Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Príprava je jedna vec a súťaž druhá, tvrdia slovanisti pred štartom KHL

KHL
BRATISLAVA - Slovan Bratislava, jediný slovenský zástupca v súťaži, odštartuje svoj šiesty rok v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) v stredu na ľade obhajcu titulu SKA Petrohrad.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Z piatich predošlých účastí sa dvakrát dostal do play off, kde vždy vypadol v prvom kole. Aj tento rok chcú zverenci trénera Miloša Říhu preniknúť do vyraďovačky KHL. "Súťaž je stále kvalitná, je v nej desať mužstiev, ktoré chcú hrať o titul a tie sú schopné kúpiť akéhokoľvek hráča. Ostatných sedemnásť účastníkov bude mať snahu dostať sa do vyraďovačky. V druhej polovici tabuľky bude situácia náročná, tam sa konkurencia vyrovnala. Dostať sa do záverečných bojov o Gagarinov pohár bude o to ťažšie," tvrdí bývalý tréner Spartaka Moskva, Atlantu Mytišči, SKA Petrohradu a Avangardu Omsk.

Prečítajte si aj: Česi chcú organizovať MS v roku 2023, myslia i na fanúšikov zo Slovenska!

Slovanu výsledkovo nevyšla príprava na ročník 2017/2018. Z desiatich testovacích duelov vyhral len dva. Nikto z klubu však neúspešným rezultátom neprikladá veľký dôraz. "Predsezónne stretnutia sú na to, aby sme si načasovali formu. Skúšali sme rôzne herné varianty a systémy hry. Doplácali sme na to, že góly sme ľahko inkasovali a ťažko strieľali. Napríklad na turnaji v Nemecku sme hrali dobre. Podstatné je, s akou motiváciou vstúpime do ligy, všetko ostatné musíme hodiť za hlavu," povedal 58-ročný šéf striedačky.

Po jeden a pol roku sa do kádra Bratislavčanov vrátil český reprezentant Lukáš Kašpar. "Stáva sa, že v príprave všetko vyhráte a potom všetko prehrávate a naopak. Od stredy začína nový režim," povedal pre TASR krídelník s vyše tristo štartmi v KHL. Jeho český kolega z útoku Radek Smoleňák má podobný názor: "Máme za sebou júl a august, keď sme naháňali kondíciu a zveľaďovali herný prejav. Či sme pracovali efektívne, ukážu najbližšie mesiace. Samozrejme, vždy chceme vyhrávať, ale sú pred nami dôležitejšie boje." Nový asistent Říhu je bývalý reprezentačný útočník Róbert Petrovický, ktorý v stredu zažije premiéru v pozícii trénera KHL: "Príprava a súťaž, to sú dva odlišné svety. Každé mužstvo je v inom tréningovom zaťažení, v rôznych cykloch. Navyše, potrebujete vidieť v akcii mladých hráčov, často na úkor výsledkov."

"Belasí" začali v júli prípravu s tromi päťkami a zostavu rozširujú priebežne. "Mali sme nachystané jedno mužstvo a teraz ho prerábame tak, aby bolo konkurencieschopné. Tu ešte máme rezervy," myslí si český stratég. V priebehu leta do tímu prišli Česi Michal Řepík a Marek Mazanec, Američan Nick Ebert, Fín Teemu Ramstedt a najnovšie dvojica Kanaďanov Colby Genoway a Cam Barker. "Stredný útočník Genoway je typ, aký sme hľadali. Agresívny, vie ísť do kombinácie, má dobrú strelu. Zadák Barker tu už dva roky bol, potrebujeme beka na presilovky a to on jednoznačne spĺňa. Jednotkou v bránke bude Mazanec, so Štepánkom a Janusom sme dohodnutí, že do konca septembra sa rozhodneme, kto zostane. Traja tu byť nemôžu. Mám záujem ešte o jedného útočníka a obrancu, ale nechceme pri výbere urobiť chybu. Káder je dostatočne silný nato, aby nesklamal," dodal dvojnásobný víťaz slovenskej extraligy so Slovanom.

Prečítajte si aj: Ramsay dáva pred dvojzápasom jasné pokyny: Chcem aby sa päť hráčov vracalo a aj útočilo!

Bratislavčania začnú ročník trojzápasom na ľade súperov. V stredu proti aktuálnemu šampiónovi KHL Petrohrad, v piatok na ľade v Jaroslavli a v nedeľu uzavrie výjazd na štadióne Dinamo Moskva. Pre zranenie bude v úvode chýbať dôležitý bek Michal Sersen. Ďalší významný obranca, ktorý bol dlho na maródke, Andrej Meszároš s tímom odlieta, ale nastúpiť by ešte nemal. "Je lepšie začať proti trom silným mužstvám, pretože nemáme čo stratiť," tvrdí Říha a jeho kolega na striedačke Petrovický ho doplnil: "Petrohrad má kvalitu, ale tú máme aj my. Vnútorne sa človek teší, aby sa kolotoč začal a hodilo sa prvé buly."

Predpokladaná zostava na zápas proti SKA Petrohrad (streda 18,30 h): Mazanec (Štěpánek) – Barker, Taimi, Švarný, Ebert, Voráček, Bačík, Kozák – Kašpar, Viedenský, Řepík – Smoleňák, Genoway, Buchtele – Sádecký, Ramstedt, Šťastný – Hrnka, Mikúš, Skalický - Hecl

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články