Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zručnosť a herný prehľad skĺbený v hre jedného hokejistu

V minulej časti magazínu TALENT sme vyspovedali bronzového medailistu Matúša Sukeľa. Ďalšou hokejovou nádejou je len 19 – ročný Kanaďan – Connor McDavid.
Zdroj: www.nhl.com
Zdieľajte:

Pre väčšinu slovenských fanúšikov je meno Connor McDavid známa firma. Tento mladík pochádzajúci z Richmond Hill sa minulý rok stal jednotkou draftu NHL. Ako sa dostal k hokeju a čím sa vyznačuje jeho herný prejav?

Connor na seba upozorňoval už v mladom veku. Nejde ani tak o to, ako hokej hral, ale ako s ním začal. Jeho štart bol totiž vcelku nezvyčajný. Už ako trojročný vedel korčuľovať a po pár mesiacoch jeho rodičia dospeli k názoru, že ich synovi ide ten hokej aj celkom dobre. Chceli ho teda prihlásiť do súťaže, no do cesty sa im postavil problém. Bol ním vek malého útočníka. Od nástupu do ligy ho delil iba jediný rok. Preto sa tréner Brian McDavid a jeho manželka Kelly rozhodli, že o veku svojho mladšieho syna zaklamú. Všetko sa im bez povšimnutia ,,prepieklo“. O dva roky neskôr bol Connor nútený hrať v neďalekej Aurore, klub v jeho vtedajšom bydlisku totiž nepovolil, aby bol presunutý medzi starších chlapcov. V spomínanej Aurore mu vyšli v ústrety a v zápasoch sa postavil protihráčom, ktorí boli často aj o tri roky starší. Keď vyrástol, reprezentoval v OMHA farby tímu York–Simcoe pod vedením samotného Briana. Spolupráca otca a syna sa ukázala ako skvelé rozhodnutie, tento klub totiž štyrikrát vyhral v lige titul. Ďalšou, v jeho doterajšom živote najsvetlejšou zastávkou bola Greater Toronto Hockey League. Zakotvil v kabíne Toronto Marlboros, vo farbách ktorých zaznamenal svoje prvé ocenenie. V sezóne 2011/12 bol totiž zvolený za ,,hráča roka“, keď sa mu v 33 zápasoch podarilo streliť 33 gólov a na ďalších 39 asistovať!.

Vďaka jeho skvelým výkonom si od Kanadskej hokejovej asociácie a OHL vyslúžil status ,,Exceptional Player“ (výnimočný hráč). Táto ,,nálepka“ bola priepustkou na OHL draft 2012, ktorého sa mohol zúčastniť už ako 15-ročný ( o rok skôr, ako ostatní hráči). Tento špeciálny jav sa v histórií draftu opakoval iba dvakrát, najskôr u Johna Tavaresa a potom u Aarona Ekblada. Ako ,,prioritnú voľbu“ si ho z celkového prvého miesta vybral tím Erie Otters a navyše si odniesol Jack Ferguson Award ( cena udelená prvému vybranému hráčovi v prioritnom výbere). Hneď v prvej sezóne žiaril. V jej úvode sa hneď dvakrát za sebou stal ,,Nováčikom mesiaca“. S 37 asistenciami prekonal tímový rekord v počte gólových prihrávok. Na konci sezóny mal na svojom konte najviac asistencií medzi nováčikmi v OHL a skončil na druhom mieste v počte strelených gólov medzi ,,first-year“ hráčmi. Táto bilancia mu zabezpečila výhru Emms Family Award, ktorá sa udeľuje najlepšiemu nováčikovi OHL a zaistil si miesto v All-Rookie tíme. Connor má doma vystavených ešte niekoľko cien. Za zmienku stojí trofej Williama Hanleyho (cena pre najviac športovo založeného hráča OHL), ktorú vyhral v sezóne 2013/14. Navyše bol počas kempu v lete 2014/15 zvolený za kapitána Erie Otters. Pri pohľade na štatistiky, ktoré s kapitánskym ,,C-čkom" dosiahol, človek neveriacky krúti hlavou. Veď ,,zarobiť" si počas 47 stretnutí 120 kanadských bodov a v play-off k tomuto číslu pridať ďalších 49 zárezov, jednoducho nie je normálny jav. Berme do úvahy aj zlomeninu ruky, ktorú si odniesol z bitky na začiatku sezóny. Vďaka výborným výkonom počas vyraďovacích bojov mu bola udelená Wayne Gretzky 99 Award pre najužitočnejšieho hráča play-off. Stretnutia sledoval aj kapitán New York Islanders - John Tavares, ktorý pri pohľade na Connorovu hru nešetril chválou: ,,Nemyslím si, že som niekedy videl niekoho s podobným zrýchlením. Keď máš pocit, že je na najvyššom prevodovom stupni, zrýchli na vyšší level." Koniec sezóny mu spríjemnil aj zisk Red Tilson Trophy udeľovanej najlepšiemu hráčovi OHL, na základe ktorej vyhral aj ocenenie pre najlepšieho hráča CHL. Tých cien má doma na poličke naozaj požehnane, však? Nie nadarmo si drží titul najoceňovanejšieho hráča v histórií OHL.

S rokom 2015 prichádza aj dlho očakávaný draft, ktorý do bodky splní to, o čom sa už dlho hovorilo. Prvým vybratým hráčom sa stáva práve McDavid. Ani jeho ,,adoptívny" tím nebol veľkým prekvapením. Edmonton Oilers o mladého Kanaďana totiž už dlhšiu dobu prejavovali evidentný záujem. Svoj debut v NHL si ,,odbil" 9. októbra toho istého roku, kedy sa postavil proti St. Louis Blues. Do dnešného dňa má na svojom konte 15 stretnutí, v ktorých nastrieľal 6 presných zásahov a na ďalších 11 prihrával. V prvej polovici sľubne sa vyvíjajúceho ročníka ho v rozkvete zastavilo zranenie, kvôli ktorému vynechal aj tohtoročné MSJ vo Fínsku. Na ľadovú plochu sa oficiálne vrátil 2. februára a ,,come-back" to bol teda poriadny.

V roku 2013 sa McDavid prvýkrát predstavil na medzinárodnej scéne v Soči, kde reprezentoval Kanadu na MS U18. Svoj prvý zápas odohral proti nášmu mladému výberu, práve v ňom zaznamenal aj svoj prvý reprezentačný gól a dve asistencie. Výberu ,,troch koruniek“ neskôr nastrieľal krásny hetrik, vďaka ktorému sa stal najlepším kanadských hráčom stretnutia. Hokejisti ,,javorového listu“ skončili na šampionáte prví, vo finále sa im podarilo zdolať USA. Ako asistent kapitána zažiaril aj na MSJ 2015, ktoré sa konali v jeho domovskej Kanade. K zisku zlatej medaile vtedy prispel 3 presnými zásahmi a 8 asistenciami, čo mu vynieslo pozvánku do All-star tímu šampionátu.

Čo o ňom povedali:

Skaut Detroitu Red Wings: Myslím si, že je ďalším ,,The next great one“. Každých pár rokov prichádzajú hráči ako Gretzky, Lemieux. Je ďalším Crosbym? Myslím, že je.“

Connor McDavid sa v zápasoch vyznačuje skvelým prehľadom. Čoraz rýchlejšie sa stáva postrachom všetkých gólmanov. Pri jeho prechode do útoku ho často nedokážu zastaviť ani samotní obrancovia, bez problémov ich totiž obíde alebo strasie. Mnohým sa preto niekedy zdá, že góly strieľa bez problémov, ľahko. Pohľad na jeho hru preto oku diváka lahodí.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články