Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

O popradskom hokeji trochu inak s Mariánom Barillom

Rozhovor nám poskytol poslanec mesta Poprad a bývalý člen správnej rady tímu HK ŠKP Poprad Marián Barilla. Rozprávali sme sa o problémoch tradičného extraligového klubu, a to konkrétne o často zadĺženom Poprade.
Zdroj: Marián Barilla
Zdieľajte:

Keďže ste dlhoročný podporovateľ popradského hokeja, ako vnímate stále finančné problémy Popradu ?

Toto sa opakuje každý rok a treba otvorene povedať, že ľudia sú už z toho znechutení. Za posledných päť rokov sa táto situácia zopakovala 4-krát a predsezónne problémy klubu sa bohužiaľ stali tradičným popradským folklórom. Popradskému hokeju tieto udalosti škodia a výrazne uberajú na jeho atraktivite a dôveryhodnosti.

Bol problém schváliť peniaze pre túto sezónu pre klub ?

Som presvedčený o tom, že predstavitelia popradskej samosprávy si uvedomujú, že hokej v Poprade je fenomén a jeho úpadok by bol vážnym spoločenským problémom. Aj keď schváleniu finančnej dotácie predchádzalo viacero náročných rokovaní a dlhá diskusia v zastupiteľstve, všetci poslanci až na jedného podporu pre klub schválili. Primátor Anton Danko spolu s poslancami v tom najkritickejšom čase jasne ukázali, že popradský hokej má stále ich pevnú podporu.

Myslíte si, že podmienky pána Telenského pomôžu Popradu zmeniť sa k lepšiemu ?

Ak bude pán Telenský trvať na ich dôslednom dodržaní, tak som si istý, že áno. Významnou podmienkou je vykonanie nezávislého auditu, ktorý nám konečne ukáže, v akom stave sa nachádza popradský klub. Ak bude pán Telenský kontrolovať použitie jeho peňazí a uplatňovať možnosť vplývať na rozhodovacie procesy v klube, bude sa môcť popradský hokej uberať lepším smerom.

Stále je to o tom istom, neodrádza aj to mládež alebo ich rodičov, aby ich dali na hokej ?

Atraktivita hokeja zohráva v prístupe mládeže a rodičov významnú úlohu. Popradský, rovnako ako aj slovenský hokej zažíva v tejto oblasti v posledných rokoch recesiu, čo môže byť jednou z príčin klesajúceho záujmu prihlásiť svoje deti na hokej. Mládež je silno naviazaná na svoje vzory a keď chýbajú, záujem a motivácia mládeže klesá. Jasným príkladom je cyklistika, kde fenomén Sagana robí zázraky a v posledných rokoch prudko stúpa záujem o tento šport. Dieťa sa potom častokrát rozhodne, že sa chce stať novým Saganom ako hokejistom.

Veľa fanúšikov už na hokej do Popradu nechodí, v čom je problém ? Má v Poprade mládežnícky, ale aj seniorský hokej budúcnosť ?

Zlomovým momentom bol odchod Slovana Bratislava do KHL, čím slovenská extraliga stratila na atraktivite u fanúšikov i sponzorov. Dôsledkom finančných problémov hokejových klubov bol následný odliv kvalitných hráčov za lepšími podmienkami do zahraničia, čo frustráciu z úpadku extraligy ešte viac znásobilo. V Poprade sa navyše k tomu pridala strata dôvery voči riaditeľovi klubu, nedostatočný marketing a chýbajúca komunikácia. Ľudia sa oklamať nedajú a keď cítia, že hokej sa nerobí pre nich, nájdu si iné oblasti svojho záujmu. Nepochybujem však o tom, že popradský hokej má napriek súčasným problémom budúcnosť, pretože je medzi nami mnoho Popradčanov, ktorí nedovolia, aby sa takto trápil donekonečna. Hokejová komunita sa v Poprade počíta v tisícoch, ľudia aj napriek súčasnej frustrácii hokej stále vnímajú a som presvedčený o tom, že po zlepšení jeho stavu sa k popradskému hokeju opäť vrátia.

Už aj po minulé roky to tak bolo a tento rok to bolo aj zdôraznené, že HK bude stavať na odchovancoch, mne osobne sa to páči, čo si o tom myslíte vy ?

Vzhľadom k finančným možnostiam klubu je to jediná zmysluplná cesta. Klub musí prejsť na úsporný režim, musí znížiť svoje výdavky a musí si stanoviť 3 ciele: 1. postaviť mužstvo na mladých popradských hráčoch a doplniť ich vlastnými odchovancami, 2. s týmto kádrom udržať sa v extralige, 3. zakončiť sezónu s vyrovnaným rozpočtom. Len takto je šanca, aby sa popradský klub konečne stabilizoval a aby sme rovnaké problémy nemuseli riešiť o rok opäť.

Primátor Danko povedal, že radšej budú hrať o 9.-8. miesto, ale s výplatami na čas, je to dobrý postoj ? Ligu by malo hrať každé mužstvo, aj tie so skromnejším kádrom s tým, že ju chce vyhrať. Je to správny postoj ?

Je to postoj, ktorý je reálny. Nedáva zmysel, aby sa v čase zásadných úsporných reforiem, ktoré zasiahnu aj do kvality kádra, dávali zároveň aj tie najvyššie športové ciele. Keďže sa rovnaké problémy opakujú každý rok, takáto úsporná sezóna raz musela prísť a budeme sa musieť na rok uskromniť s cieľom plávať v pokojných vodách. Pre dosiahnutie vyšších cieľov by bolo nutné dopĺňať káder o skúsených hokejistov, čo si klub v súčasnej situácii zrejme nebude môcť dovoliť. Keď sa však konečne podarí stabilizovať financie a zmazať staré dlhy, so stabilizovaným kádrom to bude dávať dobré vyhliadky na budúce úspechy v nasledujúcich sezónach.

Vráťme sa k sezóne 2011/2012, kedy sa v Poprade hrala KHL. Po sezóne zanechal HC Lev obrovské dlhy a začal súdny spor, ktorý nie je doteraz vyriešený. Ako vidíte celú túto „kauzu“ vy ?

Spôsob, akým majitelia HC LEV ukončili svoje pôsobenie v Poprade bol pre mňa obrovským sklamaním. To, ako odišli, bolo nekorektné. Zanechali tu dlhy, ku ktorým sa nehlásili, od hráčov, cez členov stredného manažmentu, zamestnancov, až po popradských a iných podnikateľov. Mrzí ma to navyše aj preto, že mnoho ľudí tu odviedlo veľa poctivej práce a dávali do toho svoje srdce. Tým ľuďom sa nikto z vedenia nepoďakoval, fanúšikom nikto nič nevysvetlil. Ostali len dlhy a mnoho sklamaných ľudí.

KHL nepriniesla len dlhy, ale aj mnoho turistov. Vyťažilo z toho mesto niečo ?

Odhliadnuc od negatívneho záveru bol projekt HC LEV pre Poprad veľkým prínosom. Divácky boli zápasy popradského leva veľmi úspešné a náročný hokejový fanúšik si prišiel na svoje. Diváci mali možnosť vidieť absolútnu európsku a svetovú špičku. Hrali tu majstri sveta, víťazi Stanley Cupu a olympijskí víťazi. Poprad bol na jeden rok stredobodom pozornosti hokejovej Európy. Projekt tímu KHL na zelenej lúke v Poprade zafungoval a osvedčil sa. Ukázal tak správnu cestu ďalším záujemcom, ktorí inšpirovaní Popradom začali vstupovať do KHL v nasledujúcich sezónach. Boli sme prvým mestom z krajín mimo bývalého Sovietskeho zväzu, v ktorom sa hrala KHL a tento historický fakt nám už nikto nikdy nevezme. Po tom, čo sa tu rozbehla KHL, sme zaznamenali citeľný nárast turistov nielen z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ale aj z Ukrajiny, Čiech, Maďarska a Poľska. Vďaka HC LEV malo mesto Poprad a náš región takú reklamu, akú by sme si nemohli v zahraničí dovoliť nielen ako mesto, ale zrejme ani ako krajina. Hráči, manažmenty klubov, fanúšikovia a turisti sa mohli na vlastné oči presvedčiť, čo Poprad a okolie ponúkajú.

Späť ku súčasnosti. Arne Kroták sa rozhodol pokračovať vo svojej kariére, a to v Poprade. Ako vnímate vy jeho prítomnosť v klube ?

Arne je bezpochyby už teraz legendou popradského hokeja, prakticky neprekonateľným extraligovým rekordérom, jasným lídrom mladého popradského tímu a veľkým vzorom pre popradskú hokejovú mládež. Je to jeden z tých vzorov, ktorá má v popradskom merítku rozmer Sagana. Jeho prítomnosť v našom klube by mala byť jedným z dôvodov chodiť sa pozerať na zápasy kamzíkov. Možno to bude definitívne jeho posledná sezóna a ostane nám už len spomínať na jeho skvelé majstrovstvo. Tak ako sa v NHL chodia fanúšikovia pozerať na Crosbyho alebo Ovečkina, tak by sa mali diváci v Poprade chodiť pozerať na Krotáka.

Tak na záver rozhovoru, chceli by ste niečo odkázať našim, ale aj popradským fanúšikom ?

Vážme si našu históriu. Chráňme si našu budúcnosť. Podporujme popradský hokej, pretože to potrebuje a pretože si to zaslúži.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články