Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Keď sa bijú hviezdy

Že bitky patria výlučne iba do portfólia tvrdých chlapov s ostrým jazykom a železnými päsťami? My vás presvedčíme o tom, že k nim nemajú ďaleko ani tie najväčšie hviezdy, ktoré sa o svoju pravdu či odpovedaním na provokácie voči nim vedia ubrániť aj sami.
Zdroj: hockeyfights.com
Zdieľajte:

V hokeji nie je o pästné výmeny núdza. Bitky patria k hokeju tak, ako k letu slnko. Vznikajú z rôznych príčin, niekedy sa práve bitkou snaží niektorý z tímov nabudiť svojich spoluhráčov k väčšiemu výkonu, ktorý má za úlohu otočiť nepriaznivý vývoj zápasu, inokedy sú to situácie vyplývajúce z boja. Videli sme už aj súboje z pomsty, alebo staré vyrovnávania si účtov. Tak ako v mafiánskych filmoch to niekedy funguje aj v hokeji. Sú však aj situácie, kedy sa hráči medzi sebou pasujú aj pre odmenu divákom, najmä v zámorí to nie je ničím výnimočné. Takýchto „hromotĺkov“ si kluby v NHL i nižších súťažiach veľmi cenia. Ich úlohou je totiž chrániť najväčšie hviezdy mužstva. Títo viac boxeristi ako hokejisti síce nemajú na výplatnej páske toľko núl, ako samotní hráči ktorých chránia, ale ich úloha v klube je niekedy naozaj na nezaplatenie. My sme sa však tentokrát pozreli na opačnú stranu barikády. Posvietili sme si práve na pästné výmeny samotných hviezd, ktoré sa napriek svojej nedotknuteľnosti neváhali za svoju pravdu pobiť aj sami.

1. Na úvod si nemôžeme nechať nikoho iného ako hviezdu hviezd, Wayna Gretzkého. Táto bitka je však ojedinelá a preto skončila tak, ako skončila. Udiala sa 22. Decembra 1987 v zápase Edmontonu Oilers s L.A. Kings. Gretzky bol totiž naozaj drahokamom, ktorého si nemohla dovoliť udrieť snáď ani vlastná manželka. V tejto bitke sa „The Great One“ pochytil s obrancom L.A. Kings Philom Sykesom, ten však čelil nerovnému boju. Za Gretzkeho sa totiž ihneď zavesil Jarri Kurri, aby na všetko dohliadol. Táto pasovačka mala potom za následok ďalšiu bitku, do ktorej sa pustil tentokrát známy búrlivák Marty McSorley a hráč s naozaj skvostným menom, Larry Playfair.

2. Marty McSorley bol aj aktérom ďalšej bitky, v ktorej sa predstavila jedna z najjagavejších hviezd histórie NHL – Mark Messier. Obaja sa do seba pustili 9. Marca 1997 v zápase San Jose Sharks – New York Rangers. Pochopiteľne to bol Messier, kto ťahal v tomto súboji za kratší koniec.

3. V ďalšej bitke sa predstavila hviezda, ktorá napriek svojmu postaveniu pomoc iných nepotrebovala. Eric Lindros bol známy tým, že vedel ranu prijať, aj rozdať. V tomto súboji si v drese New Yorku Rangers vyšliapol na Joeho Thorntona z Bostonu Bruins. Lindros túto bitku ukončil po pár sekundách takým K.O., za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani také boxerské veličiny ako bratia Kličkovci.

4. Ikona Calgary Flames Jarome Iginla nastrieľala v NHL vyše 500 gólov a na konte má vyše 1100 bodov. Iginlovou úlohou bolo rozhodovať zápasy, no občas prišlo aj na päste. Tak ako v decembri 2010, kedy sa vo férovej bitke predstavil proti Jamie Bennovi z Dallasu. Iginla v nej rozdal viac úderov, no skončil oveľa horšie ako jeho súper. Po jej konci mu tvár zdobila krvavá rana pod pravým okom.

5. V našom zozname nemôže chýbať ani excelentný hokejista, ktorého odborníci radia ihneď za Gretzkého. Mario Lemieux musel čeliť ataku na svoju osobu vo februári 2003, teda už na sklonku hokejovej kariéry. Táto bitka síce vyvolala prácu práve pre hráčov, ktorí to mali v jej popise, Mario však ukázal, že si nenechá „brnkať“ na nervy a rozhodol sa v krátkej výmene porátať s obrancom Floridy Bradom Ferenceom.

6. Ďalšia ikona Penguins Jaromír Jágr sa naozaj do bitiek veľmi nepúšťa. Po situácii, kedy mu hráč N.Y. Rangers Rich Pilon zaútočil na hlavu však inú možnosť, ako okamžitú pomstu nemal. Táto bitka síce trvala krátko a Jágra okamžite po jej začatí obstúpili českí spoluhráči Straka s Kraftom, ukázala však, že aj takí hráči niekedy toho majú dosť a neváhajú zhodiť rukavice.

7. Špecifické sú bitky, kedy sa do seba pustia dve hviezdy naraz. Avšak vo finále Stanley Cupu, kedy práve hráči, ktorí sú v tíme iba kvôli nim a v týchto zápasoch sa na ľad nedostávajú, nie je takáto situácia výnimočná a dá sa očakávať. Tak sa stalo aj v roku 2009 v druhom finálovom zápase medzi Detroitom a Pittsburghom. Aktérmi tejto ruvačky boli Zetterberg a Malkin. V záberoch je vidieť aj Mariána Hossu a Miroslava Šatana, tí však v inkriminovanom momente iba „upratovali“ ostatných hráčov a čistili priestor pre spomenutých Malkina s Zetterbergom.

8. Na záver sme si nechali najjagavejšie hviezdy súčasnosti. Alexander Ovečkin je rovnako hráčom, ktorý vie rozdať aj prijať. O tom sa presvedčil aj Brandon Dubinsky z New Yorku Rangers. Toho najprv ruská hviezda poslala na ľad tvrdým hitom, ihneď potom sa obaja do seba pustili vo férovej bitke.

9. Posledný príspevok je kompiláciou bitiek momentálne jedného z najlepších hokejistov sveta. Kráľ produktivity v ostatných ročníkoch NHL Sidney Crosby ukázal v zápase proti Bostonu Bruins, že okrem prirodzeného talentu na strieľanie gólov a ich príprave svojim spoluhráčom, vie rozdať aj tvrdé rany. Obranca Andrew Ference si po bitke s ním musel niekoľko dní túto skutočnosť pripomínať krvavými stopami na hlave a na tvári. Rovnako dopadol aj Brett McClean z Floridy, ktorý taktiež musel po tomto strete navštíviť chirurga. Tretia bitka vznikla po bodyčeku Kena Ballarda z Floridy, ktorý štedril Malkinovi. Crosby sa svojho spoluhráča zastal zhodením rukavíc a čuduj sa svete, aj tento súboj vyhral. Vo štvrtom súboji zasypal ranami Čecha Židlického, stalo sa tak po súboji pri zadnom mantineli. Posledná bitka zachytáva Crosbyho proti Fínovi Niskanenovi, aj tento súboj skončil jasne v prospech hviezdy Penguins. Je teda jasné, že Crosby pomoc v mnohých prípadoch ani nepotrebuje a dokazuje, že silné paže vie využiť aj inak, ako pri strieľaní gólov.

10. Náš seriál definitívne uzavrieme aj niečím slovenským. Konkrétne československým. V roku 2008, keď Miroslav Šatan pôsobil v New Yorku Islanders, prišlo aj na neho. Vidieť Šatana v takejto pozícii je naozaj unikátne, v tomto súboji proti Čechovi Sýkorovi je rovnako cítiť Mirovu inteligenciu a vzťah k diplomacii. Táto bitka je skôr z kategórie zápasníckej pasovačky, päste si netrúfol vytiahnuť ani jeden z aktérov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články