Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Víťazstva a pády tichého zabijaka za veľkou mlákou

Dnes nás čaká už tretí diel o Mirovej kariére. Tento diel seriálu bude obsahovať jeho začiatky v NHL.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

EDMONTON OILERS

15. október 1995, veľký deň pre Mira Šatana. V tento deň nastúpil Miro na svoj prvý veľký zápas v NHL proti tímu Philadelphia Flyers. Tento duel bol o to krajší, že si v ňom ihneď pripísal asistenciu. Na prvý gól taktiež nečakal dlho, keď ho strelil len týždeň po svojej premiére. Tento úspech zasa dosiahol proti tímu Vancouver Canucks

Miro sa chcel v prvom rade naďalej zlepšovať, no taktiež si žil svoj sen, na ktorý odmalička tak veľmi drel. Jeho prvá sezóna v NHL sa dá hodnotiť úspešne, keď odohral 62 zápasov, v ktorých strelil 18 gólov a pridal aj 17 asistencií.

Prišla ďalšia sezóna, ktorá už mala byť o niečo lepšia. Avšak, čo sa týka bodových štatistík, Mirovi sa nedarilo až tak, ako v jeho prvej sezóne. Po 64 zápasoch mal na konte 28 bodov (17+11) a preto sa ho vedenie Edmontonu rozhodlo vymeniť do Buffala. Vtedajší generálny manažér Edmontonu ho skritizoval za slabý prístup a drzosť v hre, no nakoniec sa ukázalo, že niekedy zmena prospeje viac, ako by to človek čakal.

BUFFALO SABRES

Po prestupe sa Miro ihneď chytil, do konca základnej časti už veľa neostávalo a aj preto stihol odohrať už len 12 stretnutí. V nich avšak dokázal streliť 8 gólov a na ďalšie 2 prihrať. Domáci fanúšici ho mali radšej čím ďalej tým viac a možno aj preto sa Mirovi v play-off až tak nedarilo. Počas play-off odohral 7 stretnutí, no jeho tím vypadol už v prvom kole a čo bolo aj pre Mira zlé, počas týchto zápasov nedokázal ani raz bodovať.

Ako čas išiel, tak aj Miro sa už tretíkrát vracal v septembri do Ameriky. Nebolo to však už do Edmontonu, ale do jeho posledného pôsobiska, Buffala Sabres. Počas sezóny odohral 79 zápasov, v ktorých 22-krát prekonal súperovho brankára a na konte mal aj ďalších 24 prihrávok. Aj tento rok si Miro užil boje o Stanley Cup, keď v 14 zápasoch mal bilanciu 5 gólov a 4 asistencie. Play-off sa ale pre neho skončilo hrozivou bilanciou -9 bodov do tabuľky pravdy.

Šárkyho si v Buffale cenili a aj preto svoju ďalšiu sezónu začal opäť v Buffale. Počas nej vynechal len jediný zápas, čo znamená, že počas 81 zápasov nazbieral krásnych 66 bodov. Počas svojej kariéry prvýkrát a poslednýkrát dosiahol hranicu presných 40 gólov, ktorá ho tak radila medzi najlepších strelcov NHL. K nim pridal aj 26 asistencií. Buffalo patrilo taktiež aj k tradičným účastníkom v boji o Stanley Cup a tento rok to dotiahli ozaj ďaleko. Počas play-off vynechal Miro 9 stretnutí pre nastrelenie kotníka svojim spoluhráčom, avšak zasiahol celkovo do 12 stretnutí, v ktorých strelil 3 góly a pridal aj 5 asistencií. Koniec sezóny bol o to krutejší, že Mirov tím stroskotal vo finále proti Dallasu Stars 2:4 na zápasy.

Jeho najproduktívnejšia sezóna bola v roku 2002/03, kedy Miro odohral 79 zápasov, v ktorých strelil 26 a prihrával na ďalších 49 gólov svojim spoluhráčom. Celkovo tak bodová bilancia dosiahla 75 bodov. V tejto dobe patril Miro nie len k najlepším slovenským hráčom, ale určite sa mohol radiť aj medzi najlepších v celej NHL. Bol veľkou oporou Buffala, ľudia a vedenie klubu mu mohli dôverovať a on im to túto dôveru odplácal v stretnutiach.

Svoju poslednú sezónu v Buffale odohral v roku 2003/04, kedy dokonca pôsobil v tíme ako asistent kapitána. Počas tejto sezóny nazbieral 57 bodov (29+28).

SMER VÝCHOD – NOVÝ ŽIVOT V NEW YORKU

Sezóna 2004/05 sa niesla v znamení Lock-outu, počas ktorej Miro pôsobil v Slovane Bratislava. Aj preto sa do New Yoru Islanders presťahoval až pred sezónou 2005/06. Aj napriek tomu, že číslo veku nikto nezastaví, Miro na ľade pôsobil naďalej neúnavne ako vždy. Opäť sa mu podarilo odohrať plnú porciu zápasov, s výbornou bilanciou 35 gólov a 31 asistencií.

Život na Long Islande sa mu veľmi páčil a aj preto nepremýšľal nad odchodom z tímu. Ďalšia sezóna v tomto klube bola zaujímavá, keďže týždeň pred koncom základnej časti už „ostrovania“ prakticky nemohli pomýšľať na postup do play-off. Posledné štyri zápasy avšak všetky dokázali vyhrať a navyše, konkurenti zaváhali presne tak, ako to „ostrovania“ chceli a aj preto sa Miro opäť ocitol v play-off. V Play-off avšak narazili „ostrovania“ na Buffalo, ktoré v tú sezónu vyhralo základnú časť Východnej konferencie. Miro si tak v 5 zápasoch pripísal 3 body za 1 gól a 2 asistencie.

Písala sa sezóna 2007/08 a s ňou aj posledný rok Mirovho pôsobenia na Long Islande. Už ani bodov nepribúdalo toľko, ako v minulých rokov, no napriek tomu to bol stále veľký bojovník, ktorý by bol pre tím ochotný urobiť čokoľvek. Tak, ako ho poznáme. Počas svojej poslednej sezóny na Long Islande odohral Miro 80 zápasov, v ktorých strelil 16 gólov a pridal k nim aj 25 asistencií.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články