Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Prognóza NHL: Kto bude na vrchole? 1.časť

Začiatok NHL je už za dverami. Fanúšici z celého sveta sa môžu tešiť na veľkolepú show v podaní tých najlepších. Kto však bude na vrchole a kto naopak, skončí na dne?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

1-TAMPA

Minulá sezóna sa Tampe náramne vydarila. Dokázala, že je členom elity aj bez Stamkosa a neskôr vymeneného St. Louisa. Bishop sa preukázal ako brankár, ktorého úroveň môžeme porovnávať s Raskom či Lundqvistom. Kapitán Stamkos minulú sezónu strieľal góly jedna radosť, očakáva sa, že aj túto sezónu bude nezastaviteľný. Do ofenzívnej nabitej Tampy by mal zavítať taktiež Jonathan Drouin, ktorý sa podľa mnohých vyrovná Girouxovi či dokonca aj Crosbymu. Obojstranne ladeného útočníka našli Bolts v Callahanovi a Filppula si našiel v klube dostatok priestoru na to aby preukázal svoje zdatnosti. Na čele obrany stojí zdatný Švéd Victor Hedman, ktorý sa počas minulej sezóny začal radiť medzi elitu. Na pomoc mu prišiel krajan z Rangers Anton Stralman. Všetci títo hráči však tvoria len kostru Lightning. Do tímu patria taktiež finalisti Calderovej trofeje z minulej sezóny Johnson a Palát, húževnatý Radko Gudas, či veteránsky brankár Evgeny Nabokov. S takým kádrom môžeme povedať o Tampe, že aj keď mala v minulosti problémy v bráne a obrane, teraz sú už silný aj v týchto kategóriach. Yzermanova prestavba klubu sa blíži ku koncu a tím vyzerá silnejšie a vyrovnanejšie ako kedykoľvek predtým.

2-BOSTON

Počas rokov si Boston vybudoval povesť silného súpera. Nie každý vidí tento tím pozitívne, ale úspechy, ktoré tento klub dosahuje im nemôže nikto zapierať. Ako je o Bruins už známe, tento klub čerpá hlavne z defenzívy. Túto sezónu by to mal byť rovnaký príbeh. Obrana postavená na obrom tele slovenského kapitána Zdena Cháru dokáže vytvoriť vrásky aj tým najzdatnejším protivníkom. Niekedy sa zdá, že jeho jediné rozpaženie stačí na pokrytie celej obrannej tretiny. Zdeno však nie je jediná opora Bruins v obrane. Mladík Dougie Hamilton sa v dvoch odohraných sezónach NHL čím ďalej tým viac ukazuje v lepšom svetle. Atraktívnosť ofenzívy Bostonu sa o niečo znížila po odchode Jeroma Iginlu. Napriek tomu sa nedá povedať, že ofenzíva tohoto klubu by nebola na vysokej úrovni. David Krejči a Patrice Bergeron môžu dosiahnuť hranice 60-75 bodov a Milan Lucic ostane naďalej odstrašujúcim príkladom pre súperov.

3-PITTSBURGH

Aké mená vás napadnú keď si predstavíte tučniaka, ktorý v ruke drží hokejku? Pravdepodobne Crosby a Malkin. Obidvaja už viackrát dokázali, že sa navzájom nepotrebujú. Pri absencií Crosbyho získal Malkin Art Rossovu trofej pre najviac pozbieraných bodov. Pri Crosbym máte zas pocit, že niet hráča, ktorý by sa mu v lige ofenzívne vyrovnal. Napriek očividnému neprirovnateľnému talentu tejto dvojice sa môže Pittsburgh pýšiť aj inými hráčmi. O Kunitzovi sa čím ďalej tým viacej hovorí ako o hráčovi, ktorý by dokázal za vhodných podmienok nazbierať každý zápas aspoň jeden bod. Oporami v obrane Pittsburghu sú jednoznačne Kris Letang a Christian Ehrhoff. Olli Määttä vtrhol minulú sezónu do NHL ako 19 ročný a bude sa iba zlepšovať. O pokoj v bráne sa stará Marc-Andre Fleury za pomoci s Tomášom Vokounom.

4-MONTREAL

Najklasickejší klub NHL sa v posledných rokoch konečne dostáva do popredia. Za tento fakt môžu montrealský fanúšici ďakovať predovšetkým Careymu Priceovi a PK Subbanovi. PK už jeden krát za svoju krátku kariéru dokázal získať Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu. Pre niekoho takýto ofenzívny typ obrancu nepatrí ani do úvahy pre podobnú trofej, no to nič nemení na tom, že sa Subban pre svoj klub stal nepostrádateľným. Carey Price patrí medzi brankárske špičky. Po vydarenej sezóne môžeme očakávať podobný výkon. Naviac, ak by sa Careymu v nadchádzajúcu sezónu nedarilo, vždy má pri sebe šikovného zástupcu v podobe Petra Budaja. Ofenzívu v Montreale zastupujú predovšetkým potencionálny kapitán Max Pacioretty, stabilne bodmi prispievajúci Tomáš Plekanec a mladíci Brendan Galagher s Alexom Galchenyukom.

5-DETROIT

Červené krídla nezažili najideálnejšiu sezónu 2013-14 kvôli zraneniam kľúčových hráčov. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Pri absencií Zetterberga a Datsyuka sa ako ofenzívni ťahači tímu predstavili Gustav Nyquist a slovenský kúzelník s pukom Tomáš Tatar. Tomáš Jurčo a Riley Sheahan taktiež prekonali očakávania a stali sa cenným vlastníctvom Red Wings. Napriek tomu, že sa Datsyuk v predsezóne zranil sa neočakáva, že by mal ruský technik dlho absentovať. Kapitán Henrik Zetterberg by túto sezónu nemal problém zbierať bod za zápas. Obrana sa na druhej strane ešte stále nespamätala po odchode legendárneho Nicklasa Lidstroma. Červené krídla sa budú musieť spoliehať predovšetkým na tvrdé hity Nicklasa Kronwalla. Brankárska otázka vysí nad Jimmy Howardom. Jeho forma je veľmi nepredvídateľná a nie vždy je naňho spoľahnutie. V Jonasovi Gustavssonovi Detroit taktiež bohužiaľ nenájde oporu.

6-NEW YORK RANGERS

New York má pred sebou ťažkú úlohu v podobe zopakovania minuloročného úspechu. Odchod Callahana a Stralmana Rangers určite uškodí, no to neznamená, že by sa kvôli tomu stali slabým tímom. Skúsenosti a ofenzívne zdatnosti priniesol z Tampy Martin St. Louis, Rick Nash sa čím ďalej tým viacej udomácňuje v New Yorku a zo Zuccarella sa stáva veľmi kvalitné pravé krídlo. Derek Stepan dokáže taktiež pravidelne prispievať dôležitými bodmi. V obrane Rangers žiari Ryan McDonagh. Jeho 43 bodov za 77 zápasov môže byť túto sezónu ľahko prekonaných. Najväčšia sila New Yorku a zároveň dôvod, prečo sa v poslednom play-off udržali tak dlho je brankár Henrik "The King" Lundqvist. Jeden krát už Vezina Trophy pre najlepšieho gólmana získal a nominovaný je taktiež takmer každý rok. Minimálne nominácia ho pravdepodobne neminie ani túto sezónu.

7-NEW YORK ISLANDERS

Islanders sú krásny príklad toho, ako sa zo slabého tímu môže stať nebezpečný súper. Ofenzívnymi talentami disponujúci tím na čele s Tavaresom, Grabnerom, Okposom a Grabovskijm bude posilnený aj o mladíkov Ryana Stromea a Coryho Conachera. Starnúca defenzíva bude ťažiť predovšetkým od Slováka Lubomíra Višňovského a Travisa Hamonica. Brankársku otázku vyriešili počas leta podpísaním Jaroslava Haláka, ktorý by im mal výrazne pomôcť k zaisteniu miestenky do vyraďovacích súbojov. O post jednotky sa však bude pokúšať aj brankár Chad Johnson.

8-PHILADELPHIA

Najsilnejším článkom Flyers je útok. Kapitán Giroux dokáže nazbierať bod na zápas, Voráček môže dosiahnuť 75 bodovú hranicu, Simmonds je len o niečo menej cenený než český útočník. Vinny Lecavalier s pribúdajúcimi rokmi bohužiaľ stráca ofenzívne schopnosti, no stále dokáže urobiť z nevinnej situácie pred bránkou gólovú príležitosť. Odpovede na otázky defenzívy sa budú pokúšať nájsť v starnúcom Prongerovi a Timmonenovi. O post brankárskej jednotky budú súperiť Masom s Emerym.

Zvyšné kluby :

9-WASHINGTON

Napriek snahe ruskej superhviezdy Alexandra Ovechkina sa Capitals túto sezónu nepodarí postúpiť. Washingtonský kapitán si to rozdá s kapitánom Tampy Bay o Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca.

10-COLUMBUS

Brankár Sergej Bobroskij zažije ďalšiu solídnu sezónu a úspech Columbusu bude postavený na jeho brankárskom majstrovstve. Blue Jackets však potrebujú posilniť obranu, aby mohli byť rešpektovaným súperom vo Východnej konferencií.

11-TORONTO

Kessel, Kadri, Lupul, van Riemsdyk a Kontiola. O ofenzívnej sile Toronta niet pochýb, avšak negatívny 25 gólový rozdiel medzi strelenými a inkasovanými bránkami z minulej sezóny im nestačilo na zaradenie sa do postupovej osmičky. Do Maple Leafs neprišli počas leta hráči, ktorí pravdepodobne dokázali zvrátiť rovnaký scenár z minulej sezóny, no tento tím ešte môže prekvapiť.

12-NEW JERSEY

Po 21 sezónach ako jasná jednotka pre Devils sa legendárny Martin Brodeur rozhodol prenechať tento cenený post mladému talentu Cory Schneiderovi. Na druhej strane česká legenda nezanecháva pocit starnutia a bude pokračovať v zbieraní cenných bodov. Veteránske jadro však New Jersey do play-off tento ročník nedostane.

13-OTTAWA

Aleš Hemský odišiel z Ottawy do Dallasu kvôli tomu, pretože chcel byť v tíme, čo má šancu vyhrať. Senators pred nedávnom podpísali na 7 rokov Bobbyho Ryana a vymenovali Karlssona za kapitána. Tento tím hľadá zmenu a s podobnými opatreniami ju aj dosiahne. V budúcnosti môžu byť nebezpečným súperom, no nadchádzajúcu sezónu ešte bohužiaľ nie.

14-FLORIDA

Aaron Ekblad, Jonathan Huberdeau a Alexander Barkov boli všetci vybraní z troch najlepších pozícií posledných draftov. Od mladých talentov môžu fanúšikovia Panthers očakávať väčšiu atraktivitu v hre. Tomáš Kopecký, Tomáš Fleischman, Shawn Thortnon sú už skúsenými hráčmi, ktorí by mali pravidelne prispievať do kanadského bodovania. V ťažkých chvíľach sa Panthers môžu spoľahnúť na Roberta Luonga.

15-CAROLINA

Forma Cama Warda by sa dala metaforicky prirovnať k hojdačke. Raz je hore, raz je dole. Ťahači klubu Eric Staal a Jeff Skinner by mali prežiť obstojnú sezónu. Slovenský obranca Andrej Sekera bude najvyťažovanejším obrancom tímu, teda pokiaľ sa nezraní.

16-BUFFALO

Vymenenie troch kapitánov (Pominville, Vanek, Ott) a hviezdneho brankára, ktorý bol ťahačom tímu (Ryan Miller) v priebehu posledných sezón môže znamenať len jedno, Sabres sú v prestavbe. Andrej Meszároš bude s prehľadom najlepším obrancom tímu a miestnych fanúšikov bude baviť zdatný talent Zemgus Girgensons spolu s Tylerom Ennisom. Na vrchole bodovania tímu však skončí Matt Moulson.

ANKETA: Kto skončí na vrchole Východnej konferencie podľa vás?

  • Tampa

    12%

  • Boston

    53%

  • Pittsburgh

    6%

  • Montreal

    6%

  • Detroit

    24%

  • Iný klub

    0%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články