Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Synovia, ktorí pokračujú v šľapajách legendárnych otcov

V niektorých rodinách putuje hokejové majstrovstvo z generácie na generáciu. Nie každý syn dokáže vystúpiť z otcovho tieňa. Nájdu sa však aj takí, ktorí dokážu svojho predchodcu prekonať.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Howe - vek nič neznamená

Gordie Howe

Často prezývaný aj "Mr.Hockey" je považovaný za jednu z najväčších hokejových osobností všetkých čias. Je štvornásobným držiteľom Stanley Cupu a Hartovu trofej sa mu podarilo získať neuveriteľných šesťkrát. Na čele bodovania za sezónu sa umiestnil taktiež šesťkrát. Svoju dlhočíznu kariéru predĺžil na 23 sezón, čo je aj rekordom. Ďalší rekord, ktorý ustanovil súvisí taktiež s dĺžkou aktívnej kariéry. Ako 42-ročný odišiel z NHL len aby sa vrátil v sezóne 1979-80 ako 52 ročný a hral so synom Markom v jednom klube. Bol to jedinýkrát, kedy niekto hral so svojim synom v NHL a zároveň jedinýkrát, kedy hral hráč starší ako 48.

Mark Howe

Napriek obrovskému tieňu, ktorý naňho vrhal vlastný otec, sa Mark dokázal presadiť ako obranca Flyers. Teraz už 59-ročný Mark si za kariéru pripísal 742 bodov za 929 zápasov, čo je na obrancu veľmi neobvyklé a úctyhodné číslo. Tak ako jeho otec sa stal členom Siene slávy, no nie kanadskej ale americkej.

Hull - jeden lepší ako druhý

Bobby Hull

Počas dlhej, 23 ročnej kariéry v NHL a WHA, Hull hral za Chicago Black Hawks, Winnipeg Jets a Hartford Whalers. Dvakrát sa mu podarilo získať Hartovu trofej a trikrát Art Ross trofej. Chicagu pomohol k zisku najcennejšej hokejovej trofeje v 1961. Za kariéru nazbieral v NHL 1170 bodov, z toho 610 gólov. Vo WHA si pripísal ďalších 638 bodov. Do Siene slávy bol zvolený v 1983.

Brett Hull

Keď ste syn hokejovej legendy a nastupujete do rovnakej ligy, v ktorej hrával on, sú na vás kladené vysoké nároky. No Brett všetky očakávania prekonal a stal sa možno ešte lepších hokejistom akým bol jeho otec. Svoju kariéru ukončil so 741 gólmi, čo ho radí na celkové tretie miesto v počtu gólov za kariéru. V sezóne 1990-91 dokázal streliť úctyhodných 86 gólov za 78 zápasov. Viac gólov za sezónu dal už len Wayne Gretzky. Je len ťažko uveriteľné, že hráč jeho kalibru bol draftovaný až v šiestom kole klubom Calgary Flames.

Šťastný - dve generácie, dve národnosti

Peter Šťastný

Legenda slovenského hokeja. Už vo svojej prvej sezóne v NHL dokázal lámať rekordy. Nehovoriac o Calderovej trofeji pre najlepšieho nováčika, dokázal si pripísať 109 bodov (39+70). Počas svojej kariéry v NHL sa Peter Šťastný stal druhým najproduktívnejším hráčom osemdesiatych rokov 20. storočia po legendárnom Waynovi Gretzkym. V riadnej sezóne odohral spolu 977 zápasov, v ktorých získal 1 239 bodov za 450 gólov a 789 prihrávok. K tomu treba pripočítať 93 odohraných zápasov v play off, kde získal 105 bodov za 33 gólov a 72 prihrávok. Peter Šťastný je členom Siene slávy NHL (1998), IIHF (2000) a Slovenského hokeja (2002).

Paul Šťastný

Paul je aktívnym hráčom NHL, väčšinu kariéry odohral v rovnakej organizácií ako jeho otec. Svoju prvú sezónu ukončil taktiež nad očakávanie, síce nie až tak ako jeho otec, no dokázal prekonať jeho jeden rekord. Peter Šťastný si dokázal pripísať bod vo svojich prvých 16 stretnutiach, no jeho syn dokázal túto šnúru predĺžiť na 20. Na začiatku tohto leta bol vymenený do St. Louis Blues, kde má reálnu šancu prekonať hranicu 500 bodov a 300 asistencií.

Hossa - tréner a syn

František Hossa

Je niekdajší hokejový obranca a bývalý hlavný tréner slovenskej reprezentácie v ľadovom hokeji. Viedol slovenské mužstvo na MS 2003 (bronz), 2004 (4. miesto), 2005 (5. miesto), 2006 (8. miesto) a na Olympijských hrách v Turíne (5. miesto). Zúčastnil sa aj MS 2007 - vo funkcii generálneho manažéra.

Marián Hossa

Neexistuje slovenský hokejový fanúšik, ktorý by nepočul meno Marián Hossa. Tento excelentný útočník vyniká ako v útoku, tak aj v obrane. Je ceneným hráčom každého tímu, za ktorý hrá. V NHL si už dávno urobil meno. Dokázal dosiahnuť na 100 bodov za sezónu, čo sa pred ním podarilo iba jednému slovákovi, Petrovi Šťastnému. V rokoch 2007-2010 sa vo finále Stanleyho pohára ocitol hneď trikrát s klubmi Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks, s ktorými najcennejšiu hokejovú trofej vyhral a o tri sezóny úspech zopakoval. Počas začínajúcej sezóny má Marián možnosť prekonať hranicu 1000 bodov za kariéru a taktiež má šancu na dosiahnutie gólu číslo 500.

Tichonov - ruskí tréneri

Viktor Tichonov

Hral ako obranca v klube V.V.S. a v Dyname Moskva. Počas 296 zápasoch v Sovietskej hokejovej lige dokázal streliť 35 gólov. V roku 1950 bol vyhlásený za najlepšieho hokejistu ZSSR. Počas aktívnej kariéry si na svoje konto pripísal štyri tituly majstra ligy a v roku 1952 vyhral pohár ZSSR. Po ukončení hráčskej kariéry sa stal trénerom sovietskej hokejovej reprezentácie v dobe, keď bol najsilnejším tímom na svete. Dokopy získal 12 zlatých, 2 strieborné a 2 bronzové medaile. Od roku 1998 je zapísaný do hokejovej Siene slávy IIHF.

Vasilij Tichonov

Aby nasledoval kariéru svojho otca, vydal sa v roku 1985 na trénerskú dráhu. Pracoval napríklad pre lotyšské Dinamo Riga, ale dostal sa aj za veľkú mláku, kde si vydobyl pozíciu asistenta trénera kalifornského klubu San Jose Sharks. Neskôr trénoval aj Kansas City v nižšej súťaži. Po návrate do rodného Ruska viedol CSKA, pracoval taktiež aj v Avangardu Omsk alebo Kazani. Príbeh Vasilija sa však skončil tragicky. Dňa 7.8.2013 vypadol 55-ročný Tichonov z okna zo štvrtého poschodia svojho bytu na Novom Arbate a na mieste bol mŕtvy.

ANKETA: Ktorá hokejová generácia je najlepšia?

  • Howe

    6%

  • Hull

    6%

  • Šťastný

    18%

  • Hossa

    65%

  • Tichonov

    6%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články