Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Majster sveta, ktorý reprezentoval dve krajiny

Nad včerajšou tragickou smrťou Miroslava Hlinku visí doteraz obrovský otáznik. Mnohí hokejoví nadšenci sa pýtajú najmä otázku: „Prečo?“
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Smrť Miroslava Hlinku zasiahla takmer celé Slovensko. Obrovské zarmútenie bolo cítiť aj z komentátorov zápasu Slovana s Torpedom Mateja Hajka a Radoslava Hecla. Po tom, čo sa po druhej tretine dozvedeli smutnú informáciu, mali čo robiť, aby si dokázali zachovať profesionalitu a dorobiť svoju prácu tak, ako sa od nich čakalo. Problémy mali však viacerí. Väčšine hokejistom povedali smutnú správu až po zápase, aby nemuseli rušiť stretnutia. Táto udalosť sa tak môže jednoznačne zaradiť za tie, ktoré neodmysliteľne ovplyvnia slovenskú hokejovú spoločnosť.

Hlinkov čin je ešte o to šokujúcejší, keď v júli počas letnej prestávky predstavil verejnosti svoju mladú partnerku a podpísal kontrakt s Banskou Bystricou, v ktorej mal pôsobiť na poste asistenta trénera. Jeho pomoc hlavnému koučovi však trvala rekordne krátko. Viacerí hráči sa zhodli, že rozvedený Miroslav Hlinka musel cítiť vnútorný nepokoj. Momentálne je už však len možnosť skonštatovať, ako veľmi je to Slovákom ľúto a ako veľmi bude táto hokejová osobnosť našej krajine veľmi chýbať.

Miroslav Hlinka v júli ako asistent trénera klubu HC 05 Banská Bystrica:

Miroslav Hlinka sa narodil posledný augustový deň roku 1972. V česko-slovenskej najvyššej súťaži debutoval za Duklu Trenčín. Tej pomohol v sezóne k výhre federálneho titulu a prvého slovenského prvenstva. Slovenský titul vyhral hráč aj so Slovanom Bratislava, z českého pohára sa tešil v drese klubu zo Zlína. Miroslav Hlinka sa dostal vďaka hokeju aj na sever Európy, kde sa stal vicemajstrom s terajším fínskym účastníkom KHL Jokeritom Helsinki.

Hlinka bol vždy považovaný za veľmi špecifického hokejistu najmä vďaka tomu, že reprezentoval aj Českú republiku, aj Slovensko. Medaily na majstrovstvách sveta sa mu však podarilo vyhrať len v drese s dvojkrížom. Hlinka má kompletnú medailovú zbierku, keď bol v reprezentácii v Petrohrade 2000, Goteborgu 2002 a v Helsinkách 2003.

Miroslav Hlinka spolu s ďalšími hokejistami a Jánom Filcom po prvej slovenskej medaile v televíznom štúdiu:

Podľa hráčov bol Miroslav Hlinka večne vysmiaty človek, ktorý vedel svojimi vtipmi rozveseliť úplne každého. Svedčia o tom aj slová Ladislava Nagya: „Bol to skvelý chalan, perfektný človek do kolektívu. Dokázal každého rozosmiať. Všetci sme s ním dobre vychádzali.“

Ako sme už spomínal, bývalý slovenský a český reprezentant bol rozvedený. S bývalou manželkou mal dve deti Vanesu a Michala, ktorý je tiež hokejista. Celej rodine a všetkým blízkym týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články