Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovenská päťka týždňa: Hat-trick Salugu, Maier nádejou do budúcna

Minulú nedeľu sme si prvýkrát predstavili slovenskú päťku týždňa. Aj tento týždeň sme aktívne sledovali našich hráčov v zahraničí. Dnes si opäť predstavíme najlepšiu slovenskú päťku na zahraničných klziskách a pripojíme k tomu aj pätnásť najlepších Slovákov v Európe.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Aj tento týždeň bolo ťažké vybrať iba 5 najlepších. Dobre zachytal aj Július Hudáček v drese švédskeho Örebro HK, ale vyššiu percentuálnu úspešnosť mal Jaroslav Halák. Tento týždeň sa darilo najmä Slovákom v nadnárodnej lige, takzvanej MOL-Lige. Do našej zostavy týždňa sa dostali až traja. Poďme sa teda spoločne pozrieť na najlepšiu slovenskú päťku týždňa.

Brankár:

Jaroslav Halák - New York Islanders (NHL)

Jaroslav Halák má za sebou skvelý týždeň v drese “Ostrovanov”. Jeho tím neprehral ani jeden zápas v tomto týždni, v ktorom stál v bráne práve slovenský reprezentant. V prvom zápase proti Pittsburgu Penguins si pripísal takmer 97% úspešnosť zákrokov, a pri výhre 4:1 pustil za svoj chrbát iba jeden puk. Najlepší výkon v týždni podal dvadsaťdeväťročný brankár o dva dni neskôr. Jeho tím zvíťazil na domácom ľade 1:0 nad Philadelphiou Flyers. Halák si pripísal tretie čisté konto v tejto sezóne! Odchovanec bratislavského hokeja stál aj pri ďalších dvoch víťazstvách Ostrovanov. Proti Washingtonu Capitals si pri výhre 3:2 po predĺžení pripísal 93% úspešnosť zákrokov. V poslednom zápase týždňa proti New Jersey Devils podal Halák ďalší heroický výkon, keď z 35 striel pustil za svoj chrbát iba jednu a zápas dokončil s 97% úspešnosťou zákrokov.

Obrana:

Miroslav Ďurák - Újpest TE (MOL-Liga)

Tridsaťtriročný odchovanec topoľčianskeho hokeja momentálne oblieka dres Újpestu TE v nadnárodnej MOL-Lige. V tomto týždni odohral Ďurák dva zápasy, v ktorých si pripísal 5 bodov. Najprv jeho tím zvíťazil nad Csíkszeredou 4:5 po predĺžení. Miroslav znižoval v druhej tretine na 2:1 a v tretej tretine prihrával na tretí a štvrtí gól svojho tímu, ktorý musel celý zápas doťahovať vedenie súpera. V piatkovom zápase hostil domáci Újpest hosťujúci Ferencváros. V súboji šiesteho a siedmeho celku tabuľky sa tešili z víťazstva 5:4 domáci. Miroslav Ďurák sa aj v tomto zápase prezentoval skvelým výkonom. Pripísal si dve asistencie, keď prihrával na oba góly svojho krajana, Jozefa Mihálika.

Patrik Maier - Kamloops Blazers (WHL)

Ďalší odchovanec bratislavského Slovana v našej zostave týždňa. Iba osemnásťročný Patrik Maier oblieka dres Kamloops Blazers v kanadskej WHL. Aj napriek tomu, že sa jeho tímu v uplynulom týždni veľmi nedarilo sa Patrik ukázal vo veľmi dobrom svetle. V štyroch zápasoch svojho tímu si pripísal dva body, keď strelil jeden gól a na jeden prihrával. Ani to ale nezabránilo štyrom prehrám Kamloops Blazers. Patrik triafal do čierneho v zápase s Reginou, ktorý jeho tím prehral 3:7 a už o necelých 24 hodín prihrával na jeden gól svojho tímu v zápase s Victoriou (prehra 3:5). Tento mladý reprezentant môže byť v blízkej budúcnosti veľkou oporou zadných radov svojich tímov, či už reprezentácie alebo na klubovej úrovni.

Útok:

Tomáš Záborský - IFK Helsinki (LIIGA, Fínsko)

Tomáš pred nedávnom ukončil reprezentačnú kariéru a už teraz sa javí ako veľká strata. Záborský sa asi rozhodol, že tento týždeň bude na góly iba prihrávať, pretože si pripísal až 5 asistencií v troch zápasoch. V utorok prispel dvoma asistenciami na domácom ľade k výhre 6:3 s “Pelikánmi“. Bodovo naprázdno vyšiel iba v jednom stretnutí. A to na ľade SaiPy, kde Helsinki zvíťazili až po samostatných nájazdoch. Tomáš svoj nájazd v piatej sérii nepremenil, no mrzieť ho to nemuselo. Ďalšie tri asistencie pridal v poslednom zápase týždňa, keď jeho Helsinki zvíťazili na domácom ľade nad vedúcim tímom ligy Jyväskylä, 4:1. Záborský asistoval na prvé tri góly svojho tímu.

Martin Saluga - Corona Brašov Wolves (MOL-Liga)

Už štvrtú sezónu oblieka Martin Saluga dres rumunského tímu Corona Brašov Wolves. Tento tridsaťdvaročný útočník, ktorý s hokejom začínal v Poprade, obliekal na slovenských ľadoch aj dresy Spišskej Novej Vsi či Trebišova. V uplynulom týždni sa Martinovi, ale aj celému tímu darilo najmä strelecky, keď zvíťazili v oboch zápasoch týždňa zhodne 7:1. Saluga stál pri víťazstve svojho tímu doma s Debrecínom, keď sa mu podarilo streliť hat-trick. V tomto zápase sa veľmi darilo aj Martinovmu spoluhráčovi. Peter Klouda zaznamenal štyri asistencie. V druhom zápase si “vlci“ zmerali sily s Novými Zámkami. Brašov zvládol excelentne aj tento duel a opäť zvíťazil vysokým rozdielom. Martin Saluga si pripísal ďalší bod, keď asistoval na gól Petra Kloudu v tretej tretine.

Jozef Mihálik - Újpest TE (MOL-Liga)

Skvelých uplynulých sedem dní Slovákov v nadnárodnej MOL-Lige potvrdil aj útočník Jozef Mihálik. Tento tridsaťštyriročný center maďarského Újpestu, do ktorého prišiel pred touto sezónou z Bardejova, si pripísal 5 bodov v dvoch zápasoch. V zápase s rumunskou Csíkszeredou odchovanec HC Topoľčany najprv asistoval Miroslavovi Ďurákovi na kontaktný gól. V tretej tretine potom vyrovnával na 4:4 a v predĺžení prihrával na víťazný gól svojho tímu. Ďalšie dva presné zásahy si pripísal v duely s Ferencváros Budapešť, keď strelil prvé dva góly svojho tímu a prispel tak k výhre 5:4.

Pätnásť najlepších Slovákov v Európe!

1. Jozef Mihálik (Újpest TE, MOL Liga) - 3 góly a 2 asistencie v 2 zápasoch

2. Peter Klouda (Corona Brašov Wolves, MOL Liga) - 1 gól a 4 asistencie v 2 zápasoch

3. Michal Ďurák (Újpest TE, MOL Liga) - 1 gól a 4 asistencie v 2 zápasoch

4. Tomáš Záborský (IFK Helsinki, Fínsko) - 0 gólov a 5 asistencií v 3 zápasoch

5. Martin Saluga (Corona Brašov Wolves, MOL Liga) - 3 góly a 1 asistencia v 2 zápasoch

6. Martin Bartek (Bíli Tygři Liberec, Česko) - 2 góly a 1 asistencia v 3 zápasoch

7. Branislav Fábry (Polonia Bytom, Poľsko) - 0 gólov a 3 asistencie v 2 zápasoch

8. Július Hudáček (Örebro HK, SHL) - 1 čisté konto v 3 zápasoch

9. Rastislav Dej, Roman Kukumber (obaja HK Hradec Králové, Česko) - 1 gól a 2 asistencie v 3 zápasoch

10. Martin Réway (HC Sparta Praha, Česko) - 1 gól a 2 asistencie v 3 zápasoch

11. Marek Uram (HC Nové Zámky, MOL Liga) - 2 góly a 0 asistencií v 2 zápasoch

12. Ján Cibuľa (CSG L’ Etoile Noire Strasbourg, Francúzsko) - 1 gól a 1 asistencia v 1 zápase

13. Ján Plch (HC Brest Albatros, Francúzsko) 1 gól a 1 asistencia v 1 zápase

14. Peter Tabaček (Unia Oswiecim, Poľsko) - 0 gólov a 2 asistencie v 1 zápase

15. Patrik Lušňák (Yunost Minsk, Bielorusko) - 1 gól a 1 asistencia v 3 zápasoch

ANKETA: Kto je podľa vás najväčšia hviezda týždňa?

  • Jaroslav Halák

    23%

  • Miroslav Ďurák

    52%

  • Patrik Maier

    9%

  • Tomáš Záborský

    2%

  • Martin Saluga

    0%

  • Jozef Mihálik

    14%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články