Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Medzi Čechmi a USA obrovská dráma do poslednej kvapky potu: Rozhodli až nájazdy!

MOSKVA - Tak toto bola dráma ako hrom! Oba tímy hrali od začiatku do konca naplno. Nerozhodlo sa v riadnom hracom čase ani v predĺžení, rozuzlenie priniesli až nájazdy. Žiaľ, skončilo to smutne pre bývalého trénera Slovenska, ktorý týmto zápasom končí svoju trénerskú kariéru.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prvým semifinalistom z moskovskej vetvy play off na MS sa vo štvrtok stali hokejisti USA, ktorí zdolali Česko 2:1 po nájazdovom rozstrele. Jediným úspešným exekútorom nájazdov bol iba 18-ročný Auston Matthews.

Víťazný tím sa v sobotu v boji o finále stretne s úspešnejším z večerného súboja Kanada - Švédsko.

Česko - USA 1:2 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 16. Zohorna (trestné strieľanie) – 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozhodujúci nájazd Matthews.

Rozhodovali: Linus Ohlund (SWE), Tobias Wehrli (SUI) – Alexander Otmachov (RUS), Henrik Pihlblad (SWE). Vylúčení: 6:6 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0.

Česko: Furch – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný (A),Kundrátek, Doudera – Červenka (A), Plekanec (C), Pastrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Kousal, Zohorna – Zaťovič, Faksa, Filippi – Koukal.

USA: Kinkaid – Wideman, Hanifin, Murphy (A), McCabe, Warsofsky, Skjei, Santini – Larkin, Matthews, Foligno (A) – Nelson, Hinostroza, Vatrano – Motte, Compher, Schroeder – Fasching, Hendricks (C), Wood – Maroon.

Nájazdy, ktoré rozhodli

Zápas chytil najmä vďaka americkému tímu rýchle tempo. Veľa sa neprerušovalo, o to viac sa korčuľovalo, pravda šance sa rodili len malé. Čechom nevyšla ani rýchla presilovka, ale ináč hrali veľmi vyspelý hokej, keď kolmé rozohrávky dynamického súpera narúšali hĺbkovým forčekingom v prelínaní štyroch hráčov, pričom vždy dvaja blokovali jednoduchšie pasy do stredného pásma. Až v 8. minúte sa zámorským hráčom podarilo takmer na dve celé šichty usadiť v útočnom pásme a predviedli niekoľko nebezpečných zakončení. Podobne o štyri minúty ich súper, ktorý hrozil tečmi po švihoch od modrej čiary. V závere tretiny mal prvú veľkú šancu zápasu Maroon, následne hral v početnej výhode tím USA, ale unikol Zohorna a po faule otvoril skóre z trestného strieľania.

Z kabín vyšlo do druhého dejstva aktívnejšie a agresívnejšie české mužstvo, ale po dvoch nebezpečných situáciách tentoraz opäť udrelo opačne - Matthews parádnou akciou na hranici ofsajdu využil rozhodené štruktúry súpera a vyrovnal. Česi však svojou nátlakovou a aktívnou obranou dostávali Američanov do úzkych a po ich štvrtom faule za 24 minút riadne zatápali v presilovke, lenže Plekanec bol pred bránkoviskom príliš dôrazný a tak o ňu prišli. Následne mali šťastie, keď Matthewsova nechytateľná delovka takmer rozmlátila žŕdku. Na druhej strane mal obrovskú šancu Červenka, jeho tím získaval hernú prevahu a ďalšie presilovky. Veľké tutovky zahodili Fuksa a Filippi, ale pár sekúnd pred koncom tretiny opäť v šanci pohrozil Matthews.

Talentovanému americkému mladíkovi patrila aj takmer gólová akcia na začiatku tretej časti, ale ináč jeho spoluhráči v ďalších dvoch presilovkách veľa nepredviedli. Česi skvele bránili a dostávali sa do náznakov kontier a zdalo sa, že do záverečnej 15-minútovky sa nadýchnu do rozhodujúceho náporu. Lenže tento úmysel najprv realizovali Američania a Furch sa mal čo obracať. Signálom k obratu mohol byť únik Filippiho, ktorý so šťastím eliminoval Kinkaid, ale potom sa obraz hry "zvrhol" na taktickejšie manévre. Česi nevyužili ani piatu plnú presilovku a hoci poldruhaminútu pred klaksónom riadneho času strávili v útočnom pásme, do čistej streleckej pozície sa nedostali.

Predĺženie sa začalo opatrne ale po dvoch minútach sa americké kvarteto dostalo do tlaku pred Furchom a ten famózne zlikvidoval ohromnú príležitosť Nelsona. Američania si aj následnou aktivitou vykoledovali zbytočný faul Zohornu, ale prvú minútu presilovky štyroch na troch, ale strávili ju výhradne zbieraním pukov, ktoré skvele vyhadzovali českí hráči. Potom sa hralo opatrne a aktívnejší Američania 32 sekúnd pred koncom desaťminútovky zahodili stopercentnú šancu smoliarskou čepeľou Widemana.

V nájazdoch uspel iba najvýraznejší útočník zápasu, mladučký Matthews.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, onlajny.eu, ČTSport (video), iihf (video)

Diskusia

Podobné články