Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Všetko to vypukne na sviatok práce, Slováci začínajú o deň neskôr

Štart a program - Slováci až po sviatku práce s "chrono" otáznikmi
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Sviatok práce" je deň, ktorým tento rok vypukne športová eufória, ktorá sa vo frazeologických štandardoch označuje aj bez úvodzoviek ako hokejové šialenstvo. Vo viacerých účastníckych krajinách turnaja A-kategórie MS, na čele s organizujúcou Českou republikou. Domáci fanúšikovia 6-násobných svetových šampiónov si prídu na svoje v piatok 1. mája o 20.15 "ostrým" revanšom proti Švédom za vlaňajší prehratý duel o bronz v Minsku. Práve tento moment bol skloňovaný v súvislosti s Jaromírom Jágrom, ktorý ukončil kariéru v národnom tíme bez medaily, ale všetko napovedá tomu, že ikona svetového hokeja sa definitívne do reprezentačného dôchodku odoberie až v Prahe.

Či bude české hlavné mesto "zaujímavé" aj pre slovenskú verejnosť, to záleží od výkonov výberu, ktorý štvrtýkrát na MS povedie Vladimír Vůjtek, tréner z organizujúcej krajiny. Lebo hokejová šialenstvo sa automaticky zdvíha a padá s výsledkami reprezentantov a tí svojich prvých sedem zápasov odohrajú v ostravskej B-skupine. Či budú hrať aj ôsmy, to je základnou tajničkou fanúšikov a zároveň cieľovou platformou samotných hráčov už niekoľko rokov. Z 8-člennej skupiny postupujú do štvrťfinále prvé štyri tímy, z nich veľmi silný "papier" (priam kartónový) predpokladá úspech Ruska, Fínska a USA. Súpermi Slovákov o štvrtú miestenku by tiež podľa teoretických vízií mali byť Bielorusi a Slovinci, ale podceniť nemožno ani obe severské tlupy nasledovníkov vikingov.

Prirodzene, že nemožno podceniť ani slovenské ambície a to už v skupine, lebo nikto nevie vopred s istotou vyplniť štvrťfinálového pavúka tak, že tri favorizované veľmoci obsadia prvé tri priečky v skupine. V opačnom prípade, teda pri prvej alebo druhej priečke v ostravskej vetve by Slováci aj na štvrťfinále zostali v Ostrave. V Prahe by si tak zahrali až v prípade postupu do záverečných bojov o medaily, lebo tam sú na programe štyri zápasy - obe semifinále, o 3. miesto a finále.

Otáznikom je chronológia zápasov Slovákov v zmysle akejsi výhodnosti. Začať turnaj s obhajujúcimi Rusmi alebo pre slovenský hokej zakliatymi Fínmi iste nie je najlepšia vyhliadka. Na druhej strane predchádzajúci veľký úspech sa zrodil v "strieborných" Helsinkách, kde práve proti Fínom a Kanade "vůjtekovci" počas premiéry nového šéftrénera síce prehrali, ale odohrali s favoritmi vyrovnané a kvalitné zápasy a následne víťazne excelovali proti USA. Silné tímy sa zväčša na turnajoch rozbiehajú, naopak menej kvalitné strácajú dych.

Aj preto v sobotu 2. mája o 12.15 nesmú slovenskí hokejisti nič podceniť, lebo Dáni budú riadne motivovaní a keďže nemajú vo svojich radoch nikoho z NHL, v príprave sa zohrali lepšie. Už na druhý deň o 16.15 prídu na rad Bielorusi a najmä košický prvý diel prípravného dvojzápasu ukázal, že budú riadne nepríjemný súper. Po dni voľna príde v utorok o 20.15 stret so Slovincami, ktorí vlani na olympijskom turnaji s podobným kádrom zdolali tím vedený Chárom, Sekerom, Hossom, Tatarom, či Handzušom 3:1, pričom výsledok nebol dielom náhody, ale presvedčivejšieho tímového výkonu. Anže Kopitar bude aj v Ostrave a superstar z NHL vie reprezentačný tím stmeliť do veľmi kvalitnej hokejovej partie. Slovinci budú navyše tiež pod dni voľna po nedeľňajšom všestrannom prevetraní možností v zápase proti Rusku. Ak sa počíta s tým, že Slováci budú bojovať o postup, zápasy proti Bielorusku a najmä proti Slovinsku tvoria s veľkou pravdepodobnosťou na 7-kľúčovom zväzku tie dva hlavné od štvrťfinálovej brány.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články