Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Tomáš Tatar si získal srdcia nás všetkých: Dnešný deň je pre neho plný radosti

Hráč, ktorý si postupom času získal srdcia nie len slovenských, ale aj zahraničných fanúšikov dnes oslavuje svoje 26. narodeniny. Ako vyzerala jeho hokejová púť od narodenia v Ilave až po súčasnosť?
Zdroj: Reuteurs
Zdieľajte:

Púť 26 – ročného rodáka z Ilavy sa začala v klube HC Spartak Dubnica. Veľmi dôležitú úlohu určite zohral aj fakt, že Tomášovi bratia Marek a Tibor sa tejto populárnej kolektívnej hre venovali taktiež. Už od raného veku sa ukazovalo, že mladý Tatar akosi vyčnieva z davu. Vo veku 14 rokov si totiž zahral extraligu 18-ročných, kde často hral proti omnoho takticky, ale najmä fyzicky zdatnejším chlapcom. Prišiel rok 2006 a s ním aj nové pôsobisko. Len necelých 15 km od domova si mladého útočníka získali ,,Vojaci“ z Trenčína. Na Duklu bude spomínať najmä v dobrom. V sezóne 2007/08 si totiž na hokejku pripísal hneď dva dôležité vruby : najproduktívnejší hráč a najlepší strelec extraligy juniorov. Kariéru na území Slovenska spečatil vo farbách ,,úhlavného nepriateľa“ Dukly, v drese HKM Zvolen.

V roku 2009 čakal 19-ročného Ilavčana obávaný draft. Práve na ňom si zakladajú mnohí hokejisti už od útleho detstva. Veď čím nižšie číslo, tým lepšie pre nich, ak si ich samozrejme vôbec vyberú. Tomáš mal vďaka svojím skvelým výkonom veľmi dobré predpoklady k tomu, aby si ho vybral akýkoľvek tím z najvyššej zámorskej súťaže. Jeho chvíľa prišla v 2. kole, keď ho zo 60. miesta draftovala ,,farma“ Detroitu, Grand Rapids Griffins. Prvá sezóna predstavovala pre mladého Slováka nejednu skúšku. Nielenže bol v úplne cudzom prostredí, navyše nosil prívlastok ,,najmladší hráč" vtedajšieho ročníka AHL. Za 16 gólov a 16 asistencií si v 58 zápasoch pripísal uspokojivých 32 bodov. Počas sezóny 2010/11 sa na Slovensko dostala radostná správa. Mladého hokejistu si povolal tím Detroit Red Wings. O čo sladšiu príchuť mal tento zápas pre samotného Tomáša, ktorý v ňom zaznamenal svoj prvý gól v NHL. Aj napriek tomu, že sa v tíme udržal iba počas 9 zápasov, na svoj debut proti New York Islanders nikdy nezabudne.

Výluka v NHL priviedla Tomáša späť do slovenskej extraligy. Jeho domovom sa stali Piešťany. Za ,,Havranov“ odohral iba 8 zápasov, musel sa totiž vrátiť do zámorskej AHL. Táto sezóna bola pre Grand Rapids veľmi úspešná. Podarilo sa im vyhrať súťaž a držiteľom Jack Buttefield Trophy (ocenenia pre najužitočnejšieho hráča súťaže), sa stal práve slovenský krídelník. Tento úspech podčiarkol aj fakt, že ruka Slováka sa tejto trofeje dotkla vôbec po prvýkrát. V 29 zápasoch sa Tatarovi podarilo nazbierať skvelých 21 bodov. Počas tejto sezóny nastupoval aj za ,,Wings“.

Aktuálne oblieka tento šikovný ľavák dres Detroitu nastálo. V hráčskej kabíne mu spoločnosť robí ďalší Slovák, jeho menovec,Tomáš Jurčo a brankár Petr Mrázek narodený u našich českých susedov. Od sezóny 2013/14 sa spolu s ,,Krídlami" pravidelne zúčastňuje play-off vyraďovaní, v ktorých (s výnimkou premiérového ročníka), vždy zachmúril protivníkových brankárov vstrelenými gólmi. Práve jeho útočné nájazdy patria medzi jedny z najkrajších hokejových parádičiek. Svedčí o tom aj fakt, že Tomáš Tatar sa v roku 2014 dostal do finále súťaže TSN Play Of The Year, ktorej hlavný zámer je nájsť strelca najkrajšieho gólu základnej časti NHL. Nebol to nikto iný ako ,,snajper" spoza Váhu, kto v rozhodujúcej chvíli v hlasovaní porazil svojho tímového kolegu Gustava Nyquista a jeho rozum omračujúci útok na bránu Dallasu Stars napokon celú súťaž vyhral.

Za najproduktívnejšiu sezónu rodáka z Ilavy môžeme smelo považovať práve tú, ktorú započal výhrou hlasovania o najkrajší gól. Počas nej sa mu v 82 zápasoch podarilo skórovať celkovo 29-krát. Do play-off časti tak vstupoval s parádnymi 56 bodmi, doplnenými o 27 asistencií. Akoby toho nebolo dosť, Tomáš si vo vyraďovacích súbojoch pripísal na svoje konto ďalšie 4 zárezy za 3 presné strely a 1, na ktorej zrode sa podieľal. Potvrdil tak neskrývanú dôveru, ktorú doňho tréner Babcock počas základnej časti vkladal. V kuloároch sa neraz šepkalo o prehnane tvrdom prístupe rodáka z kanadského Manitouwadge namiereného na Tatara, no v rozhovoroch nikdy nechýbali ani pochvalné slová. Mike Babcock v nejednom interview prehlásil, že Tomáš Tatar má predpoklady na to, aby sa stal jedným z top útočníkov schopných každý večer nastupovať proti tým najlepším hokejistom. A vraj je na dobrej ceste tento cieľ dosiahnuť. V stále čerstvo prebiehajúcom ročníku má po 23 zápasoch na svedomí 7 bodov.

Prvý reprezentačný zápas ,,naostro“, si Tomáš zahral v sezóne 2008/09. Majstrovstvá sveta Juniorov preňho znamenali nielen premiéru v drese s bielym dvojkrížom, ale aj 3. miesto v tabuľke najlepších strelcov. Seniorskú reprezentáciu ochutnal v prípravnom zápase proti Švajčiarsku v roku 2009. Na nasledujúcich juniorských MS vytvoril spolu s Marekom Viedenským a Richardom Pánikom obávanú útočnú trojicu.

Prečítajte si aj: FOTO Tatar medzi zvieratami a bláznivá Réwayho cesta taxíkom

Ráznym spôsobom dal o sebe vedieť na majstrovstvách sveta 2012, ktoré sa konali vo Fínsku. Svojimi 2 rozhodujúcimi gólmi a 3 asistenciami spečatil výhru striebornej medaily. Po 9 rokoch sa tak na bratislavskom námestí opäť rozozvučala slovenská hymna.

Tomáš Tatar nechýbal ani na ZOH v Sochi. Aj napriek nevydarenej olympiáde si na svoje konto pripísal 1 gól a 1 asistenciu. Tohtoročné pôsobenie na medzinárodných ľadových plochách odštartoval účasťou na Svetovom pohári, ktorý sa po 12 rokoch konal v kanadskom Toronte. Spolu s Mariánom Hossom, Mariánom Gáboríkom, Zdenom Chárok, Andrejom Sekerom a Jaroslavom Halákom doplnili súpisku tímu Európy, ktorý reprezentoval hráčov zo Slovenska, Slovinska, Nemecka, Nórska, Švajčiarska, Talianska, Rakúska a Dánska. Aj napriek tomu, že spomínanému ,,zlepencu" médiá ani hokejové publikum nedávalo veľké nádeje, hráči obliekajúci bielo-modré dresy všetkých prekvapili a ich víťazné ťaženie bolo ukončené až v samotnom finále domácimi hokejistami. Tím Európy nakoniec opúšťal Toronto so striebornými medailami. Tomáš Tatar mal však o jeden dôvod na radosť viac. Tri presné zásahy v 6 zápasoch ho posunuli na čelo tabuľky strelcov svojho celku, stal sa teda najproduktívnejším ,,európskym" útočníkom.

Aby mohlo čokoľvek napredovať, ľudia potrebujú niekoho, kto bude v ich misii pokračovať. Hokejoví kritici dlho lamentovali nad tým, kto bude slovenský hokej ťahať po tom, čo generácia ,,zlatých chlapcov“ skončí. Tomáš Tatar je práve jednou z najžiarivejších iskričiek nádeje slovenského hokeja.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: www.hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články