Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Nosiť céčko je veľká pocta: 5 najlepších kapitánov v celej histórii Chicaga Blackhawks

Top
BRATISLAVA – Byť kapitánom tímu NHL je veľká česť. Každý tím má kapitána, ale nie každý tím má skvelého kapitána. Mnohí z nich nosili práve dres Chicaga Blackhawks. Medzi nimi aj slovenská legenda.
Zdroj: koláž/hs
Zdieľajte:

DIRK GRAHAM

Graham bol prvým kapitánom NHL afrického pôvodu. Počas siedmych sezón s kapitánskym céčko v drese jastrabov nikdy nezmeškal play off. Bol pravým vodcom tímu. V roku 1992 priviedol svoj tím do finále, Stanley Cup však nevyhral. Krátko po odchode do dôchodku slúžil ako asistent trénera Chicaga. Trénoval len jednu sezónu, potom sa venoval povinnostiam skauta pre jastrabov a San Jose Sharks.

Prečítajte si aj: 10 najlepšie platených slovenských športovcov: Rebríčku dominujú hokejisti

DENIS SAVARD

Kapitánom Chicaga bol v sezóne 1988 – 89. Je jedným z najznámejších kapitánov klubu. Napriek tomu, že bol kapitánom len v jednej sezóne, vedenie Blackhawks si ho ponechali aj naďalej. Po ukončení aktívnej kariéry pôsobil ako hlavný tréner. Momentálne pôsobí ako veľvyslanec Chicaga Blackhawks.

STAN MIKITA

Stan Mikita sa narodil na Slovensku, ale v roku 1948 ho rodičia poslali za jeho strýkom a tetou do Kanady, kde prijal ich meno Mikita. Už vo svojej druhej sezóne odohratej celej v drese jastrabov získal s tímom Stanley Cup a so šiestimi gólmi sa stal najlepším strelcom v play-off. Napriek tomu, že bol kapitánom len dve sezóny je považovaný za jedného z najväčších jastrabov všetkých čias. Stal sa najviac obávaným útočníkom v šesťdesiatych rokoch a vďaka nemu a jeho spoluhráčovi Bobbymu Hullovi disponovalo Chicago najsilnejším útokom dekády. V 60. rokoch sa Mikita štyrikrát stal najlepším strelcom ligy.

Zaujímavosť

Stanovi sa pripisuje aj vynález zahnutých čepelí hokejok, keď v jednom zápase sa mu čepeľ "nešťastne" zakrivila po zaseknutí sa v špáre mantinelu. On a po ňom aj spoluhráči z tímu objavili čaro zahnutej čepele. Bol taktiež jedným z prvých hráčov, ktorí preferovali streľbu tzv. príklepom.

CHRIS CHELIOS

Bol najstarším hráčom v NHL a odohral najviac zápasov zo všetkých aktívnych hráčov NHL. Aj keď vo svojej 26-ročnej kariére bola väčšina jeho úspechov mimo klubu Hawks, bol to jeden z mála obrancov, ktorí boli zvolení za kapitána. V Chicagu pôsobil ako kapitán tri roky. To, čo ho robilo veľkým kapitánom, nebolo len to, že bol veľkým vodcom, ale bol celosvetovo uznávaný. Spolu s ním bol Chicago Blackhawks jeden z najlepších tímov v NHL v deväťdesiatych rokoch. Jeho obchod v sezóne 1998 - 99 je často označovaný ako začiatok fázy prestavby jastrabov, ktorá nakoniec viedla k ziskom Stanley Cupov.

Prečítajte si aj: Jeden z najlepších mladých zadákov v NHL zostáva v Caroline, klub s ním podpísal zaujímavú zmluvu

JONATHAN TOEWS

Vo svojej kariére, vzhľadom na svoj vek, už dosiahol mnoho individuálnych, reprezentačných a klubových úspechov. Je tiež členom tzv. Triple Gold Clubu, do ktorého patrí hráč, ktorý vyhral zlatú medailu na Olympijských hrách a Majstrovstvách sveta a k tomu získal Stanleyho pohár. Pred sezónou 2007-08 sa rozhodol pre debut v Chicagu Blackhawks, s ktorým podpísal trojročný nováčikovský kontrakt. Po úspešnej nováčikovskej sezóne bol Toews v roku 2008 menovaný kapitánom tímu Blackhawks. V 19 rokoch a 79 dňoch veku sa stal tretím najmladším kapitánom v histórii NHL po Sidney Crosbym z Pittsburghu Penguins a Vincentom Lecavalierom z Tampy bay Lightning. Za 6 sezón priviedol svoj tím k zisku troch Stanley Cupov. Jeho ochota obetovať svoje individuálne štatistiky pre úspech tímu je nenahraditeľná. Práve táto úroveň nesebeckosti je to, čo robí Toewsa veľkým kapitánom.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, youtube.com

Diskusia

Podobné články