Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 18: Slovensko postúpilo do štvrťfinále

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov si na MS vo Švajčiarsku zabezpečili postup do štvrťfinále.
Zdroj: hokejovysvet.sk
Zdieľajte:

O splnení základného cieľa rozhodlo ich pondelkové víťazstvo nad Nemeckom 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Antona Bartánusa majú na konte už päť bodov a v tabuľke A-skupiny im patrí priebežne tretia priečka. O ich štvrťfinálovom súperovi rozhodnú v utorok záverečné súboje v skupinách, bude ním Kanada alebo Fínsko.

Nemecko - Slovensko 3:4 pp a sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 8. Eder (Mayenschein), 35. Mayenschein (Napravnik), 56. Kalble - 21. Bondra (Valent), 43. Andrisík (Bondra), 52. Valent (Bondra, Andrisík), rozh. nájazd Solenský. Rozhodovali: Pitoscia (USA), Solem (Nór.) - Oliver (USA), Tscherrig (Švajč.), vylúčení: 2:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.
Zostava SR: Húska – Vadovič, Hatala, Roman, Grman, Trska, Bodák, Kosecký, Kolesár – Bondra, Valent, Andrisík – Murín, Oško, Lešťan - Horváth, Žitný, Solenský - Sádecký, Sloboda, Hecl

Mladí Slováci síce v nedeľu prehrali s rovesníkmi z Ruska, ale kouč Anton Bartánus bol s hrou mužstva spokojný a výkon označil za veľmi dobrý. Nemci vstupovali do stretnutia po dvoch vysokých prehrách so Švédskom (1:7) a Ruskom (0:6).

Aj preto boli mladíci spod Tatier papierovými favoritmi, dianie na ľade však ukazovalo niečo iné. Nemci boli od úvodného vhadzovania aktívnejší, lepšie korčuľovali a častejšie strieľali. Slováci mohli inkasovať ako prví, ale Glemser v 7. minúte pálil iba do ľavej žŕdky Húskovej bránky. O minútu neskôr už slovenský brankár toľko šťastia nemal. Na trestnej lavici sedel za narazenie na mantinel Vadovič a jeho vylúčenie potrestal gólom v presilovej hre Eder, ktorý dorazil do siete strelu Mayenscheina. Nemcov gól povzbudil a naďalej pokračovali v tlaku. O ich dominancii v úvodnom dejstve svedčila aj bilancia striel 15:4.

Slovákom pomohla prestávka, keď po 25 sekundách druhej tretiny využil presilovú hru Bondra. Nemcami však inkasovaný gól neotriasol, veľké šance mali následne Spitzner a Napravnik. Svoj tlak zúročili v 35. minúte, po peknej asistencii Napravnika skóroval Mayenschein. Po dvoch tretinách viedli Nemci na strely 28:10 a ich súper mohol ďakovať brankárovi Húskovi za to, že neprehrával väčším rozdielom.

Slovákom však vyšiel vstup do tretej časti hry, keď po spolupráci prvého útoku vyrovnal Andrisík. V 52. minúte sa Bartánusovi zverenci dokonca ujali vedenia po góle z hokejky Valenta. Nemci však dokázali odpovedať zásluhou Kalbleho. Rozhodnutie napokon priniesli až samostatné nájazdy, jediným úspešným exekútorom v rozstrele bol Solenský.

Anton Bartánus, tréner SR 18 /zdroj: hockeyslovakia.sk/: "Vzhľadom na vývoj a všetky okolnosti to bol zápas z kategórie "infarktových", nesmierne náročný po všetkých stránkach a pre všetkých aktérov. Dávam dole klobúk pred Nemcami, pred ich mimoriadne kvalitným výkonom v dnešnom stretnutí. Zdolali sme veľmi vyspelého súpera bojujúceho kanadským štýlom. Na našich mladíkoch bolo vidno známky veľmi ťažkého a vyčerpávajúceho nedeľňajšieho duelu s Ruskom. Navyše v prvej polovici sme hrali v tzv. neefektívnych priestoroch, v rohoch, z čoho vyplynula aj nízka početnosť streľby v prvých dvoch tretinách. Posledná tretina bola v tomto smere úplne iná. Zrazu sme začali hrať priamočiarejšie s výraznejším tlakom na bránku súpera. Naordinovali sme tiež chlapcom posielať všetky puky do útočného pásma, aby znepríjemňovali Nemcom pokojnejšie zakladanie útokov. Veľké uznanie patrí našim mladým reprezentantom. Ukázali obrovskú vôlu po víťazstve, aj napriek stopám únavy dokázali v najzložitejších chvíľach dostať zo seba maximum. A v tomto je veľkosť dnešného výsledku. Ctí to celý kolektív na čele s brankárom Húskom."

Tabuľka A-skupiny:
1. Rusko 3 3 0 0 0 13:3 9
2. USA 3 2 0 0 1 17:7 6
3. Slovensko 4 1 1 0 2 9:18 5
4. Švédsko 3 1 0 0 2 12:10 3
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
5. Nemecko 3 0 0 1 2 4:17 1

B-skupina:
Švajčiarsko - Lotyšsko 3:2 pp (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)

Tabuľka:
1. Kanada 3 3 0 0 0 18:9 9
2. Fínsko 3 3 0 0 0 12:3 9
3. Česko 3 1 0 0 2 7:10 3
4. Švajčiarsko 3 0 1 0 2 5:9 2
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
5. Lotyšsko 4 0 0 1 3 10:21 1

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články