Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Šatan dostal Zlatú plaketu za šírenie dobrého mena krajiny

Dlhoročný hokejový reprezentant Miroslav Šatan si v utorok prevzal z rúk ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka významné ocenenie - Zlatú plaketu za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Ocenený zdôraznil, že každá podobná pocta je nejakým vyjadrením toho, čo v sa živote urobilo a ako sa to robilo.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Vážim, že si pán minister na mňa spomenul s touto plaketou a som veľmi rád, že som sa dostal medzi pár vyvolených, ktorí mali možnosť dostať toto ocenenie v minulosti," povedal Šatan. Minister Lajčák ocenil jeho prístup k športu i k reprezentácii Slovenska a hokejistu označil za vzor i príklad pre mnohé budúce generácie: "Je to človek, ktorý si zaslúži, aby sme o ňom hovorili a aby sme ho ukazovali mladej generácii. Navyše, tento rok je pre Mira svojím spôsobom výnimočný. Jednak ohlásil koniec aktívnej kariéry a jednak bude mať onedlho okrúhle životné jubileum. Preto sme sa rozhodli, že práve toto bude dobrá príležitosť, aby som mu odovzdal ocenenie. Vlastne je prvý muž, športovec, ktorý túto plaketu ministra zahraničných vecí dostal a teším sa, že som mal možnosť mu ju odovzdať."

Čoskoro 40-ročný útočník odštartoval kariéru v rodných Topoľčanoch, odkiaľ odišiel na dve sezóny do Trenčína. V roku 1993 si ho v 5. kole a z celkového 111. miesta draftu NHL vybral Edmonton Oilers a Šatan v nasledujúcej sezóne zamieril do zámoria. Po dvoch ročníkoch v drese "olejárov" prestúpil v roku 1997 do Buffala, kde pôsobil až do sezóny 2003/04 a v ročníku 1998/99 si zahral vo finále o Stanleyho pohár. V NHL obliekal aj dresy NY Islanders, Pittsburghu Penguins a Bostonu Bruins. Celkovo odohral v profilige 1050 zápasov základnej časti, v ktorých nazbieral 735 bodov (363+372). V 86 dueloch play off pridal 21 gólov a 33 asistencií. Po návrate zo zámoria obliekal dres Slovana Bratislava a krátko aj Dinama Moskva. Na klubovej úrovni bol jeho najväčším triumfom zisk Stanleyho pohára s Pittsburghom v roku 2009.

Najväčšie úspechy dosiahol v reprezentačnom drese. V roku 2002 priviedol Slovensko ako kapitán k zatiaľ jedinému titulu na MS v ére samostatnosti. Bol aj pri ďalších troch cenných kovoch (striebro z MS 2000 a 2012, bronz MS 2003). Predstavil sa na štyroch zimných olympijských hrách. Šatan je slovenským rekordérom v počte reprezentačných gólov (86), keď prekonal legendárneho Jozefa Golonku.

Po majstrovstvách sveta v Minsku 2014 oznámil ukončenie aktívnej kariéry. "Teraz sa chcem venovať rodine, oddýchnuť si od tej 20-ročnej profesionálnej kariéry. Nemám žiadne plány, chcem trošku spomaliť životný rytmus a hlavne sa venovať deťom," povedal s tým, že svoje rozhodnutie z mája si nerozmyslel: "Zvykám si na to, aj keď sú to iba tri mesiace. Počas budúcoročných MS v Čechách ma to určite bude ťahať na ľad, aspoň to predpokladám. Ale už som urobil nejaké rozhodnutie a za tým si stojím."

Do zápasovej praxe sa však vráti už v najbližších dňoch. Spolu s ďalšími slovenskými a americkými hokejovými legendami si zahrá v exhibičných dueloch na počesť pamiatky tragicky zosnulého Pavla Demitru. "Je skvelé, že sa robí niečo, aby sa na Paľa nezabudlo. Toto má navyše charitatívny účel na podporu školy, ktorá bola po ňom pomenovaná, a detí, ktoré tam chodia. Navyše je to príležitosť pre všetkých nás, ktorí sme s ním hrali a poznali ho, sa stretnúť a urobiť takýto malý hokejový sviatok. Teším sa na všetkých, s ktorými sme mali šancu získať medaily a ocenenia," povedal Šatan.

Aby nevyšiel z rytmu, v posledných dňoch absolvoval aj zopár ľahších tréningov: "Včera som si zahral s partiou spolužiakov, ktorým som to roky sľuboval, ale až keď budem v dôchodku. Ale minulý týždeň som bol dvakrát na ľade s Ľubom Višňovským. Chcel som sa trochu pripraviť na tie zápasy, aby sa nestalo nejaké zranenie. Keď človek vyjde po troch mesiacoch na ľad, tak to nie je jednoduché," dodal.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články