Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Tichonov bol najviac vyhľadávaným menom týždňa, zatienil aj návrat Brodeura

Prinášame vám pravidelnú týždennú rubriku HOT&NOT. Tentokrát bude venovaná najmä správe, ktorá zasiahla celý hokejový svet, teda úmrtiu kontroverzného Rusa Viktora Tichonova. Spomínaná informácia zatienila aj návrat legendy Martina Brodeura do NHL.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Posledný týždeň sa udialo opäť veľké množstvo udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili širšiu hokejovú verejnosť. Na Slovensku sa veľkému ohlasu „tešili“ najmä hokejisti Slovana, ktorí každým zápasom len zväčšovali svoju streleckú mizériu. Klub podľa našich informácii čakajú veľké čistky. Ako prvý odchádza Karel Rachůnek, ktorý to v bratislavskom tíme nevydržal dlhšie ako jeden mesiac.

Do rubriky HOT&NOT sa však napokon dostávajú iné výraznejšie udalosti. V súvislosti s poslednými správami uvádzame ako prvú tému NOT. Do nej sme zaradili úmrtie bývalého trénera reprezentácie Ruska a ZSSR Viktora Tichonova.

NOT: Plač Ruska, odišla uznávaná i zatracovaná legenda

Názor na Viktora Tichonova sa v spoločnosti veľmi líši. Hoci slovenské médiá priniesli informáciu o úmrtí tohto hokejového stratéga s úctou, množstvo fanúšikov sa búrilo, že takáto osoba si toľko pozornosti nezaslúži. Dá sa povedať, že vďaka tejto skutočnosti nenecháva Tichonov ľudí chladnými ani po svojej smrti.

V každom prípade, v pondelok prišiel svet o jednu z najdôležitejších hokejových osobností nielen Ruska ale aj celej planéty. Práve tento neuveriteľne prísny a krutý tréner totiž vymyslel systém hry na štyri päťky. Podľa jeho teórii bolo zbytočné, aby sa na ľad dostávali iba tí najlepší z mužstva, lebo sa skoro vyčerpali a nedokázali predvádzať výkony, ktoré od nich očakával.

Tichonov trénoval aj také hviezdy ako bol jeden z najlepších hokejistov Ruska (ZSSR) všetkých čias Valerij Charlamov, či brankársky velikán Vladislav Treťjak. Ani taký tréner ako bol Tichonov však nedokázal zabrániť americkému zázraku na ľade (Miracle on ice), keď v roku 1980 zborná prehrala vo finále zimnej olympiády s výberom mladíkov z USA. Veľa ruských hokejistov Tichonova neznášalo a ohováralo jeho trénerské taktiky. Mnohí ho dokonca označovali za tyrana. Svojský tréner však so svojou krutosťou na tréningoch prinášal aj úspechy.

Zaujímavosťou môže to, že vnuk tejto hokejovej osobnosti menovec Viktor Tichonov mladší podal v deň skonu svojho starého otca za SKA Petrohrad famózny výkon, keď strelil dva góly a na jeden asistoval. Správa o smrti legendy ho pritom zastihla tesne pred začiatkom očakávaného zápasu Petrohradu proti CSKA Moskva.

Prvý gól vnuka Viktora Tichonova v deň smrti jeho starého otca:

Práve moskovský tím bol ten, ktorý tréner Tichonov viedol dlhé roky a dosiahol s ním v bývalej ZSSR neuveriteľné množstvo úspechov. Hoci Petrohrad v zápase napokon prehral 5:3, vnuk zosnulého trénera ukázal ozaj výborný výkon. Na počesť bývalého trénera Viktora Tichonova nastúpili oba tímy s čiernymi stužkami.

Druhý gól Tichonova v zápase proti CSKA:

Po udalosti, ktorá sa dostala do rubriky so nadpisom „not“, sme si ako najviac potešujúcu správu posledných siedmych dní vybrali návrat brankárskej legendy Martina Brodeura na klziská zámorskej NHL.

HOT: Brodeur ešte rozhodne nekončí!

Hoci to s Martinom Brodeurom vyzeralo už pomaly na ukončenie kariéry, nádej umiera posledná. Presne túto vetu si zrejme povedali vo vedení St. Louis Blues, ktoré dalo legendárnemu kanadskému gólmanovi ešte šancu. Hokejový veterán sa tak na skúšku objaví v drese modrých. To, či sa mu ozaj podarí presadiť na ľade najlepšej ligy sveta je zatiaľ otázne, všetko však nesvedčuje tomu, že Brodeur to ozaj myslí vážne a rozhodne to nevzdáva.

Brodeur bude s tímom trénovať jeden týždeň, na základe tejto skúsenosti sa už mužstvo s hráčom dohodne, ako ďalej. V každom prípade, Kanaďan je dnes považovaný za hrajúcu legendu a jeho odchod z ľadových arén by pre svetový hokej znamenal určitú formu zármutku. Brankár je bez angažmánu od minulej sezóny. V nej chytal v 39 dueloch za svojho dlhoročného zamestnávateľa New Jersey Devils. V poslednom roku dosiahol Brodeur tri čisté kontá a úspešnosť zákrokov 90,1 percenta.

Prvý gól Martina Brodeura v NHL (v zámorskej lige sa mu to podarilo až trikrát):

Martin Brodeur spojil svoju kariéru v NHL doposiaľ iba s klubom Devils. V drese diablov vyhral Stanley Cup hneď trikrát, konkrétne v rokoch 1995, 2000 a 2003. Okrem toho bol tento hráč štyrikrát vyhlásený za najlepšieho brankára celej americko-kanadskej súťaže - v rokoch 2003, 2004, 2007 a 2008. Brodeur je taktiež deväťnásobným účastníkom Zápasu hviezd. Okrem toho drží v NHL hneď niekoľko rekordov, či už ide brankárske odohraté zápasy v základnej časti, čisté kontá alebo vyhraté zápasy.

Jeden zo zákrokov Brodeura, ktoré predvádzal svojho času ako na bežiacom páse:

Kanaďan však okrem NHL zaujal aj na medzinárodnom fóre, keď sa mu v drese Kanady podarilo dvakrát získať zlatú medailu na zimných olympijských hrách v rokoch 2002 a 2010.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, youtube.com, khl.ru

Diskusia

Podobné články