Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci podľahli aj Nórsku a skončili poslední

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj vo svojom druhom zápase na turnaji Arosa Challenge 2014. V sobotu podľahli v súboji o bronz Nórsku 1:3 a na podujatí tak obsadili posledné štvrté miesto. Víťazom štvrtého ročníka turnaja konajúceho sa vo švajčiarskom vysokohorskom stredisku Arosa sa stal domáci výber, ktorý vo finále zdolal Bielorusko 3:2.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V Športovom a kultúrnom centre v Arose boli síce zverenci trénera Vladimíra Vůjteka dlho aktívnejším tímom, no do vedenia išli Nóri zásluhou Niklasa Roesta, ktorý v 35. minúte gólom z úniku potrestal chybnú rozohrávku Petra Čerešňáka. O vyrovnanie sa postaral v 43. minúte svojím tretím reprezentačným gólom Patrik Lušňák, už o 50 sekúnd neskôr však "vikingovia" opäť viedli po strele Stefana Espelanda od modrej čiary. Definitívnu podobu výsledku dal v 54. minúte ďalší obranca Jonas Holös.

Na svoju premiéru v reprezentačnom drese tak nebude v dobrom spomínať útočník Radovan Puliš, náplasťou mu bude asistencia pri Lušňákovom góle. Slováci, ktorí v piatok v prvom stretnutí na turnaji podľahli Bielorusku 1:2, tak čakajú na víťazstvo už štyri zápasy. Najlepším slovenským umiestnením na švajčiarskom podujatí zostáva druhá priečka z decembra 2012.

Nóri tak oplatili Slovákom prehru 2:4 z minuloročného duelu o bronz v Arose 4:2. V 26. vzájomnej konfrontácii so severským súperom si slovenskí hokejisti zapísali piatu prehru, na konte majú aj 19 víťazstiev a dve remízy.

Arosa Challenge 2014 - zápas o 3. miesto:

Nórsko - Slovensko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Góly: 35. Roest, 44. Espeland (Rindal), 54. Holös (Fröshaug) - 43. Lušňák (Puliš, P. Mikuš). Rozhodovali: Koch, Stricker – Borga, Progin (všetci Švajč.), vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, zmeny: Slováci od 21. min s L. Hudáčekom a bez Draveckého, od 51. bez Lapšanského.

Nórsko: Smith – Sörvik, Holös, Espeland, Rindal, Mostue Larsen, Sveum, Ödegaard - S. Thoresen, Fröshaug, P. Thoresen – Trettenes, Ask, Borresen – Forsberg, Roest, Lindahl – Roste Fossen, Stene, Kristiansen

Slovensko: J. Hudáček - Graňák, Sloboda, Ďaloga, J. Mikuš, Čerešňák, Starosta, Jánošík, P. Mikuš - Miklík, Viedenský, Tybor - Dravecký, Cingeľ, Vandas - Kudrna, Marcinko, Lapšanský - Puliš, Lušňák, Šťastný

Po úvodných oťukávacích minútach pohrozil ako prvý po Lapšanského aktivite Marcinko, brankár Smith ukryl jeho strelu v chráničoch. Postupne sa osmelili smerom dopredu aj Nóri, v 7. minúte takmer potrestal nedorozumenie Hudáčeka s Lušňákom Borresen, slovenský brankár však svoju chybu napravil. V prvej tretine sa hral pomerne vyrovnaný hokej, korčuliarsky boli na tom trochu lepšie Slováci, ktorí si vytvorili aj niekoľko sľubných palebných pozícií. V 10. minúte sa predviedol prvýkrát debutant Puliš, Smith ale jeho pokus zneškodnil, rovnako ako Lapšanského strelu po vydarenej kombinácii na ľavom krídle. V 15. minúte sa dostali slovenskí hráči do prečíslenia 2 na 1, Kudrna však pri zakončení netrafil dobre puk. V závere tretiny hrali Nóri dlhú presilovku pri vylúčení Viedenského na 2+2 min, Slováci sa v oslabení bez väčších problémov ubránili.

Aktivita bola na slovenských hokejkách aj v druhej časti, v ktorej úvode zamestnával Smitha v nórskej bránke najmä agilný Lušňák. Po peknej individuálnej akcii strieľal z nebezpečnej pozície aj Cingeľ, Smith si však naďalej držal čisté konto. V 29. minúte prepadli Slováci v obrane, súper ich prečíslil, Fröshaugovu delovku z medzikružia však zastavila Hudáčekova vyrážačka. V 32. potešila tribúny kombinácia prvého slovenského útoku, na jej konci bol Tybor, ktorý otestoval betóny nórskeho brankára, z dorážky sa nepresadil ani Viedenský. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany klziska na druhú, zápas mal tempo, no stále mu chýbalo to najdôležitejšie - gólové korenie. Bezgólový stav zlomila až 35. minúta, keď sa po Čerešňákovej chybnej rozohrávke dostal do samostatného úniku Roest a našiel medzierku medzi Hudáčekovými betónmi - 1:0. Vzápätí mohli severania zvýšiť svoj náskok na dvojgólový rozdiel, nekrytý Trettenes už-už zasúval puk za Hudáčeka, v poslednej chvíli vytasil slovenský brankár hokejku a čepeľou odklonil jeho strelu.

V rovnakom duchu sa začala aj tretia dvadsaťminútovka, keď Hudáček zastavil pokus Steffena Thoresena a neinkasoval ani z dorážky jeho brata Patricka. Slováci prečkali nórsky tlak a v 43. minúte sa konečne dočkali gólu, čaro Smitha odklial Lušňák, ktorý dorazil do siete puk po strele P. Mikuša - 1:1. Z vyrovnania sa ale Vůjtekovi zverenci dlho netešili, už o 50 sekúnd prešla strela obrancu Espelanda od modrej čiary cez klbko cloniacich hráčov až za Hudáčekov chrbát a severania opäť viedli. Slováci sa potom zahryzli do súpera, Graňák skúšal prekonať nórskeho brankára bekhendom, nepochodil, rovnako ako J. Mikuš, ktorého delovka minula bránku. Nóri sa zamerali na defenzívu, z ktorej vyrážali do rýchlych prečíslení, v 54. minúte im jedno také vyšlo, keď po prihrávke Fröshauga zvýšil na 3:1 Holös. V závere už Slováci nič nevymysleli a tak z Arosy odchádzajú bez víťazstva.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články