Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hecl: „Vůjtek mal odísť, je čas na slovenského trénera"

Radoslav Hecl odpovedal na otázky o svojej kariére, reprezentácii, Slovane, či celkovej úrovni extraligy a slovenského hokeja.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Radoslav Hecl je bývalý obranca. Počas svojej hráčskej kariéry sa stal majstrom sveta a päťkrát vyhral našu najvyššiu hokejovú súťaž. Momentálne je tiež považovaný za jedného z najotvorenejších kritikov súčasného hokeja na Slovensku.

Momentálne sledujete hokej prevažne z komentátorskej stoličky. Nechýba vám hra?

“Hokej mi chýba, ale s touto témou som sa už pred dlhším časom vysporiadal.“

Rozmýšľali ste už nad tým, že by ste sa k hokeju vrátili ako tréner alebo manažér? Momentálne je to na Slovensku celkom v trende.

“Niekoľkokrát som oslovil vedenie Slovana, že som ochotný trénovať akúkoľvek vekovú kategóriu, bohužiaľ ponuku som nedostal.“

Spomínate si na svoju poslednú sezónu? Aké boli dôvody, že ste ukončili kariéru práve v Taliansku? Mnoho hráčov si rozlúčku odkladá pre domáce publikum.

“Kariéru som predčasne ukončil zo zdravotných dôvodov a preto som sa rozhodol svoje posledné sezóny stráviť v súťažiach, ktoré sú hokejovo menej náročné. Neuvažoval som nad rozlúčkou na Slovensku.“

Ako by ste porovnali Taliansku súťaž a Slovenskú extraligu?

“Kvalita Talianskej súťaž bola v tej dobe asi o jednu až dve triedy nižšie ako naša hokejová súťaž.“

Zostal Vám v pamäti nejaký zápas, na ktorý si doteraz zvyknete zaspomínať?

“Tých zápasov je viac, ale NAJ sú hlavne finále MS 2002 a finále slovenskej hokejovej súťaže v roku 1998.“

Vaše vyjadrenia počas ZOH boli dosť kritické. Na turnaji Vám chýbali hráči ako Nagy, Šatan alebo Podhradský. Keď sa na to pozrieme s časovým odstupom, kde by ste hľadali hlavnú príčinu nášho absolútneho zlyhania?

“Moje vyjadrenia k ZOH boli reálne a bez obalu som poukázal na aktuálny stav v našom tíme. Jednoznačne zlyhalo vedenie SZĽH vo viacerých smeroch, ktoré v ešte viac zvýraznili výkony našich hokejistov. Tréner Vujtek správne podal na základe ukončenia jedného trojročného cyklu a výsledkov demisiu, ale ľudia vo vedení SZĽH ho podržali čo považujem za absurdné.“

Český tréner už bude pri slovenskej reprezentácii podľa svojich vyjadrení len rok. Kto by mohol byť podľa Vás jeho nástupca? Mal by to byť Slovák alebo opäť niekto spoza hraníc?

“Jednoznačne si myslím, že novým trénerom by mal byť Slovák. Ja si viem na poste na poste hlavného trénera predstaviť pána Bokroša a jeho asistenti by mohli byť pán Oremus a pán Babka.“

Radoslav Hecl býval priamočiarý aj na ľade“

V extralige má mnoho klubov problém s financiami. Diskutovanou témou je taktiež kvalita našej najvyššej súťaže. Kto má podľa vás začať tento problém riešiť ako prvý a ako?

“Kvalita našej súťaže je úzko spätá s ekonomickou situáciou v kluboch a riešiť ju musia kompetentní zásadnou zmenou ortodoxných a zaužívaných pravidiel.“

Vladimír Ružička ostro kritizoval odchod Slovana zo slovenskej súťaže. Český tréner naznačil, že verí, že u nášho západného suseda k podobnej situácii nepríde. Taktiež považujete tento krok za hlavný dôvod zlej situácie v extralige?

“Odchod Slovana nepovažujem za hlavný dôvod zníženia kvality v našej súťaži. Tento proces úpadku hokeja na Slovensku má dlhodobú tendenciu.“

Čisto hypoteticky, ak by ste to mali v kompetencii Vy, dovolili by ste Slovanu opustiť našu najvyššiu súťaž?

“Áno, pretože to bola jediná cesta udržania si kreditu pre Slovan.“

Rusko-európske vzťahy sa z hľadiska politických diskusií zhoršili. Donbass Doneck je momentálne už mimo Kontinentálnej ligy. Myslíte si, že v budúcnosti hrozí, že kluby ako Jokerit, či Slovan zo súťaže odídu?

“Pravdaže ekonomika hýbe svetom a čo platí dnes nemusí platiť zajtra. To isté platí aj o všetkých kluboch KHL, nikto si nie je istý svojou budúcnosťou. Návrat Slovana do extraligy je však nereálny. Ak by náhodou takáto situácia nastala, skôr, či neskôr by sa prihlásil do inej medzinárodnej hokejovej súťaže.“

Túto sezónu začal Slovan začal lepšie ako predošlé dva ročníky. Je podľa Vás vôbec v silách slovenského klubu vyhrať niekedy Gagarinov pohár?

“Vyhrať Gagarinov pohár môže aj Slovan, ale bude musieť počas prebiehajúcej sezóny vhodne doplniť a vyvážiť svoj tím.“

Po tom, čo Slovan angažoval Ladislava Nagya sa v tíme objavil nový vodca. Myslíte si, že Slovan ešte stále potrebuje Miroslava Šatana?

“Šatan ukončil svoju hokejovú kariéru a preto si nemyslím, že táto otázka je ešte na mieste. Podľa mňa práve zväčšenie útočnej tretiny dáva príležitosť k realizácii kreatívnych hráčov, ktorý vedia vytvoriť moment prekvapenia akým je aj Miro. „

Na Slovensku sú často diskutovanou témou aj samotní fanúškovia. Cez MS tu máme 5milionov trénerov. Myslíte, že to je všade na svete, či len u nás?

“Vyjadriť svoj názor má každý fanúšik na celom svete, treba byť však objektívny a táto vlastnosť mi u nás chýba.“

Chceli by si niečo odkázať našim čítateľom?

“Určite ich pozdravujem a verím, že náš hokej naberie nové smerovanie pre radosť nás všetkých.“

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články