Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 18: Slováci nestačili vo štvrťfinále na Fínov, Rusi dostali debakel

Slovenskí hokejisti do 18 rokov skončili svoje putovanie na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie pred bránami semifinále. Medzi kvarteto najlepších ich nepustili rovesníci z Fínska, ktorí triumfovali vo štvrtkovom štvrťfinále 3:0 najmä vďaka dvom gólom Samiho Taverniera.
Zdroj: hokejovysvet.sk
Zdieľajte:

Zverenci trénera Antona Bartánusa splnili na šampionáte stanovený cieľ, ktorým bol postup do vyraďovacej časti. V základnej A-skupine si v štyroch zápasoch pripísali zhodne po dve výhry a prehry, celkovo získali päť bodov a obsadili tretiu priečku. Veľké fórum vo švajčiarskom Luzerne pritom odštartovali grandiózne, keď senzačne zdolali Švédov 3:1. Už v ďalšom dueli ich ale vrátila na zem vysoká prehra 0:10 z USA a následne aj neúspešný duel s Rusmi po výsledku 2:4. Zvládli však zápas "o všetko", v ktorom zdolali Nemecko 4:3 po nájazdoch a postúpili do štvrťfinále.

V záverečnom štvrťfinále sa o obrovskú senzáciu postarala domáca "osemnástka". Švajčiarski mladíci rozdrvili suverénneho víťaza A-skupiny Rusko 5:0 a druhý rok za sebou nepustili trojnásobného šampióna v tejto kategórii do semifinále. "Helvéti" sa dostali medzi kvarteto najlepších po 14 rokoch. V úvodnom semifinále vyzvú slovenského premožiteľa Fínsko, druhú dvojicu vytvorili zámorské výbery USA a Kanady.

MS hráčov do 18 rokov - štvrťfinále:
Fínsko - Slovensko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 7. Laine, 46. Tavernier (Ruotsalainen), 49. Tavernier (Ruotsalainen). Rozhodovali: Harnebring (Švéd.), Oskirko (Rus.) - Espinoza (Švaj.), Piche (Kan.), vylúčení: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 496 divákov
zostavy:
Fínsko: Vehviläinen – Leskinen, Saarijärvi, Niemelainen, Vainio, Jesper Mattila, Välimäki, Salo – Palmu, Tammela, Nättinen –Saarela, Puljujärvi, Laine – Björkqvist, Niemelä, Julius Mattila – Ruotsalainen, Tavernier, Piipponen
SLOVENSKO: Húska – Vadovič, Hatala, Roman, Grman, Trška, Bodák, Košecký, Kolesár – Bondra, Valent, Andrisík – Murín, Oško, Lešťan –Horváth, Žitný, Solenský – Sádecký, Sloboda, Hecl

Tretie štvrťfinále sa od začiatku nieslo v znamení tuhého boja. Nielen o puk, ale o každý centimeter ľadu. Výrazne to dokumentoval aj počet striel, keďže oba výbery vyslali na súperovu bránku zhodne len po tri. Fínom však patrila herná prevaha, ktorú napokon v 7. minúte aj pretavili do úvodného gólu. Laine sa uvoľnil na pravom krídle, namiesto prihrávky zvolil strelu a trafil presne pod hornú žŕdku.

Slovákom odpoveď dlho nevychádzala, no v 22. minúte sa napokon mohli dočkať vyrovnania. Murín v prečíslení dvoch proti jednému zvolil prihrávku, ktorú však brániaci hráč zblokoval. Obraz hry sa v ďalšom priebehu nezmenil. Fíni sa snažili o nátlakovú hru, často však mali problém so skrotením puku a aj preto sa početnosť ich streľby zvýšila len minimálne. Ďalším pokusom zasa chýbala presnosť, čo v 36. minúte potvrdil v ideálnej pozícii Puljujärvi.

Tretiu tretinu začali Slováci oproti úvodným dvom aktívnejšie. Zvýšili pohyb, napádanie v útočnom pásme a naďalej pôsobili kompaktne v obrane. Vytúženého vyrovnania sa však nedočkali a v rozmedzí troch minút ich sen o postupe do semifinále roztrhal Sami Tavernier. Najskôr prekonal Húsku v 46. minúte aj za pomoci šťastia a o 154 sekúnd neskôr zakončil ukážkovú kombináciu s Ruotsalainenom do odkrytej bránky - 3:0. Napriek nepriaznivému skóre sa Slováci nevzdali a v 55. minúte mohol aspoň skorigovať strelou z kruhu Bondra, ale Vehviläinenova lapačka bola proti.

Výsledky ostatných štvrťfinálových zápasov:

USA - Česko 7:2
Kanada - Švédsko 5:3
Rusko - Švajčiarsko 0:5

Semifinálové dvojice:

Švajčiarsko - Fínsko
USA - Kanada

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články