Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS U18: Slováci začnú kľúčovým zápasom, skupina je enormne náročná

GRAND FORKS - Mladí slovenskí hokejisti zažijú hneď v úvode majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov v americkom meste Grand Forks náročnú skúšku.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Svoje účinkovanie v základnej B-skupine otvoria štvrtkovým súbojom s dánskymi rovesníkmi (22.45 SELČ), ktorý bude kľúčovým z hľadiska ich štvrťfinálových vyhliadok. Víťazstvom by sa výrazne priblížili účasti vo vyraďovacej fáze, naopak prehra by ich situáciu skomplikovala a v prípade ďalších neúspechov by ich mohla poslať do bojov udržanie sa v elitnej kategórii.

Zverenci trénera Petra Mikulu sa na šampionát dobre naladili dvoma výhrami na americkej pôde, najprv v nedeľu skolili silné Rusko 4:3 po samostatných nájazdoch a v utorok zvládli aj generálku na MS, keď zvíťazili v Thief River Falls nad Švajčiarmi presvedčivo 7:3. Po tomto stretnutí oznámil hlavný kouč záverečnú nomináciu na MS. Z 25-členného kádra, ktorý odletel za Atlantik, na poslednú chvíľu vypadli obranca Šimon Trnavský (Slovan Bratislava) a útočník Patrik Marcinek (HKm Zvolen).

V Mikulovom tíme je dokopy desať legionárov, z toho šiesti hrajú túto sezónu v Česku (Vojtech Zeleňák, Filip Krivošík, Miloš Roman, Jakub Lacka, Adam Ružička a Samuel Solenský). V Malmö pôsobí stále iba 16-ročný obranca Martin Fehérváry, najmladší legionár v histórii najvyššej švédskej súťaže. Dušan Kmec oblieka dres Örebra a Martin Bodák je hráčom fínskej Tappary Tampere. V Tipsport Lige už ukázali svoje umenie talentovaní útočníci Marián Studenič (Dukla Trenčín) a Samuel Buček, ktorý v januári odišiel z Nitry do tímu USHL Chicago Steel.

Hrací systém MS sa oproti minulým rokom nezmenil. Desiatka tímov je rozdelená do dvoch päťčlenných skupín, pričom do štvrťfinále postúpia najlepšie štyri z každej skupiny, kde sa stretnú klasickým krížovým spôsobom (1A vs. 4B, 1B vs. 4A, 2A vs. 3B, 2B vs. 3A). Ďalej sa pokračuje vyraďovacím "pavúkom" až do súboja o titul. Tímy na piatych priečkach v skupine budú hrať v sérii na dva víťazné zápasy o záchranu, úspešnejší zostáva v najvyššej kategórii, zdolaný zostúpi do A-skupiny I. divízie MS. Titul z vlaňajšieho šampionátu vo Švajčiarsku obhajujú mladí Američania, ktorí sú aj najúspešnejšou krajinou v histórii šampionátov "osemnásťročných" s 13 medailami (9xzlato, 3xstriebro, 1xbronz).

Vzhľadom na hrací formát Slováci vedia, že dôležitý bude už úvodný súboj s Dánskom. Tréner Mikula si bol v pondelok spolu s kolegami z realizačného tímu pozrieť prípravný zápas ich prvého súpera s Lotyšmi. "Severania zvíťazili 5:4, hokejovejšie sa však javili mladíci Lotyšska. Hra Dánov bola dosť nesúrodá, ale boli strelecky efektívnejší," povedal pre oficiálnu webstránku SZĽH kouč Mikula.

Slovensko bude mať na šampionáte zastúpenie aj v rozhodcovskom zbore, nominovaný bol hlavný arbiter Vladimír Baluška ako i čiarový Tibor Rovenský.

Nominácia SR na MS "18" v Grand Forks:

Brankári: Roman Durný (MHK 32 Liptovský Mikuláš), Dávid Hrenák (Dukla Trenčín), Juraj Sklenár (MMHK Nitra)

Obrancovia: Martin Bodák (Tappara Tampere, Fín.), Martin Fehérváry (Malmö Redhawks, Švéd.), Tomáš Hedera (Slovan Bratislava), Michal Ivan (HKm Zvolen), Dušan Kmec (Örebro HK, Švéd.), Martin Krempaský (HK ŠKP Poprad), Erik Rajnoha (Dukla Trenčín), Vojtech Zeleňák (Sparta Praha, ČR)

Útočníci: Peter Bjalončík, Rastislav Václav (obaja HK ŠKP Poprad), Samuel Buček (Chicago Steel, USHL/USA), Filip Krivošík (Piráti Chomutov, ČR), Miloš Roman, Jakub Lacka (obaja Oceláři Třinec, ČR), Adam Liška (Slovan Bratislava), Adam Ružička (HC Dynamo Pardubice, ČR), Erik Smolka, Marián Studenič (obaja Dukla Trenčín), Samuel Solenský (Bíli Tygři Liberec, ČR), Sebastián Šmida (MHKM Skalica)

Realizačný tím: Roman Ulehla (generálny manažér), Jozef Frühauf (tímlíder), Ľuboš Jakubec (manažér), Peter Mikula (hlavný tréner), Norbert Javorčík (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Stanislav Beli (lekár), Jozef Guzlej, Peter Ondrejka (maséri)

Program SR "18" v B-skupine MS v Grand Forks:

štvrtok 14. apríla o 22.47 h: SR - Dánsko (Ralph Engelstadt Arena)

nedeľa 17. apríla o 01.00 h: Fínsko - SR (ICON Sports Center)

utorok 19. apríla o 02.30 h: Kanada - SR (Ralph Engelstadt Arena)

streda 20. apríla o 01.00 h: SR - ČR (ICON Sports Center)

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články