Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Na úvod proti ČR, mladíci majú o čo hrať, extra motivácia pre Rewaya

Minsk 8. mája (TASR) - V Soči im zahatali cestu, v Minsku s nimi začínajú. Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie na 78. majstrovstvách sveta v piatok o 19.45 SELČ súbojom s Českom, teda s tradičným rivalom, ktorý ich na februárových ZOH vyradil v kvalifikačnom súboji o štvrťfinále.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa im tak budú v úvodnom vystúpení v Aréne Čižovka snažiť oplatiť prehru 3:5. Ako hráči zhodne konštatovali, kľúčom k úspechu bude nesadnúť súperovi na "lep" a presadiť sa vlastnými zbraňami - dravosťou a bojovnosťou.

Od ZOH sa veľa zmenilo, súpisky odvekých rivalov sa s tými z olympijského turnaja nedajú veľmi porovnávať. Ako už v olympijskom roku býva pravidlom, tímom na MS chýbajú z rôznych dôvodov viaceré osobnosti z NHL i ďalších elitných líg. Slováci môžu počítať iba s tromi hráčmi zo zámorskej profiligy - Martinom Marinčinom, Tomášom Tatarom a Richardom Pánikom, v Soči sa spolu s nimi predstavili zo súčasného výberu už iba Ján Laco, Tomáš Marcinko a Michel Miklík. Ináč zostavil tréner Vůjtek mladý tím s vekovým priemerom 26 rokov, ktorému budú veliť skúsení Miroslav Šatan s Ladislavom Nagyom.

Česi síce takisto nemôžu rátať s mnohými hviezdami, no mužstvo opäť posilnil fenomenálny Jaromír Jágr, okrem neho aj Roman Polák, Jakub Kindl, Vladimír Sobotka, Tomáš Hertl či Jiří Hudler, ktorý prekvapujúco chýbal v Soči. V mužstve je aj slovanista Michal Vondrka, toho ale tréneri zrejme od začiatku nezaradia na šampionátovú súpisku. Západní susedia sa netaja v Minsku medailovými ambíciami. "S týmto tímom nemá cenu si dávať za cieľ postup do štvrťfinále. Určite chceme medailu, najlepšie zlatú," vyhlásil pre portál iDnes.cz kapitán Tomáš Rolinek. Prestížnosť "federálneho" derby až tak nevníma. "Je pravda, že ešte pred pár rokmi sme boli jedna republika, ale myslím si, že to nehrá rolu, či to je nejaké derby alebo nie. Je to prvý zápas, všetci budú mať kopec síl. Hlavne musíme nastoliť v tíme pohodu a ten zápas vyhrať."

Jágr bol po prílete do Minska ako vždy v dobrej nálade, varoval však pred silou protivníka. "Prvý zápas hráme proti Slovensku a to je vždy nebezpečné. Či je zápas prestížny? Asi skôr pre divákov než pre nás hokejistov. Pre nás je to najmä ťažký súper, vieme akých talentovaných a dobrých hráčov majú. Pred dvoma rokmi urobili veľký úspech na MS, majú kvalitné mužstvo. Musíme sa dobre pripraviť," upozorňuje "nestarnúci" krídelník New Jersey Devils, ktorého by už nemal obmedzovať koňar utŕžený na Švédskych hrách. K dispozícii by mali byť aj ďalší donedávna marodujúci hráči - obranca Polák sa doliečil z virózy a útočníka Romana Červenku už toľko netrápi zápal spojiviek.

Derby okorení aj mikrosúboj trénerov - krajanov. Kým Vladimír Vůjtek stojí na slovenskej striedačke už tretí rok, Vladimír Růžička sa vrátil k českému národnému tímu len nedávno, po ZOH nahradil Aloisa Hadamczika. V Slavii Praha, ktorá uvoľnila skúseného kouča pre reprezentáciu, trénoval aj dvojicu slovenských hokejistov Juraja Valacha a Dávida Skokana, ktorí teraz bojujú na opačnej strane "barikády". "Na zápas sa veľmi teším. Už len preto, že to bude moja šampionátová premiéra a že budem hrať proti trénerovi Růžičkovi. Je to motivácia navyše, chcem sa pred ním ukázať v čo najlepšom svetle. Keď ho uvidím na striedačke, pôjdem do toho určite na 400 percent," vyslovil sa pre TASR obranca Valach. S Růžičkom sa naposledy rozprával ešte pred štartom prípravy. "Na srandičky nebol čas, musel sa venovať reprezentačnému tímu. Z klubu nezobral do národného mužstva žiadneho hráča, ale nominoval odchovancov Slavie Sobotku a Červenku, s ktorými sa dobre poznám."

Česká reprezentácia by podľa Valacha mohla hrať rovnakým štýlom ako Slavia. "Bude vychádzať z pozornej defenzívy, hrať aktívne v strednom pásme a vyčkávať na brejky po súperových chybách. Z toho vedia Česi vyťažiť. A nesmieme im dovoliť hrať presilovky, majú viacero skúsených hráčov, ktorí ich vedia využiť." Podľa robustného zadáka budú prvé zápasy na turnaji s favoritmi Českom a Kanadou rozhodujúce. "Ak v nich uspejeme, dobre nás to naladí pred zápasmi s tzv. papierovo slabšími, i keď slabí už v dnešnom hokeji neexistujú."

Úvodného duelu sa už nevie dočkať i ďalší debutant na MS Dávid Skokan. "V tíme súpera poznám trénerov Růžičku i Weissmanna i viacero chlapcov zo Slavie. Hral som so Sobotkom, Hertlom i Červenkom. Určite budú pred stretnutím nejaké hecovačky," poznamenal 25-ročný krídelník. Podľa Skokana by sa mladý slovenský tím mal presadiť najmä svojou dravosťou a bojovnosťou. "Nemáme síce toľko veľkých mien, no tie nerobia mužstvo. Dôležité bude, akú partiu vytvoríme a ako sa budeme prezentovať na ľade. Našimi prednosťami budú najmä súdržnosť a bojovnosť. Treba ešte zrýchliť prechod cez stredné pásmo a bude to dobré," tvrdí.

Špecifickú príchuť bude mať súboj s ČR aj pre Martina Réwaya. Devätnásťročný benjamínok sa narodil v Prahe, kde ho hokejovo vychovala Slavia a až ako 14-ročný sa s rodinou presťahoval do Dolného Kubína. "Určite to bude pre mňa zaujímavý súboj, na ktorý sa teším. Veľmi si želám, aby sme vyhrali," povedal talentovaný útočník.

Slovenskí hokejisti v historickej bilancii s Českom ťahajú jasne za kratší koniec. Aj keď mali na vrcholných turnajoch lepšiu formu, proti svojím západným susedom zápasy nezvládali. Celkovo v 57 dueloch sa tak tešili z víťazstva len v 13 prípadoch, sedem sa skončilo nerozhodným výsledkom a v 37 dominovali Česi so skóre 203:124. Posledné stretnutie na svetovom šampionáte však Slovákom pod vedením českého trénera Vůjteka vyšlo dokonale, v pamätnom semifinále MS 2012 vo Fínsku sa tešili z triumfu 3:1 aj vďaka dvom gólom Šatana a nakoniec aj zo zisku strieborných medailí. Uspeli aj o rok neskôr v príprave na ďalší svetový šampionát v rámci EHCh v Prahe 3:2 a na domácom ľade v Bratislave 3:0. Posledný vzájomný duel sa hral v súboji o postup do štvrťfinále na ZOH v Soči, hoci sa Slováci dokázali za stavu 0:4 pozviechať a znížili na rozdiel jedného gólu, v dramatickom závere im už súper viac nedovolil a vyhral 5:3.

"Proti Čechom to určite nebude žiadny hurá hokej. Poznáme ich, vieme, že vedia urobiť kvalitnú kontru. Treba proti nim vychádzať z pozornej obrany, čo však neznamená, že budeme všetci piati korčuliari na ľade cúvať a čakať na ich kroky. Budeme sa snažiť ich skoro napadať, zachytiť puk a hodiť ho hneď na útočníka. Uvidíme, čo to prinesie,"

načrtol možný recept na úspech obranca Ivan Švarný.

Predpokladné zostavy:

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný (Mihálik, Brejčák) - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Pánik, Mikúš, Tatar - Skokan, Viedenský, Tybor (Haščák, Šťastný)

Česko: Salák - Polák, Němec, Kindl, Ševc, Zámorský, Kolář, Vitásek (Jordán) - Jágr, Sobotka, Klepiš – Hertl, Červenka, Rolinek – Sekáč, Jan Kovář, Hudler - Petružálek, Novotný, Zaťovič (Vondrka, Gulaš, Kašpar, Růžička)

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia