyhrali, najprv vysoko 5:1 a o dva dni neskôr 4:3 po samostatných nájazdoch. Ďalší vzájomný zápas sme odohrali na domácom šampionáte v Bratislave. Síce sme prehrávali, no po góloch Šatana, Zedníka a Radivojeviča sme sa nakoniec tešili z víťazstva 3:1. Odvtedy sme ale slovinský tím poraziť nedokázali. Najprv v roku 2014 spomínaná prehra v Soči (1:3) a tento rok nám v rámci Euro Ice Hockey Challenge v Rakúsku nestačil ani dvojgólový náskok, keď tím zložený z menej skúsených hráčov napokon Slovincom podľahol 2:3.

Príprava víťazná, otázne je či kvalitná

Slovinský tím odohral od začiatku apríla päť prípravných zápasov a ani v jednom neťahal za kratší koniec. Otázne je či ale súperi z nižších divízií naozaj preverili Slovincov natoľko, aby mohli konkurovať elite. Na úvod víťazstvo 5:2 s Chorvátmi. O tri dni neskôr víťazstvo 4:0 s výberom Japonska. Ďalšia výhra prišla na pôde Maďarska (4:2) a na záver ešte dve víťazstvá. Opäť s Japonskom (4:1) a s Rakúskom, ktoré sa rovnako ako Slovinsko vracia medzi elitu, 4:3.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články